fbpx
Skip to main content
Benjamin Netanijahu

Netanjahu POBESNEO zbog zahteva EU, a o Rusiji, Indiji i Kini ima samo reči HVALE!

Foto: Profimedia
Dosta mu je prigovora na račun Izraela

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu juče je, na sastanku iza zatvorenih vrata sa liderima zemalja istočne i centralne Evrope u Budimpešti, nazvao "apsulutno ludim" političke zahteve koje EU upućuje Izraelu.

- Evropska unija je jedina asocijacija zemalja na svetu koja uslovljava odnose s Izraelom... u svakoj oblasti političkim uslovima. To je ludo, to je apsolutno ludo - čuje se na snimku Netanijahuovog obraćanja koji je preslušao novinar AFP.

Izrael
Foto: Profimedia

Agencija podseća da je Brisel u više navrata osudio Izrael zbog gradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i suzbijanja organizacija civilnog društva koje kritikuju izraelsku vladu.

Netanijahu, koji danas završava trodnevnu posetu mađarskoj prestonici, naveo je primere Kine, Rusije i Indije kao zemalja koje posluju s "inovativnim divom Izraelom" i "ne haju za politička pitanja".

Jevreji
Foto: Profimedia

- Evropa treba da odluči da li želi da živi i napreduje ili želi da se skvrči i nestane - rekao je Netanijahu premijerima zemalja Višegradske grupe koju čine Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka Republika.

AFP navodi da posmatrači ocenjuju da Izrael nastoji da uspostavi bliže veze s EU nacijama koje mogu da mu pomognu u odbrani njegovih interesa u međunarodnim forumima.

- Uz njihovu podršku biće teže za EU da donosi rezolucije koje kritikuju Izrael - navodi stručnjak za Bliski istok Peter Lintl.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd