fbpx
Skip to main content
Berlin

NEMCI ČISTE SVOJE DVORIŠTE: Rešili da proteraju sve teroriste

Foto: Profimedia
Vlada u Berlinu planira uvođenje zakona koji bi omogućio vlastima da nemačkim državljanima sa dvojnim državljanstvom oduzmu nemačko državljanstvo u slučaju da se priključe nekoj terorističkoj organizaciji u inostranstvu.

Novo pravilo primenjivaće se na osobe starije od 18 godina, iz ustavnopravnih razloga i isključivo na buduće slučajeve, rekla je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke Eleonora Peterman.

Ovaj potez usledio je nakon razmatranja Nemačke i ostalih evropskih zemalja koje akcije preduzeti po pitanju njihovih državljana koji se borili za takozvanu Islamsku državu i bili zarobljeni u Siriji.

Rusija upozorava Ameriku: Odgovorićemo recipročno u slučaju raspoređivanja raketa u Evropi

Rusija upozorava Ameriku: Odgovorićemo recipročno u slučaju raspoređivanja raketa u Evropi

 Nemogućnost da zakon bude primenjen retroaktivno, međutim, neće pomoći vladi Nemačke u dilemi oko tretmana bivših džihadista. Ostaje takođe i zabrinutost da oni predstavljaju bezbednosni rizik, kao i nedoumice oko toga mogu li tužioci da pokrenu postupak protiv njih.

Vlada Nemačke se nada da će ova mera imati preventivni efekat i obeshrabriti građane od priključivanja terorističkim grupama. Ova zemlja već ima zakon po kojem se dozvoljava oduzimanje državljanstva licima koja se dobrovoljno prijave u vojsku druge države bez saglasnosti nemačkih vlasti.

ISIS
Teroristi
Foto: Profimedia/ilustracija

Druge zemlje preduzele su slične korake. Susedna Francuska od 90-tih ima protokol po kojem se francusko državljanstvo može oduzeti nosiocu dvojnog državljanstva u slučaju učestvovanja u terorističkom činu, iako se on retko primenjuje.

Bernd Bauman, poslanik krajnje desničarske partije AfD, izjavio je da je predlog zakona "došao prekasno" i ne bi mogao da pomogne kako da se postupi sa borcima ID koji se vraćaju iz Sirije i Iraka.

TRAMP ODUŠEVLJEN SMIRIVANJEM TENZIJA SA SEVERNOM KOREJOM: Uštedećemo stotine miliona dolara na jedan način (FOTO)

TRAMP ODUŠEVLJEN SMIRIVANJEM TENZIJA SA SEVERNOM KOREJOM: Uštedećemo stotine miliona dolara na jedan način (FOTO)

 Stefan Tomae, poslanik opozicionih "Slobodnih demokrata", opisao je plan kao "politiku za izlog" i rekao da bi vlada trebalo da se koncentriše na zauzimanje jasnog stava o tome kako se nositi sa zarobljenim borcima ID.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd