fbpx
Skip to main content
koronavirus lek

NEMAČKA NABAVILA LEK PROTIV KORONE KOJIM JE LEČEN TRAMP: Ministar zdravstva pojasnio kako deluje

Foto: Shutterstock
Nemačka je nabavila lek koji je "vrsta pasivne vakcinacije"

Nemački ministar zdravstva Špan upozorio je javnost na neutemeljeno kritikovanje vlasti zbog nestašice vakcina.

- Moramo paziti da 2021. ne postane godina krivice. Važno je razgovarati o greškama i neuspesima, ali fokus ne sme biti prebacivanje krivice na druge - rekao je Špan za nemački list Bild.

Priznao je da je Nemačka previše oklevala u borbi protiv pandemije, ali dodao je da za visoku stopu zaraze i broj mrtvih tokom drugog talasa odgovornost dele i političari i građani.

- Svi smo pogrešno mislili da imamo virus pod kontrolom. Većina nije hela pda prizna kakvu moć ima koronavirus i s kojom se snagom može ponovno vratiti - rekao je.

Novi lekovi na bazi protivtela

Ministar zdravstva odnedavno je na udaru kritika zbog sporog programa vakcinacije u Nemačkoj, uprkos tome što je već ranije upozoravao na to da će prve pošiljke biti ograničene. Vlasti su navele kako očekuju da će se većina nemačkih građana vakcinisati do kraja avgusta, piše DW.

Špan je za Bild rekao da je vlada kupila i novi lek na bazi protivtela.

U Nemačkoj će se od sledeće nedelje koristiti tretman monoklonskim protivtelima za lečenje covida-19. Bićemo prva zemlja u EU koja će koristiti tu proceduru, a lek će se na početku administrirati u univerzitetskim klinikama. Savezna vlada kupila je 200.000 doza za 400 miliona evra - rekao je Špan.

Lek koji je koristio Tramp

Bivši američki predsednik Donald Tramp primio je tretman protivtelima kada se u oktobru prošle godine zarazio koronavirusom, rekao je Špan.

- Radi se o vrsti pasivnog vakcinisanja. Primenom ovih antitela u ranoj fazi bolesti možemo da pomognemo visoko rizičnim pacijentima da izbegnu teške simptome - dodao je.

Tramp, koji je nakratko bio hospitalizovan tokom zaraze, lečen je koktelom protivtela REGN-COV2 američke firme Regeneron.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd