fbpx
Skip to main content
Foto: Profimedia

"NIJE FER, NE PRETVARAMO SE" Borelj: Želimo Zapadni Balkan u EU

Foto: Profimedia
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je danas poručio da Evropska unija ulaže mnogo novca u Zapadni Balkan i da nije fer reći da se EU samo pretvara da želi zemlje iz regiona u svom sastavu.

- Želimo da pomognemo državama Zapadnog Balkana da nam se približe, da uđu u sistem EU. Nije tačno da se samo pretvaramo da želimo zemlje Zapadnog balkana u EU. Te države imaju budućnost u EU, ali te zemlje moraju da urade domaći: da sprovedu reforme, da ispune standarde koji važe za sve članice - rekao je Borelj gostujući na onlajn konferenciji.

MNOGE ZEMLJE TRAŽE SADA NJIHOVU POMOĆ: Poklanjaju vakcine u ZAMENU za normalizaciju odnosa

MNOGE ZEMLJE TRAŽE SADA NJIHOVU POMOĆ: Poklanjaju vakcine u ZAMENU za normalizaciju odnosa

INDIJCI TVRDE DA JE U PITANJU ŠPIJUNAŽA: Stanovništvo optužuje Amerikance za veliku poplavu i otapanje glečera (FOTO/VIDEO)

INDIJCI TVRDE DA JE U PITANJU ŠPIJUNAŽA: Stanovništvo optužuje Amerikance za veliku poplavu i otapanje glečera (FOTO/VIDEO)

RUSKA CRKVA PROTIV BITKOINA: Ne prihvataju priloge u kriptovalutama

RUSKA CRKVA PROTIV BITKOINA: Ne prihvataju priloge u kriptovalutama

On je dodao da su Rusija, Kina i Turska takođe prisutne na Balkanu, te da se predstavaljaju kao da je njima više stalo do Zapadnog Balkana nego Evropskoj uniji.

- Ali mi nastavljamo proces širenja, korak po korak. Slobodan vizni režim je realnost, možda ne za sve zemlje Zapadnog Balkana. Usmerili smo dijalog Beograda i Prištine na pravi put. EU pomaže Balkanu mnogo više nego ostali, ali mi možda nismo dobri u propagandi. Devet milijardi evra je naš ekonomski plan za Zapadni Balkan - naglasio je Borelj.

Kaže da evropski blok investira mnogo više novca od Kine, Rusije i Turske na Balkan, ali da možda moraju bolje da objasne šta i zašto rade.

- Mi pomažemo, ali tražimo reforme. Ostali ne traže. Reforme koje tražimo nisu hir, nego je to potrebno tim zemljama i njihovim stanovnicima, kao što je recimo iskorenjivanje korupcije. Šteta je ako neki ljudi misle da se samo pretvaramo. To nije fer - ocenio je.

Borelj je govorio i o sankcijama Rusiji, o odnosu sa Kinom, o odnosima SAD i Irana.

- Prethodna američka administracija je htela da zapocne neku vrstu hladnog rata sa Kinom. Mi jesmo rivali sa Kinom i jesmo mnogo bliži Americi, ali to rivalstvo ne mora da traje doveka. Istovremeno smo i partneri sa Kinom u nekim oblastima - naveo je.

U slučaju Irana kaže da je nuklearni sporazum trijumf diplomatije, ali primećuje da jedna strana kaže: ''prvo popustite vi, pa ćemo mi'', dok druga strana poručuje: ''ispunite naše zahteve, pa ćemo mi vaše''...

Borelje poručuje da to mora da krene nekako, a ne da ostane na rečimo.

- Potrebno je da stavimo obe strane za pregovarački sto, da se izgradi poverenje između SAD i Irana, to je jedini pravi put - zaključio je.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd