fbpx
Skip to main content
koronavirus u Nemačkoj

NEMAČKA DANAS ULAZI U NAJSTROŽI LOKDAUN: Merkelova najavila nazapamćene mere zaključavanja

Foto: Profimedia
Nemačka danas dobija novi paket mera koji već svi zovu mega-lokdaunom

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas će na sastanku s vođama saveznih vlada da donese novi paket mera protiv koronavirusa. Biće stroži od postojećeg, najavljeno je. Mnogi nove mere nazivaju mega-lokdaunom.

NAJVAŽNIJA DONACIJA NA KiM: Meridian doneo najmodernije pumpe u poplavljena područja

NAJVAŽNIJA DONACIJA NA KiM: Meridian doneo najmodernije pumpe u poplavljena područja

ELIZABETA II ĆE BITI POSLEDNJA BRITANSKA KRALJICA? Isplivale informacije kraljevskog novinara!(FOTO, VIDEO)

ELIZABETA II ĆE BITI POSLEDNJA BRITANSKA KRALJICA? Isplivale informacije kraljevskog novinara!(FOTO, VIDEO)

NAJČUDNIJE I NAJRIZIČNIJE INAGURACIJE U SAD: Jedna se odigrala dva sata i osam minuta nakon ubistva predsednika! (VIDEO)

NAJČUDNIJE I NAJRIZIČNIJE INAGURACIJE U SAD: Jedna se odigrala dva sata i osam minuta nakon ubistva predsednika! (VIDEO)

Nemačka se još od novembra nalazi u nekoj vrsti lokdauna, koji je na početku trebalo da traje samo četiri nedelje i definitivno da završi pre božićnih praznika. U zemlji su u međuvremenu zatvorene škole, prodavnice koje ne prodaju osnovne namirnice, barovi, restorani te sadržaji za zabavu i kulturu, uz mere koje su od uvođenja početkom studenoga postupno pojačavane. Na snazi je i mera prema kojoj jedno domaćinstvo može posetiti samo jedna osoba izvan tog kruga.

U okruzima gde je više od 200 novoobolelih na 100.000 stanovnika u sedam dana nije dozvoljeno napuštanje kuće dalje od 15 kilometara. 

Stručnjaci, ali i brojni političari, slažu se da postojeće mere treba postrožiti jer su dnevni brojevi novozaraženih rekordni, a svaki dan umire više od 1000 ljudi.

Koje mere se uvode?

Kako piše list Frankfurter Allgemeine Zeitung, Merkelova će tražiti da škole ostanu zatvorene, obavezan rad od kuće, obavezno nošenje medicinskih ili maski FFP2 u javnosti, pa čak i policijski čas, a mere bi trebalo da traju do 15. februara. 

Der Spiegel i Reuters došli su u posed nacrta mera koji će Merkel danas predstaviti.

Na snazi bi trebalo da ostane mera po kojoj smeju da se druže samo članovi iz istog doamćinstva, dok im u goste sme da dođe samo jedna osoba iz drugog domaćinstva.

Druga važna mera bila bi obaveza nošenja medicinskih maski ili maski FFP2 u javnom prevozu i prodavnicama.

U nacrtu se posebno naglašava kako je od ključne važnosti da škole i vrtići i dalje ostanu zatvoreni.

- Postoje indikacije da se mutirani soj virusa širi brže među decom i adolescentima nego dosadašnji sojevi virusa - stoji u dokumentu. Stoga će škole ostati zatvorene do 15. februara.

Isto tako planira se da se kroz posebne propise poveća pritisak na poslodavce da svojim zaposlenima omoguće rad od kuće gde god je to moguće. Glavni cilj ove mere je smanjenje kontakata na radnom mestu, ali i u javnom prevozu.

Odluka o merama očekuje se danas poslepodne.

Pod svaku cenu izbeći novi nagli porast zaraze

- Toliko dugo dok se nalazimo na srednjem i višem nivou novozaraženih, neće biti popuštanja mera - stoji u nacrtu dokumenta vlade.

U nacrtu se navodi kako treba po svaku cenu izbeći novi nagli porast broja novozaraženih.

Isto tako se navodi kako bi jedna radna grupa trebala do 15. februara izraditi koncept "polaganog izlaska" iz strogih mera, naravno uz preduslov da broj zaraženih počne da opada.

Nemački ministar zdravstva Jens Špan rekao je u ponedeljak kako postoje naznake da je broj novozaraženih počeo da opada, ali da je još puno prerano za ublažavanje mera.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd