Utorak 19. mar 2024.
Kim Džong Un

NESTAO najbliži Kimov GENERAL: Niko ne zna šta se dešava u Severnoj Koreji

Foto: SD/ilustracija
Spekulacije sa svih strana

Jedna od ključnih figura zatvorenog kruga severnokorejskog lidera Kim Džong un-a, vojni general Hvang Pjong-so misteriozno je nestao iz javnog života.

 To je podstaklo glasine da ga je likvidirao severnokorejski "odred smrti", nakon vesti o navodnom podmićivanju.

Severna Koreja
Severna Koreja
Foto: Reuters

Hvang Pjong-so, maršal koji zauzima najvuišu poziciju u severnokorejskoj vojsci, nije viđen u javnosti od 13. oktobra što je podstaklo glasine o njegovoj likvidaciji, prenosi Foks njus.

Kako se navodi, Kim je ranije pogubio svoje neprijatelje raznim "groznim metodama", uključujući streljanje protiv-avionskim oružjem sa male udaljenosti ili bacajući ih razjarenim psima.

Ulični RAT na Zapadnoj obali: Izraelci se ubacili među palestinske demonstrante i počeli da PUCAJU (VIDEO)

Vest o problemima Hvanga sa režimom Kim Džong-una pojavila se sredinom novembra, kada je južnokorejska špijunska agencija javila da su on i njegov zamenik Kim Vong-hong izbačeni iz vojnog Generalnog političkog biroa i kažnjeni.

Kim Von-hong je navodno osuđen na zatvorsku kaznu i nalazi se u jednom od kampova za zatvorenike, neprijatelje režima, a što se tiče Hvanga, mnogi nedavni potezi Kim Džong Una ukazuju na to da je čovek kome je severnokorejski diktator verovao i smatrao ga svojom desnom rukom celu deceniju - likvidiran, a najverovatnije da je za to ubistvo bio angažovan streljački odred koji je ubio Kimovog ujaka Džang Song Taeka.

- Ukoliko je Hvang izbačen iz Radničke partije to znači ujedno i kraj njegove političke karijere, a verovatno i života - piše južnokorejski list Joong ang.

Proslava Božića u Nazaretu, mestu gde je odrastao Isus, OTKAZANA zbog Trampa

Dvojica zvaničnika su navodno bila nagrađivana za usluge, a ovoga puta Kim je naredio da dvojica zvaničnika budu kažnjena "kao upozorenje drugima".

Kimova poseta planini Paektu prethodnog vikenda nagovestila je mogućnost egzekucije Hvanga, jer je poznato da Kim posećuje tu planinu obično kada donosi značajne odluke, kao što su to radili i njegov otac i deda. On je to učinio i novembra 2013. godine pre likvidacije nekoliko zvaničnika, ali i pre likvidacije bivšeg ministra odbrane u aprilu 2015. godine, piše Foks njus.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd