fbpx
Skip to main content
Huan Gvaido

NEPRIHVATLJIVO PROTERIVANJE AMBASADORA: Nemačka nastavlja da podržava Gvaida

Foto: Profimedia
Nemačka i njeni evropski partneri nastaviće da podržavaju opozicionog lidera u Venecueli Huana Gvaida, poručio je danas nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Nemačka i njeni evropski partneri nastaviće da podržavaju opozicionog lidera u Venecueli Huana Gvaida, poručio je danas nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, nakon što je vlada u Karakasu odlučila da protera nemačkog ambasadora. 

Lavrov o venecuelanskoj krizi: Sankcije Amerike svima zbog Madura su politička arogancija

Lavrov o venecuelanskoj krizi: Sankcije Amerike svima zbog Madura su politička arogancija

- Ovo je neshvatljiva odluka, koja dovodi do eskalacije situacije umesto do ublažavanja tenzija. Evropska podrška Huanu Gvaidu je nepokolebljiva - naglasio je Mas.

Šef nemačke diplomatije naveo je u saopštenju da će, se ambasador njegove zemlje u Venecueli, vratiti na konsultacije u svoju domovinu.

Huan Gvaido
Huan Gvaido
Foto: Profimedia

Iz Berlina je prethodno, povodom odluke Vlade Venecuele da protera ambasadora Danijela Martina Krinera iz Karakasa, saopšteno da su u toku konsultacije sa saveznicima oko odgovora na takav potez. 

- Možemo da potvrdimo da je ambasador Danijel Kriner proglašen personom non grata - navela je portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

NAJNOVIJA SAZNANJA: Amerika namerava da naoruža venecuelansku opoziciju!

NAJNOVIJA SAZNANJA: Amerika namerava da naoruža venecuelansku opoziciju!

Vlada Venecuele ranije danas je saopštila da proteruje ambasadora Nemačke Danijela Martina Krinera, zbog mešanja u unutrašnje poslove zemlje. Nemačkom ambasadoru Krineru je dat rok od 48 sati da napusti Venecuelu, pošto je dao podršku opozicionom lideru Huanu Gvaidu. 

- Venecuela smatra neprihvatljivim da na njenoj teritoriji strani diplomata sprovodi javne aktivnosti koje više odgovaraju ulozi političkog lidera, a koje se podudaraju sa zavereničkom agendom ekstremnog dela venecuelanske opozicije - navodi se u saopštenju vlade Venecuele.

Kriner je, zajedno sa još nekim visoko pozicioniranim diplomatama u ponedeljak dočekao Gvaida po povratku u Venecuelu i obećao da će intenzivirati kampanju za rušenje vlade predsednika Nikolasa Madura.

 

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd