Skip to main content
bolnica

Nauka sve bliže LEKU PROTIV RAKA: Vakcina uklonila tumore u miševima!

Foto: Profimedia/ilustracija
Očekuje se da će se vakcina testirati na 15 pacijenata sa limfomom

Istraživanje naučnika sa prestižnog američkog univerziteta Stanford, predvođena doktorom Ronaldom Levijem, pokazala su da je vakcina protiv raka uklonila tumore iz tela miševa, čak i u fazi metastaze.

Istraživanje je sprovedeno na miševima, tako što je vakcina direktno ubrizgavana u masu tumora, i uspešno je eliminisala sve tragove malignih ćelija iz tela životinja, a trebalo bi da bude uspešna u lečenju mnogih vrsta rakova, uključujući i one koji se pojave spontano.

Miševi su genetski modifikovani da spontano razviju tumore.

Vakcina je imala uspeha i u uklanjanju metastaziranih ćelija raširenih po telu, navodi se na zvaničnom sajtu Univerziteta.

Naučnici veruju da bi korišćenje vakcine na lokalnom nivou moglo da služi kao jeftina terapija za rak, bez nuspojava karakterističnih za hemoterapiju.

Vakcina se sastoji od dva agensa, a miševi su obično reagovali nakon jedne doze, a najviše nakon dve doze vakcine.

- Kada iskoristimo ova dva agensa, primećujemo eliminaciju tumora širom tela. Ovakav pristup ne zahteva da se pronađu specifične mete zahvaćene tumorom i ne zahteva čitavu aktivaciju imunog sistema, niti menjanje imunih ćelija pacijenta - rekao je doktor medicine i profesor onkologije na Stanfordu Robert Levi.

NIKAKO NEMOJTE da bacate KORU od jabuke! Pročitajte šta sve sadrži!

Prema njegovim rečima, vakcina se razlikuje od postojećih imunoterapija zbog toga što se vakcina koristi na lokalnom nivou i stimulišu se ćelije zahvaćene tumorom, umesto čitavog tela.

- U miševima, primetili smo neverovatne efekte širom tela, uključujući i nestanak tumora iz tela životinja - rekao je Levi.

Laboratorijski miševi
Foto: Profimedia

U daljem nastavku istraživanja, očekuje se da će se vakcina testirati na 15 pacijenata sa limfomom, a ukoliko se proba pokaže uspešnom, Levi veruje da će vakcina biti uspešna u borbi protiv mnogo vrsta tumora.

- Ne verujem da postoji ograničenje koji bismo tumor mogli potencijalno da lečimo - rekao je Levi.

Istraživanje je objavljeno u januarskom izdanju "Sajens translejšnel medisin".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Grmljavina
26 Beograd