fbpx
Skip to main content
korona lek

EVROPSKA AGENCIJA ZA LEKOVE NA KORAK DO ODOBRENJA DVA LEKA PROTIV KOVIDA: Nova nada za teško obolele

Foto: Shutterstock
Evropska agencija za lekove pokrenula je proveru leka sa antitelima koji će se koristiti za teško obolele od kovida

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da je pokrenuta provera leka sa antitelima američke kompanije Eli Lili za lečenje kovid-19, nekoliko dana nakon što je saopšteno da se njihova kombinacija može koristiti kod pacijenata sa visokim rizikom od težeg oblika bolesti.

Lekovi bamlanivimab i etesemivab pripadaju klasi lekova koji se koriste u lečenju monoklonskim antitelima, a koja oponašaju prirodna antitela koja telo stvara u borbi protiv infekcije, navodi Rojters.

Tekuće provere imaju za cilj ubrzanje postupka odobravanja, omogućavajući naučnicima da predaju nalaze u realnom vremenu pre nego što postanu dostupni konačni podaci o ispitivanju.

Vir Bajotknolodži i britanski GSK planiraju da zatraže odobrenje za hitnu upotrebu za eksperimentalnu terapiju antitelima nakon preliminarnih podataka, saopštile su kompanije danas.

EMA je saopštila da tek treba proceniti podatke, dodajući da je prerano za donošenje bilo kakvih zaključaka u vezi sa odnosom koristi i rizika Lillijevih lekova.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd