fbpx
Skip to main content
Skup pristalica Alternativa za Nemačku

NOVA TAKTIKA NEMAČKE DESNICE: AfD se izjasnila kao anti-lokdaun partija, evo šta se krije iza tog poteza

Foto: Profimedia
Oni su treća po veličini politička stranka u Bundestagu

Nemačka ekstremno desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) izjasnila se kao anti-lokdaun partija tokom konferencije održane ovog vikenda, kako bi zadobila poverenje glasača tokom kampanje za parlamentarne izbore koji će se održati u septembru, javlja Rojters.

IZRAELSKI RADIO JAVLJA - MOSAD IZVEO NAPAD NA IRAN! Svet je na ivici rata, Teheran sprema osvetu!

IZRAELSKI RADIO JAVLJA - MOSAD IZVEO NAPAD NA IRAN! Svet je na ivici rata, Teheran sprema osvetu!

VELIKA JE OPASNOST PRED VRATIMA RUSIJE: Kremlj poručuje - moramo se braniti!

VELIKA JE OPASNOST PRED VRATIMA RUSIJE: Kremlj poručuje - moramo se braniti!

UKRAJINCI SALUTIRAJU ZGODNOJ AMERIKANKI U UNIFORMI: Stigla je u Donbas po specijalnom zadatku (VIDEO)

UKRAJINCI SALUTIRAJU ZGODNOJ AMERIKANKI U UNIFORMI: Stigla je u Donbas po specijalnom zadatku (VIDEO)

Blizu 600 članova stranke AfD, koji su ušli u Bundestag prvi put 2017. godine, okupili se u Drezdenu, uprkos restriktivnim merama protiv korona virusa, kako bi se dogovorili o programu za izbore, koji uključuje i odluku da se napusti Evropska unija.

Podeljena unutrašnjim nesuglasicama oko toga kako treba da izgleda radikalna partija, popularnost joj je pala u anketama na 11 odsto, u odnosu na 13 odsto koliko je imala 2017. godine, kada je bila treća partija po veličini u parlamentu, ujedno i vodeća opoziciona stranka.

bundestag
Foto: Profimedia

Tokom pandemije, AfD je povezivan sa osobama koje negiraju korona virus, uz protivljenje obaveznom vakcinisanju, što aktuelna vlada nikad nije predložila, a neki članovi desničarske stranke su učestvovali u anti-lokdaun demonstracijama, dodaje Rojters.

- AfD želi da pokaže da ovim orgijama zabrana, ovom pritvoru, lokdaun ludilu, nema mesta - rekao je jedan od dvojice lidera AfD-a Jerg Mojten.

Delegati stranke su podržali rezoluciju o korona virusu pod sloganom "Nemačka, ali normalna", što uključuje odbijanje nošenja maski u obdaništima i školama, i zalaganje za ukidanje "nesrazmernih" lokdaun mera.

Delegati AfD su takođe podržali poziv da Nemačka napusti EU i "da napravi novu evropsku ekonomsku i interesnu zajednicu".

Osnovana 2013. godine kao anti-evropska partija tokom krize u evro-zoni, stranka je otišla ka krajnjoj desnici i iskoristila gnev glasača zbog politike Angele Merkel 2015. godine otvaranja granica za migrante, pozvavši na oštre granične kontrole i zabranu minareta, navodi Rojters.

Britanska agencija dodaje da od ulaska u parlament AfD nije imala velikog uticaja na politiku i da su sve vodeće partije odbile saradnju sa tom strankom.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd