fbpx
Skip to main content
Frauke Petri

Nemačka, jutro nakon: Desničari likuju, ali "Jamajčani" će vladati zemljom!

Foto: Reuters
Nemačka na prekretnici

Juče su održani vrlo važni parlamentarni izbori u Nemačkoj i iako su rezultati poprilično očekivani o njima će se još dugo vremena pričati. Četvrti mandat za Angelu Merkel je tu, njena pobeda je bila očekivana, ali je reč o vrlo gorkoj pobedi.

Da vidimo ko su stvarni dobitnici, a ko gubitnici ovih izbora. Konzervativci Angele Merkel (CDU/CSU) na zadnjim izborima, 2013. godine, osvojili su 41.5%, a juče svega 32.8%. Drugim rečima, ovo nije čak ni "gorka pobeda", ovo je gubitak od gotovo 10% biračke podrške između dva izbora. Konzervativcima sada ostaje samo da se zapitaju: Šta sad i što 2021? Jer ovo je rezultat koji pokazuje da se Nemačka upravo našla na prekretnici, a za četiri godine mogla bi to biti jedna sasvim druga država ukoliko se aktuelni politički trendovi nastave.

Dan koji je promenio Nemačku: Pobeda Merkelove - NOĆNA MORA, istorijski uspeh AfD - Desničari opet jašu

Izbori u Nemačkoj
Izbori u Nemačkoj
Foto: SD/ilustracija

Nakon Merkel po broju osvojenih glasova njen je rival iz SPD-a, Martin Šhulc, koji je prošao i gore nego što se očekivalo. Sa 25.7% podrške na prošlim izborima socijal-demokrati pali su na 20.4%. Vrlo loš rezultat nakon kojeg je potpuno opravdana izjava da se neće ni "gurati" u stvaranje koalicija te odmah uzimaju fotelje opozicije.

No, ono o čemu će se najviše pričati u narednim danima je svakako nova treća politička sila u zemlji - stranka Alternativa za Njemačku (AfD) koja je završila s visokih 13% glasova dok su na prethodnim izborima dobili 4,7% glasova. Dakle, ako ćemo pobednike i gubitnike definisati po tome koliko su napredovali, nazadovali ili stagnirali između ovih i prethodnih izbora, sve je jasno: AfD je apsolutni pobednik.

PRVI PUT POSLE HITLERA: Ultradesničari ulaze u nemački parlament i to zahvaljujući TRAMPU

Popriličan skok, mada ne u rangu AfD-a, napravila je liberalna Slobodna demokratska stranka (FDP) - s 4,8% na prethodnim izborima sada su došli na 10,7%. Preostale dve stranke koje ulaze u parlament - levičarska Die Linke i ekološki stranka Zelenih - stagniraju, prvi su dobili 9,1% (porast od 0,6%) dok su drugi dobili 9,0% (porast od 0,5%).

AfD
AfD
Foto: Reuters

Prema broju osvojenih poslaničkih mesta situacija izgleda ovako:

  1. CDU/CSU: 246
  2. SPD: 153 (najgori rezultat u istoriji stranke)
  3. AfD: 94 (po prvi put ulaze u parlament)
  4. FDP: 80 (na prethodnim izborima nisu osvojili niti jedno poslaničko mesto)
  5. Die Linke: 69
  6. Zeleni: 67

Ovaj grafikon nam odlično pokazuje nekoliko ključnih detalja - kao prvo važnost lidera. Obratimo pozornost na veliki skok za SPD nakon što je vodstvo preuzeo Martin Schulz. Glasači su očito bili voljni dati mu priliku, ali se on pokazao posve neadekvatan gurajući politiku do koje Nijemcima očito trenutačno nije stalo. Nakon ovog velikog poraza bilo bi logično da vodstvo prepusti nekom drugome, ali teško da će se to dogoditi.

Rast desničarske AfD

Razlog tome je svima poprilično jasan - imigrantska kriza i tzv. "Politika otvorenih vrata".

Migranti prezadovoljni pobedom Merkelove, ali ih ipak STRAH ne napušta

Pred kraj izborne kampanje Merkel je "stisla" s retorikom koja je preotela natrag deo desnice. Bez toga bi usledio opšti potop za njene konzervativce. Da nije bilo "populizma za kraj" Merkel bi se jutros našla s podrškom manjom od 30%.

Mogli bismo govoriti o brojnim faktorima koji su doveli do ovih izbora, ali jasno je da je jedan faktor bio daleko najvažniji u ovoj rundi: imigracija.

Migranti beže kroz rupu na mađarsko-srpskoj granici
Foto: Profimedia

Ono što je svakako zanimljivo istaknuti je činjenica da od ovih 6 parlamentarnih stranaka njih 5 podržavaju imigraciju, većinom bez ikakvog limita. Između njih postoje manje razlike, dok uz sve to imamo AfD koji žele "nultu stopu imigracije", zatvaranje granica, protive se bilo kakvom dopuštanju dolaska članova porodica postojećih azilanata te žele radikalno da pojačaju deportaciju.

Dakle, na političkoj sceni u Nemačkoj zapravo i nemamo neku sredinu kada je reč o imigraciji, što je zanimljivo. Takođe je zanimljivo da ako uzmemo u obzir da se od 6 stranaka njih 5 zalaže za primanje imigranata onda se može reći i kako velika većina nemačkog biračkog tela nema ništa protiv imigracije.

Merkelova OBEĆAVA: Stabilna vlada do Božića!

Gledajući iz te perspektive, da, tačno je da su AfD definitivno ostvarili najbolji pojedinačni rezultat, ali je u isto vreme potpuno neopravdano aktuelno širenje panike i kojekakvih tvrdnji da se "neo-nacizam" vraća u Nemačku. Bilo je očito da će veliki ulazak imigranata u Njemačku imati određene političke posledice i upravo ih gledamo, ali te posledice nisu ni približno toliko dramatične koliko se tvrdi.

Ipak je aktuelnije pitanje kako Merkel planira da sastavi vladajuću koaliciju. Izgleda kako ima samo jednu mogućnost - jer SPD ide u opoziciju, a koalicije s AfD-om i Die Linke levičarima ne dolaze u obzir. Dakle, jedina mogućnost je tzv. "Jamajčanska koalicija", odnosno savez s FDP-om i Zelenima (ovo se naziva "Jamajčanska koalicija" jer boje na zastavi Jamajke su crna, žuta i zelena, a te boje odgovaraju bojama ove tri stranke).

26.11.2014
Foto: Profimedia

Kako će to funkcionirati kao Vlada?

Teško je reći, takva koalicija na nacionalno, nivou još nije testirana, ali verovatno ne baš najbolje uzevši u obzir da među ovim strankama postoje poprilična razilaženja po pitanju EU reformi, poreza, energetike, pa i imigracija.

Nemačka USTALA na NOGE: U toku su DEMONSTRACIJE protiv Merkelove u Berlinu (VIDEO/FOTO)

Sve ovo nagoveštava da bi nova nemačka koalicija mogla biti "zanimljivija" od prethodne između konzervativaca i SPD-a, no pitanje je može li ova "jamajčanska" koalicija opstati. Ipak, moramo pre toga sačekati i videti može li se uopšte i formirati.

U svakom slučaju, ovi izbori u Nemačkoj će uticati na celu Evropu, svaka promena u najvećoj ekonomiji Evrope mora uticati na Evropu, a ova bi mogla imati dalekosežne posledice. 

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd