fbpx
Skip to main content
Napad dronom

"NIJE DOVOLJNO IZVINJENJE" Američki dron mu greškom ubio brata i još devet članova porodice! Sad želi samo jedno (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/ The New York Times
Izvinjenje američke administracije nije dovoljno za Avganistance koji su preživeli pogrešan napad američkih bespilotnih letelica u kojem je poginulo 10 članova njihove porodice, uključujući sedmoro dece.

Emal Ahmadi, čija je trogodišnja ćerka Malika ubijena 29. avgusta, kada je američka raketa Helfajer pogodila automobil njegovog starijeg brata, rekla je u subotu za AP da porodica traži od Vašingtona da ispita ko je ispalio dron i kazni vojno osoblje odgovoran za udar.

"Nije dovoljno izvinjenje", rekao je Ahmadi. "SAD bi trebalo da pronađu osobu koja je ovo učinila."

BAJDENOVI GAFOVI SE SAMO NIŽU: Pomoćnici napravili "zid" da ga zaštite, ali bezuspešno (VIDEO)

BAJDENOVI GAFOVI SE SAMO NIŽU: Pomoćnici napravili "zid" da ga zaštite, ali bezuspešno (VIDEO)

BIZARNO - Darko se sam vratio u zatvor iz kog je pobegao! Policija ga tražila punih 30 godina (VIDEO)

BIZARNO - Darko se sam vratio u zatvor iz kog je pobegao! Policija ga tražila punih 30 godina (VIDEO)

DRAMA U AVIONU: Nedugo nakon poletanja, dim ispunio kabinu! Hitno vraćen

DRAMA U AVIONU: Nedugo nakon poletanja, dim ispunio kabinu! Hitno vraćen

Ahmadi je rekao da porodica takođe traži finansijsku nadoknadu za svoje gubitke i zatražio da se nekoliko članova porodice preseli u treću zemlju, ne navodeći u kojoj zemlji.

AP i druge novinske organizacije u Kabulu izvetile su nakon štrajka da je vozač ciljanog vozila, Zemerai Ahmadi, dugogodišnji radnik u jednoj američkoj humanitarnoj organizaciji, te su naveli nedostatak dokaza koji bi potvrdili tvrdnju Pentagona da se u vozilu nalazi eksploziv.

Projektil je pogodio dok se automobil ulazio na prilaz, a deca su potrčala da pozdrave Zemeraija.

U petak je general Frenk Mekenzi, šef Centralne komande SAD -a, nazvao napad "tragičnom greškom", a nakon nekoliko sedmica poricanja rekao je da su u napadu zaista ubijeni nevini civili, a ne ekstremisti Islamske države, kako je najavljeno ranije.

Napad bespilotnom letelicom posle razornog samoubilačkog napada grupe Islamska država - suparnika Talibana - u kojoj je poginulo 169 Afganistanaca i 13 američkih vojnika na jednoj od kapija aerodroma u Kabulu. Danima su očajni Avganistanci preplavili kontrolne punktove ispred aerodroma, pokušavajući da napuste zemlju usred haotičnog povlačenja američkih i NATO trupa, strahujući za svoju budućnost pod talibanima.

Mekenzi se izvinio zbog greške i rekao da Sjedinjene Države razmatraju isplatu reparacije porodici žrtava.

Emal Ahmadi, koji je rekao da je za izvinjenje čuo od prijatelja iz Amerike, insistirao je da to neće vratiti članove njegove porodice i iako je izrazio olakšanje zbog američkog izvinjenja i priznanja da je njegova porodica nevina žrtva, rekao je da je frustriran da su bile potrebne nedelje moljenja Vašingtona da barem pozovu porodicu.

Čak i dok su dokazi bili suprotni, zvaničnici Pentagona su tvrdili da je napad izveden ispravno, kako bi se zaštitile američke trupe koje su ostale na aerodromu u Kabulu uoči konačnog povlačenja sledećeg dana, 30. avgusta.

Izgledajući iscrpljeno, sjedeći ispred ugljenisanih ruševina Zemaraijevog automobila, Ahmadi je rekao da želi više od izvinjenja Sjedinjenih Država - želi pravdu, uključujući istragu o tome ko je izveo napad "i želim da ga SAD kazni".

U danima pre izvinjenja Pentagona, porodičnih izveštaja, dokumenata kolega koje je AP video i prizora u porodičnoj kući - gde je projektil pogodio Zemeraijev automobil - sve je to oštro u suprotnosti sa izveštajima američke vojske. Umesto toga, dali su sliku porodice koja je radila za Amerikance i pokušavala da dobije vize za SAD, plašeći se za svoje živote pod talibanima.

Zemerai je bio porodični hranitelj koji se brinuo o svoja tri brata, uključujući Emala, i njihovu decu, prenosi Ej-Bi-Si Njuz.

- Sada sam ja odgovoran za celu svoju porodicu i bez posla sam - rekao je Emal Ahmadi. Situacija "nije dobra", rekao je Ahmadi o životu pod talibanima. Međunarodne grupe za pomoć i Ujedinjene nacije upozorile su na predstojeću humanitarnu krizu koja bi većinu Avganistanaca mogla spustiti ispod nivoa siromaštva.

Mekenzi je rekao da je odluka o napadu na belu limuzinu Tojota Korola, nakon što ju je pratila oko osam sati, donesena u "ozbiljnom uverenju" - zasnovanom na standardu "razumne izvesnosti" - da predstavlja neposrednu pretnju američkim snagama kod aerodroma u Kabulu. Verovalo se da je automobil u prtljažniku nosio eksploziv.

Ali Ahmadi se pitao kako je porodična kuća mogla biti zamenena za skrovište Islamske države.

- SAD mogu da vide odasvud - rekao je on o sposobnostima američkih bespilotnih letelica.

- Mogu da vide da je u blizini auta i u automobilu bilo nevine dece. Ko god je ovo učinio, treba biti kažnjen.

- To nije u redu - dodao je on.

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
6 Beograd