fbpx
Skip to main content
Nikol Pašinjan

CRNE SLUTNJE PAŠINJANA: Jermeni u Karabahu neće preživeti!

Foto SD ilustracija/ Profimedia/ Facebook printscreen/ Nikol Pashinyan
Premijer Jermenije strahuje od najgoreg

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da Jermeni u Nagorno-Karabahu neće moći da prežive pod kontrolom Azerbejdžana.

NIŠTA OD PRIMIRJA, ZEMLJA DRHTI, POKRENUTI TENKOVI: Azerbejdžanske trupe krenule u prodor!

NIŠTA OD PRIMIRJA, ZEMLJA DRHTI, POKRENUTI TENKOVI: Azerbejdžanske trupe krenule u prodor!

POGINUO JERMENSKI FUDBALER: Dao je život na braniku otadžbine! (FOTO)

POGINUO JERMENSKI FUDBALER: Dao je život na braniku otadžbine! (FOTO)

BAKU SE HITNO OGLASIO: Taman počela razmena zarobljenika i tela poginulih vojnika, a onda je sve krenulo po zlu!

BAKU SE HITNO OGLASIO: Taman počela razmena zarobljenika i tela poginulih vojnika, a onda je sve krenulo po zlu!

- Jermeni Nagorno-Karabaha suočavaju se sa egzistencijalnom pretnjom, a rešenje ovog problema je samo jedno – međunarodna zajednica mora da prizna pravo Nagorno-Karabaha na samoopredeljenje u okviru principa "otcepljenja radi spasenja" - rekao je Pašinjan u intervjuu za televiziju "Frans 24".

Prema njegovim rečima, to jednostavno ne dolazi u obzir i međunarodna zajednica mora da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha.

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

- I meni je, inače, drago što je u Evropi ovaj proces već započeo na nivou lokalne samouprave, gradskih veća. I nadamo se da će se proširiti - dodao je premijer.

Pašinjan je primetio da su nedavno objavljeni video-snimci bombardovanja prestonice Nagorno-Karabaha Stepanakerta, koje su snimili predstavnici međunarodnih medija.

- Obratio sam pažnju da se na tim snimcima, na tim mestima na koja se bacaju bombe, ne samo da nema vojne infrastrukture, već uopšte nijednog vojnika. To se radi u okviru genocidne politike. Zadatak (predsednika Azerbejdžana Ilhama) Alijeva, kao i ranije, ostaje genocid nad Jermenima iz Nagorno-Karabaha, odnosno ubistvo, deportacija i etničko čišćenje - naglasio je Pašinjan.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija. Lideri Rusije, SAD i Francuske pozvali su sukobljene strane da prekinu borbena dejstva i počnu pregovore bez preduslova.

Rat
Foto: Reuters

Nakon toga su u Moskvi 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.  Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre pokušan je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan izjavili su da ga druga strana nije ispoštovala.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd