fbpx
Skip to main content
Leteći Holanđanin

Neka sam PROKLET, ploviću morima do SUDNJEG DANA: Još uvek se pamte reči kapetana "Letećeg Holanđanina"

Foto: Profimedia/ilustracija
Legenda o čuvenom ukletom brodu

Mit o “Letećem Holanđaninu”, ukletom trgovačkom brodu iz 17. veka brzo je osvojio svet. Prema legendi ovaj brod i danas plovi morima, uzaludno pokušavajući da stigne u luku iz koje je i prvi put zaplovio. Da li je takav brod uopšte postojao, kako je izgledao, ko je bio njegov kapetan, a ko članovi posade?

Priča počinje 1641. godine na povratku kapetana Hedrik Van der Deken sa njegovog putovanja po Istočnim Indijama (kolonijama na jugoistoku Azije). Kapetan Deken je prevozio svilu i začine  iz kolonija u njegovu zemlju, Holandiju. Kao i drugi trgovački brodovi tog vremena i njegov se susreo sa opasnošću koja je vrebala kod Rta dobre nade.

Leteći Holanđanin
Leteći Holanđanin
Foto: Profimedia/ilustracija

Pre naziva koji nosi i danas, ovo zloglasno kamenito poluostrvo se zvalo Rt oluja, zbog lošeg vremena, oštrog stenja i opasnih struja. Čuveni portugalski istraživač, Bartolomeo Dijas, prvi Evropljanin koji je doplovio do rta 1488. godine, dao je ime ovom poluostrvu koje će ubrzo postati zloglasno među pomorcima. Rt oluja je bilo mesto na kojem su brodovi tonuli u mračne dubine zajedno sa svojom nesrećnom posadom.

Kako kaže legenda, i Deken se susreo sa snažnom olujom kada je prišao zloglasnom poluostrvu. Kada je počeo stravičan vetar, a o brod počeli da udaraju ogromni talasi, Deken je zapalio svoju lulu ne mareći za opasnost. U početku su mislili da je pijan ili da je naprasno poludeo.

Posada je očajnički molila svog kapetana da okrene brod dok ne bude bilo kasno, ali on je to odbio. Odlučio je da se uhvati u koštac sa olujom.

Prejeo se na smrt: Ovaj kolač je bio koban za vladara koji je vladao severom Evrope

Zbog čega je kapetan odlučio da krene u sigurnu smrt, nije poznato. Posada se zbog njegove odluke pobunila, ali on je ubrzo uspeo da ubije njihovog vođu, bacivši ga u more.

Kada je telo mornara palo u vodu, začuo se glas je poručio kapetanu da ne ide dalje u oluju.

Rt dobre nade
Rt dobre nade
Foto: Profimedia

- Neka budem večno proklet, neću da odustanem pa makar ovde sačekao sudnji dan - uzviknuo je tada ukleti kapetan.

Prema legendi, brod od tada plovi morima, a posada više nikada nije mogla da kroči na kopno. Ukleta posada i njihov kapetan su od tada napadali i potopali brodove koji se nađu na njihovom putu.

Šta se desilo sa ukletim plovilom i dalje nije poznato. Međutim, mit o “Letećem Holanđaninu” inspirisao je mnoge pisce, slikare, ali i režisere i scenariste koji su u svojim filmovima “oživeli” ovaj ukleti brod.

Slične tekstove o zanimljivoj istoriji možete pratiti OVDE.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd