fbpx
Skip to main content
Putin i Rouhani

NOVI RUSKI SAVEZNIK: Putin ohrabruje Iran da pristupi Evroazijskoj uniji

Foto: Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin je pohvalio uspešnu saradnju Moskve i Teherana, i izrazio nadu da će uskoro biti uspostavljena zona slobodne trgovine između Irana i Evroazijske ekonomske unije.

- Iran je ruski dugoročni partner. Verujemo da bilateralni odnosi sa koristima od smanjenja tenzija u iranskom okruženju trebaju da slede obiman sporazum o iranskom nuklearnom programu - rekao je Putin u velikom intervjuu azerbejdžanskoj državnoj novinskoj agenciji "Azertak" u petak. On je dodao da iranski lideri dele njegov pristup.

AJATOLAH: SAD su istinski izvor opasnosti, a ne iranski nuklearni program

Putin i Rohani
Foto: Profimedia

U nekim sferama ekonomije rusko - iranska saradnja je već postala strateška, primetio je Putin. To se najpre odnosi na sferu nuklearne energije, u kojoj Rusija završava i servisira nuklearnu elektranu u Bušeru i postiže sporazume o izgradnji još 8 nuklearnih elektrana.

Dve države su uspele da uvećaju bilateralnu trgovinsku razmenu za 70 posto i dovedu je do nivoa od 855 miliona dolara u prvih 5 meseci ove godine.

Ruski lider je takođe pozdravio moguće formiranje zone slobodne trgovine između irana i Evroazijske ekonomske unije - bloka koji trenutno ujedinjuje Rusiju, Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan i Kirgistan. On je rekao da je posao razmatranja mogućnosti takvog poteza već počeo, dodajući da će Rusija nastaviti da podržava Iran u svom nastojanju da postane punopravni član Šangajske organizacije za saradnju - evroazijskog vojno-političkog bloka u kome su Rusija, Kina, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

AMERIKANCI ZADOVOLJNI: Iranski brod sa uranijumom isplovio za Rusiju

8. avgusta se očekuje da Putin poseti Baku i uzme učešće na prvom trilateralnom samitu lidera Rusije, Azerbejdžana i Irana ikada.

Vladimir Putin
Foto: Reuters

U novembru prošle godine Rusija i Iran su postigli sporazum da razviju ekonomske veze, sa Moskva je obećala državnu pozajmicu u iznosu od 5 milijardi dolara za unapređenje industrijske saradnje Teherana. Od zajma se očekuje da uveća trgovinsku razmenu između dve države, sa ciljem da ona dostigne 10 milijardi dolara u odnosu na sadašnjih 1.6 milijardi.

Iran optužuje SAD za kršenje suvereniteta u borbi protiv Islamske države

U martu ove godine, ruski ministar poljoprivede Sergej Levin je obećao da će Moskva olakšati carinske procedure za iranske poljoprivredne proizvode i ubrzati njihov ulazak na rusko tržište.

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Kiša jakog intenziteta
14 Beograd