fbpx
Skip to main content
Huan Santos i Rodrigo Londono

NEZASLUŽENO: Vođa pobunjenika ostao bez Nobelove nagrade za mir! (FOTO)

Foto: Reuters
Iako je ovogodišnja Nobelova nagrada za mir za 2016. godinu pripala kolumbijskom predsedniku Huanu Manuelu Santosu, neki analitičari smatraju da je vođa pobunjenika Rodrigo Londono zaslužio da podeli nagradu sa Santosom.

Kolumbijskom predsedniku Huanu Manuelu Santosu je u Oslu uručena Nobelova nagrada za mir za 2016. godinu.

Nagradu je dobio za doprinos u postizanju sporazuma sa marksistički orijentisanim pobunjenicima (FARC) čime je okončan 52 godine dug građanski rat u Kolumbiji koji je odneo više od 200.000 života, prenosi Rojters.

FARK SE NADA MIRU: Uprkos odbacivanju SPORAZUMA na referendumu

On je prilikom dodele istakao da je postizanje tog sporazuma „tračak nade” za rešavanje svetskih sukoba, od Sirije do Južnog Sudana.

- Kolumbijski mirovni sporazum je tračak nade u svetu u kojem vlada toliko mnogo sukoba i netolerancije -  rekao je Santos dodajući kako je jedna američka studija nazvala taj dogovor najopsežnijim od 34 mirovnih sporazuma potpisanih u protekle tri decenije.

Santos se u svom govoru osvrnuo i na drugog ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade, američkog kantautora Boba Dilana koji je nagrađen za književnost.

- Koliko je još smrti potrebno kako bi znao da je previše ljudi umrlo? - citirao je kolumbijski predsednik Dilanovu pesmu „Blowin' in the wind”.

Santos je izjavio da je nagrada „dar sa neba” i da je posvećuje svim Kolumbijcima, a posebno žrtvama dugogodišnjeg građanskog rata.

Santos je dodao da je Kolumbija crpila inspiraciju iz drugih mirovnih procesa, poput onih u Južnoafričkoj Republici ili Severnoj Irskoj.

Huan Manuel Santos
Foto: Reuters

Santos je govorio pred publikom u kojoj su sedele žrtve tog rata, ali i norveški kralj Harald.

Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) nisu pozvane na događaj osim španskog advokata koji ih zastupa. Neki analitičari smatraju da je vođa pobunjenika Rodrigo Londono zaslužio da podeli nagradu sa Santosom, preneo je Index.hr.

Publika je pljeskom propratila prisustvo desetak žrtava sukoba koje je predstavio kolumbijski laureat. Među njima je bio Lejner Palasios, čovek za kojeg je Santos istakao da je izgubio 32 bližnjih, uključujući roditelje i troje braće, u minobacačkom napadu FARC-a na crkvu 2002. godine.

Palasios je klimnuo glavom kad je predsednik istakao da je on oprostio napadačima.

MAHERI MIROVNIH INICIJATIVA: Zbog čega je Norveška uspešna u rešavanju sukoba?

Santosu je uručena zlatna medalja, diploma i novčani deo nagrade u iznosu od osam miliona švedskih kruna (870.000 dolara).

Nobelov komitet je ocenio da je Santos bio pokretačka snaga za postizanje sporazuma između vlade i pripadnika Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), prenosi Tanjug.

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
5 Beograd