fbpx
Skip to main content
NATO bombardovanje

NATRLJALI IM NA NOS NA DANAŠNJI DAN: Ambasada Rusije u Vašingtonu objavila snimak o pakostima NATO agresora (VIDEO)

Foto: TwitterPrintscreen/@RusEmbUSA
Objavljen je film kojim podsećaju sve korisnike na jednostranu akciju kojom je prekršeno međunarodno pravo 1999. godine

Ambasada Ruske Federacije u Sjedinjenim Državama u znak sećanja na žrtve NATO agresije objavila je na društvenim mrežama Tviter i Fejsbuk filmove kojima je podsetila sve korisnike na jednostranu akciju kojom je prekršeno međunarodno pravo u martu 1999. godine.

TRESE SE SRBIJA: Zbog OVE reklame nastao je kolaps na internetu! (VIDEO)

TRESE SE SRBIJA: Zbog OVE reklame nastao je kolaps na internetu! (VIDEO)

KANADA SE ZAIGRALA: Uveli sankcije Moskvi, Kremlj spremno sačekao i poslao brutalan odgovor

KANADA SE ZAIGRALA: Uveli sankcije Moskvi, Kremlj spremno sačekao i poslao brutalan odgovor

"ŠTA SMO URADILI TOJ ZEMLJI - HAOS, RASULO, TEROR" Ovako je Tramp pričao o NATO agresiji, sve bi radio drugačije od Klintona

"ŠTA SMO URADILI TOJ ZEMLJI - HAOS, RASULO, TEROR" Ovako je Tramp pričao o NATO agresiji, sve bi radio drugačije od Klintona

- NATO je započeo bombardovanje Jugoslavije. Po prvi put od Drugog svetskog rata izvršena je agresija na suverenu evropsku naciju, aktivnog učesnika antihitlerovske koalicije, jednog od osnivača UN - napisala je ambasada Ruske Federacije u Vašingtonu.

Ispod komentara ostavljen je video prilog o NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

- U vazdušnim udarima ubijeno je oko 2.000 civila, uključujući 89 dece. Hiljade civilnih objekata uništeno je u desetinama gradova. Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija je nasilno odvojena od Srbije. Više od 200.000 nealbanskih stanovnika bilo je primorano da napusti svoje domove. Delujući pod okriljem NATO vazdušnih udara, kosovski Albanci su počinili užasne zločine, uključujući i otmicu Srba zbog nelegalne prodaje organa. Međutim, protiv njih još uvek nije podignuta nikakva optužnica. Nakon vojne operacije, oko 200.000 Srba napustilo je svoje domove na Kosovu, strahujući od represalija. Danas je Kosovo glavni izvor balkanske nestabilnosti i krize - napisala je ambasada Rusije u SAD.

 I ambasada Rusije u Beogradu je, povodom godišnjice NATO agresije na SRJ, poručila da se takvo zlo ne sme nikada više ponoviti.

Uz podsećanje da je odluka o bombardovanju doneta uprkos osnovnim načelima međunarodnog prava, Ambasada u saopštenju navodi da će Rusija nastaviti odlučno da se zalaže za striktno poštovanje univerzalnih međunarodno-pravnih normi, kao što je princip nemešanja u unutrašnje poslove suverenih država.

- U tom kontekstu podržaćemo sve napore koji će doprinositi tome da Beograd i Priština postignu održivo i obostrano prihvatljivo rešenje koje odgovara interesima naroda Srbije i međunarodnom pravu“, ističe se u saopštenju i napominje da su parametri rešavanja kosovskog pitanja definisani rezolucijom SB UN 1244 koja i danas igra u rešavanju tog pitanja temeljnu ulogu. Ambasada Rusije podseća i da je tokom 78 dana varvarskog bombardovanja, koje je cinično prikazano kao "humanitarna intervencija u ime spasavanja izbeglica" poginulo oko dve hiljade civila, da je uništen značajni deo infrastrukturnih i industrijskih kapaciteta zemlje, kao i da je porušeno na hiljade civilnih objekata. Primena municije sa osiromašenim uranijumom dovela je do nepovratnog zaražavanja u nizu regija zemljišta i podzemnih voda - ukazuje Ambasada Rusije.

​Kako se konstatuje, ogromna šteta naneta je arhitekturi mira i bezbednosti u Evropi i međunarodnoj stabilnosti.

- Nakon Jugoslavije, kao što se zna, usledila je cela serija zapadnih operacija uz primenu snage koje su pokrenute pod propagandističkim izgovorima, bez sankcije Saveta bezbednosti UN ili uz izopačeno tumačenje mandata dodeljenog od strane SB UN - kaže se u saopštenju.

Ambasada Rusije navodi da su zajedničkim naporima Moskve i Beograda u junu 1999. godine napadi projektilima Severnoatlantske alijanse zaustavljeni i da se uspelo da se situacija oko srpske pokrajine Kosovo i Metohija vrati na političko-diplomatski kolosek.

- Takvo zlo, kao što je bila agresija NATO-a protiv Jugoslavije, ne sme se nikada ponoviti - zaključuje se u saopštenju Ambasade Rusije.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd