Skip to main content
Kovid zatvaranja

KORONA GUTA DRŽAVE U EVROPI: Nevakcinisani gube sve više PRAVA - zatvaranja i izolacija za one koji ne žele da prime u VAKCINE

Foto: Profimedia/ilustracija
Austrija, gde je još manji procenat vakcinisanih nego u Nemačkoj, vodi žestoku bitku u 4. talasu sa korona virusom. Za razliku od njih, Španija i Portugal su izbegle stisak zimskog talasa time što su imaju najveću stopu vakcinacije u Evropi

Evropski lideri imaju sve oštrije stavove prema građanima koji nisu primili vakcinu i gledaju koje mere bi mogli da uvedu da ih izoluju od ostatka društva, dok broj obolelih raste na kontinentu.

Nemačka bi mogla da bude sledeća evropska zemlja koja će uvesti stroža pravila za one koji nisu u potpunosti vakcinisani, dok partije, koje pregovaraju oko formiranja nove vlade, zauzimaju čvršći stav o korona merama u parlamentu.

KORONA PROGUTALA GRČKU: Prazni ugostiteljski objekti u omiljenom srpskom letovalištu, ovo je razlog!

KORONA PROGUTALA GRČKU: Prazni ugostiteljski objekti u omiljenom srpskom letovalištu, ovo je razlog!

JOŠ JEDNA U NIZU EVROPSKIH ZEMALJA KOJU KORONA UNIŠTAVA: Nemačka ima rekordan broj ZARAŽENIH

JOŠ JEDNA U NIZU EVROPSKIH ZEMALJA KOJU KORONA UNIŠTAVA: Nemačka ima rekordan broj ZARAŽENIH

SLOVAČKA DOŽIVLJAVA SLOM! Korona UNIŠTAVA sistem, kritično, nove restrikcije za nevakcinisane

SLOVAČKA DOŽIVLJAVA SLOM! Korona UNIŠTAVA sistem, kritično, nove restrikcije za nevakcinisane

Predložili su da građani moraju da ponude dokaz o vakcinaciji ili negativan test da bi ušli u autobus ili voz, dok se širom zemlje uvodi 3G sistem, koji od građana zahteva da imaju potvrde da bi ušli u pojedine objekte i posetili određene manifestacije. Potpredsednik Zelenih Robert Habek rekao je u nedelju za lokalne medije da ova pravila na neki način predstavljaju lokdaun za nevakcinisane, piše CNN.

Dokument koji su izradili Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka slobodnih demokrata (FDP) i Zeleni našao se pred poslanicima u Bundestagu u trenutku kada je takozvana "semafor koalicija" na korak od toga da formira novu vladu.

Sve se događa u trenutku kada se Nemačka bori sa novim talasom korona virusa i odražava ogorčenost brojnih zemalja EU za one koji i dalje odbijaju vakcinaciju.

Oko 2/3 Nemaca je primilo najmanje dve doze vakcine, što je najniža stopa vakcinacije u Zapadnoj Evropi, a vodeći političari okrenuli su se oštroj retorici i restriktivnim merama, kako bi se što više ljudi vakcinisalo. Broj zaraženih za to vreme raste neverovatnom brzinom. Nemačka već sedam dana za redom u proseku beleži 40.000 novoobolelih na dnevnom nivou, što je duplo više u odnosu na početak novembra.

Nove restrikcije za nevakcinisane na snazi su u Berlinu od ponedeljka. Dokaz o vakcinaciji ili preležanom kovidu u poslednjih šest meseci neophodan je za ulaz u barove, restorane, bioskope i druge objekte u kojima se nudi zabavni sadržaj.

Međutim, trenutni korona talas najviše je udario na južne i istočne delove zemlje, gde je stopa vakcinacije dosta niska.

Ukoliko mere koje predlaže koalicija budu prihvaćene, to će značiti da je Nemačka gotovo u istoj ravni sa komšijskom Austrijom, gde je uveden lokdaun za nevakcinisane početkom ove sedmice.

U Austriji nevakcinisani, odnosno više od trećine stanovništva, ne mogu da napuste svoje domove osim u posebnim slučajevima. Policija proverava da li se uvedene mere poštuju.

Kovid zatvaranja
Kovid zatvaranja
Foto: Profimedia/ilustracija

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg je rekao da je stopa vakcinacije u zemlji sramno niska, te da oni koji nisu primili vakcinu sada moraju da prožive "isto ono što smo svi proživljavali tokom 2020. godine".

Austrija, gde je još manji procenat vakcinisanih nego u Nemačkoj, vodi žestoku bitku u 4. talasu sa korona virusom. Za razliku od njih, Španija i Portugal su izbegle stisak zimskog talasa time što su imaju najveću stopu vakcinacije u Evropi.

Britanija radi na buster dozama

Druge zemlje Evrope usvajaju mere koje motivišu vakcinaciju. U ponedeljak je britanski premijer Boris Džonson je maltene potvrdio da će treća, buster vakcina, uskoro biti potrebna da bi se neko smatrao "potpuno vakcinisanim".

- Jasno je da će dobijanje treće doze biti važna činjenica i učiniće vaš život lakšim u mnogim sferama, i moraćemo da prilagodimo naš koncept što se tiče potpuno vakcinisanih - rekao je na konferenciji za novinare.

Taj korak je već napravila Francuska, gde raste broj novoobolelih. Francuska je uvela stroža pravila za ulazak u zemlju za nevakcinisane putnike iz 16 zemalja članica EU.

Tenzije rastu u mnogim zemljama. U Atini su zdravstveni radnici protestovali zbog niskih plata i loših uslova, a sve je veći pritisak na bolnice u Grčkoj. Podsetimo, Grčka je više puta tokom ovog meseca oborila korona rekord.

U julu su uveli obavezni vakcinaciju za zdravstvene radnike, a demonstranti kažu da je taj potez doveo do manjka osoblja, a da upražnjen pozicije u međuvremenu nisu popunjene.

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd