fbpx
Skip to main content
Kalifa Haftar

NOVI GADAFI: General Haftar posetio Moskvu, traži SAVEZ za BORBU PROTIV ISLAMISTA (VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Na službenoj stranici Libijske Narodne Armije, kojom zapoveda general Kalifa Haftar, objavljen je snimak sa sastanka u Moskvi gde se libijska vojna delegacija sastala s ruskim ministrom obrane, generalom Sergejem Šojguom, načelnikom glavnog štaba ruske vojske, generalom Valerijem Gerasimovom, ali i poznatim ruskim biznismenom Evgenijem Prigožinom, koji se dovodi u vezu sa privatnom vojnom kompanijom "Vagner", koju su, prema informacijama iz Vašingtona, osnovali Prigožin i ruski pukovnik u rezervi Dmitrij Utkin.

Rusko Ministarstvo obrane je saopštilo da je tokom sastanka u Moskvi general Šojgu s generalom Haftarom razmotrio sigurnosna pitanja o Bliskom istoku i severu Afrike, te da su ruski i libijski vojni vrh razgovarali o borbi protiv međunarodnog terorizma i rešavanju krize u Libiji.

ROHANI SE PODSMEVA AMERIMA: Vaše sankcije NE UTIČU na nas, smislite NEŠTO NOVO

Tokom poslednjih nekoliko godina general Haftar je više puta posetio Moskvu, gde se sastao sa čelnicima ruskog Ministarstva obrane i Ministarstva spoljnih poslova, kao i ruskim obaveštajcima.

Prošle godine general Haftar je posetio i nosač aviona "Admiral Kuznjecov", koji je tada bio na čelu Sredozemne flote ruske mornarice, a tokom video konferencije s generalom Šojguom je tada razgovarao o borbi protiv terorista na Bliskom istoku. Osim toga, dobio je rusku pomoć u obliku lekova i medicinske opreme za pružanje prve pomoći za libijske vojnike i civile.

Nakon najnovijeg nenajavljenog sastanka u Moskvi, izvori bliski ruskom Ministarstvu obrane su navodno potvrdili prisutnost ruske vojske u Libiji, kao što su ranije izvestili britanski mediji, kada su naveli da se u Libiju prebacuju elitne amfibijske jedinice ruske vojske.

SKANDAL TRESE EVROPU! Uhapšen oficir koji je radio za Ruse: Evo kako je DECENIJAMA otkrivao SVE TAJNE Moskvi

Vest je objavila agencija RBK, koja uz Novu Gazetu, Vedomosti, Eho Moskve i još neke manje agencije i medije spada u grupu prozapadnih liberalnih medija, pa ovu informaciju treba uzeti s rezervom.

Libija
Foto: Profimedia

Naime, kako piše RBK, izvor blizak ruskom Ministarstvu obrane je izjavio "kako su ruske elitne jedinice, čije je prebacivanje u Libiju započelo posljednjih meseci, poslane u istočnu Libiju u područja i gradove pod kontrolom vojske generala Haftara".

- Izvor blizak vlastima Libije je potvrdio rusku vojnu aktivnost u regiji. Kao što je navedeno, ruska vojska je u savezu sa snagama generala Haftara, a prisutnost Rusije je povezana s poslovima u naftnom i gasnom sektoru - prenosi RBK.

KRVAVI NEMIRI U BARSELONI: Ovako se Španija obračunava sa SEPARATISTIMA! (VIDEO)

Trenutno u Libiji postoje dve vlade i nekoliko vojski, od kojih se jedino Libijska Narodna Armija, uz podršku brigade iz Zintana i Gadafijevih lojalista, bori protiv islamističkih skupina s uporištima u Tripoliju i Misrati.

Libija
Foto: Profimedia

Haftarova armija je neformalno pod zapovedništvom vlade u gradu Tobruku na istoku zemlje, gde je smešten parlament izabran od strane naroda. Na zapadu zemlje, u glavnom gradu Tripoliju, postoji Vlada nacionalnog konsenzusa  na čelu s Fajezom Al-Sarajem, koja je formirana uz potporu Evropske unije i Ujedinjenih nacija, ali nema nikakvu moć da utiče na islamističke milicije koje gospodare Tripolijem i nekim područjima Libije.

TURSKI MEDIJI O UBISTVU NOVINARA: Telo Kašogija je pretvoreno u tečnost i izliveno u kanalizaciju

Istočna vlada iz Tobruka deluje nezavisno od Tripolija, sarađujući s Libijskom Narodnom Armijom pod zapovjedništvom generala Haftara, koji rat protiv islamista uspešno vodi od 2014. do danas.

Rusija je u više navrata pokazala interes za pružanje pomoći Haftaru, ali u Moskvi ne donose ishitrene odluke, jer general Haftar pregovara i s Parizom, čije su specijalne snage, kao i italijanske, takođe prisutne na slobodnoj teritoriji pod njegovim nadzorom.

Ukrajinci krenuli u HAJKU na Ruse: KRVIČNO GONE sve koji "nezakonito" uđu na Krim

Šta je tačno bila tema ovog najnovijeg sastanka, nije saopšteno.

 

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd