fbpx
Skip to main content
dubina

NISMO NI SLUTILI ŠTA SE KRIJE U DUBINAMA: Stručnjaci iznenađeni, ne mogu da veruju šta su detektori nuklearnih bombi otkrili

Foto: Shutterstock
Sprovedene detaljne analize

Naučnici su otkrili novu populaciju pigmejskih plavih kitova u Indijskom okeanu, koji su decenijama uspevali da ostanu skriveni uprkos svojoj veličini. Istraživači su otkrili nepoznate kitove analizirajući akustične podatke prikupljene podvodnim akustičnim detektorom za otkrivanje nuklearnih bombi, zahvaljujući kojem su čuli jedinstvenu pesmu.

TALIBANI ZADAJU STRAHOVITE UDARCE VLADINIM SNAGAMA: Oboren vojni helikopter Mi-17 nadomak opkoljenog grada! (FOTO)

TALIBANI ZADAJU STRAHOVITE UDARCE VLADINIM SNAGAMA: Oboren vojni helikopter Mi-17 nadomak opkoljenog grada! (FOTO)

PUCNJAVA U TRŽNOM CENTRU: Specijalne jedinice policije opkolile šoping centar na periferiji Atlante (VIDEO)

PUCNJAVA U TRŽNOM CENTRU: Specijalne jedinice policije opkolile šoping centar na periferiji Atlante (VIDEO)

PRŠTALI POKLONI IZMEĐU BAJDENA I DŽONSONA: Džo obradovao Borisa, tačno je znao šta da mu daruje

PRŠTALI POKLONI IZMEĐU BAJDENA I DŽONSONA: Džo obradovao Borisa, tačno je znao šta da mu daruje

Nova populacija pigmejskih plavih kitova (Balaenoptera musculus brevicauda)  manja podvrsta plavog kita koja dostiže maksimalnu dužinu od 24 metra nazvana je populacijom Čagos, po grupi ostrva u Indijskom okeanu u blizini kojih je otkriveno njihovo stanište.

- Još uvek otkrivamo nestale populacije najveće životinje koja je ikada živela. To je još jedan dokaz teškoće proučavanja života u okeanu - rekla je za "Lajv sajens" Trejsi Rodžers, morski ekolog sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu u Australiji.

Detektori bombi

- Plave kitove je generalno teško naći. Industrijskim kitolovom dovedeni su do ivice izumiranja i vrlo sporo se oporavljaju - rekla je glavna autorka Emanuela Liroj, postdoktorantkinja na Univerzitetu u Novom Južnom Velsu.

Prema Centru za biološku raznolikost, trenutno na južnoj hemisferi živi oko 5.000 do 10.000 plavih kitova, a pre industrijskog lova bilo ih je oko 350.000. Preostali su često usamljeni na velikim područjima što ih čini lakšom metom za lovce.

U Indijskom okeanu su postavljeni ograničeni naučni akustički nizovi, a tim istraživača koristio je podvodne detektore nuklearnih bombi koji pripadaju Organizaciji o ugovoru o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBTO) - međunarodnoj grupi koja koristi globalnu mrežu podvodnih akustičnih releja za otkrivanje ilegalnih testova nuklearnih bombi u okeanima. Ovo je istraživačima omogućilo pristup dugoročnom skupu podataka o buci širom Indijskog okeana.

Pesme plavih kitova

Nakon analize podataka, istraživači su otkrili određenu pesmu plavog kita koja se ranije nije čula.

- Pesme plavih kitova vrlo su jednostavne u smislu da ponavljaju isti obrazac, ali svaka podvrsta i populacija plavog kita ima drugačiji tip pesme - rekla je Lirojeva.

Generalno, pesme plavih kitova su duge, imaju nisku frekvenciju, ponekad ispod one koju ljudi mogu da čuju (ispod 20 herca), visokog intenziteta i ponavljaju se u redovnim intervalima. Ali različite grupe kitova imaju pesme koje se razlikuju u trajanju, strukturi i broju različitih odeljaka.

Još jedna vrsta plavih kitova

Vizuelna identifikacija je i dalje potrebna da bi se definitivno potvrdilo postojanje populacije Čagos, ali istraživači su uvereni da će to biti samo pitanje vremena.

U decembru 2020. druga studija koja koristi akustične ankete, čiji su koautori Trejsi Rodžers i Emanuela Liroj, otkrila je još jednu novu populaciju plavih kitova u blizini Omana.

- Ovo nas vodi do pet populacija plavih kitova u Indijskom okeanu - rekla je Rodžersova i dodala da ova otkrića ne bi bila moguća bez akustičnih istraživanja.

 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd