broken clouds
12°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OD NEPRIJATELJA DO NAJVEĆEG ASADOVOG SAVEZNIKA: Oni čuvaju Siriju, HRIŠĆANSKI narod i svetinje

10.08.2016. 10:06
Piše:
Srbija Danas/Advance.hr
sirijska vojska
sirijska vojska / Izvor: Profimedia/ilustracija
Malo je poznato da u Siriji postoji politička stranka koja mnogo znači sirijskom predsedniku. Nekada je Sirija na njih gledala kao na neprijatelje, međutim sada su veliki saveznici.

Često se potpuno pogrešno sirijski politički sistem predstavlja kao jednostranački zbog dominacije Arapske socijalističke BAT stranke nad svim državnim organima i institucijama. Ipak, ovo nije bilo tačno čak ni za vreme vladavine Hafeza al-Asada, a naročito ne stoji danas tokom liberalnije vlasti Bašara al-Asada. Iako je za vreme ere Hafeza al-Asada svaka stranka morala da bude članica pro-vladinog Narodnog progresivnog fronta, ukoliko je želela da legalno funkcioniše, danas ovo više nije slučaj.

USPEH ZA USPEHOM: SIRIJSKA VOJSKA istisnula teroriste iz LATAKIJE!

Bašar al Asad
Bašar al Asad / Izvor: Profimedia

U zemlji postoje brojne političke stranke. Neke od njih su novoosnovane, ali među njima se po tradiciji, snazi i ideologiji izdvaja Sirijska socijal-nacionalistička stranka. Za razliku od nekih tvrdokorno pro-vladina stranka, socijal-nacionalisti nisu uvek imali dobre odnose sa sirijskim vlastima. Zbog svoje ekstremne pozicije i odbijanja da se u potpunosti podčine BAT stranci, socijal-nacionalisti su u Siriji bili zabranjena organizacija sve do 2005. godine.

PUTIN TRAŽI POMOĆ SRBIJE: Rusi računaju na srpsku vojsku u bici za Alep

Sirijska vojska
Sirijska vojska / Izvor: Profimedia

Sirijska socijal nacionalistička stranka

Sirijska socijal-nacionalistička stranka nikada nije mogla biti uništena ili istisnuta iz sirijskog političkog života, a jedan od razloga za ovo je i činjenica da su socijal-nacionalisti, uz komuniste, najstarija politička organizacija u zemlji, sa jedinstvenom ideologijom i vizijom budućeg uređenja Bliskog Istoka. Osnovana još za vreme francuskog kolonijalnog mandata u Siriji, 1932. godine, socijal-nacionalistička stranka je starija i od današnje sirijske države koja je formalno postala nezavisna tek 1945.godine.Glavni tvorac ideološke platforme i osnivač same stranke bio je Antoun Sadeh, pravoslavni hrišćanin iz Libana.

Verska pozadina osnivača pokreta igraće veliku ulogu u oblikovanju njegovih političkih koncepcija i ideja, a socijal-nacionalistička stranka će sve do danas ostati verna njegovom nasleđu. Kao i tvorac BAT ideologije Mišel Aflak, Sadeh je kao hrišćanin bio duboko svestan stepena verskih i sektaških tenzija koje su postojale u ondašnjoj Siriji i Libanu.

ALEPO ČEKA PAKAO: 6.000 Asadovih vojnika stiglo da zatvori pobunjenički KORIDOR! (MAPA+VIDEO)

One su naročito bile izražene u hrišćansko-muslimanskim odnosima, ali su postojale i unutar same islamske verske zajednice. Dva hrišćanina, Aflak i Sadeh, su delila zajednički kolektivni strah koji je osećala cela hrišćanska zajednica širom Levanta, uplašena za svoju golu egzistenciju u regiji u kojoj su apsolutnu većinu činili muslimani. Kao Arapi, obojica su bili svedoci poniženja sa kojim su bile suočene arapske zemlje pod zapadnom kolonijalnom vlašću i videli su u tradicionalnom arapskom plemenskom društvu i verskim podelama uzroke ove slabosti. Da bi nadmašili ove podele i stvorili jake i moćne države obojica su razvili u osnovi jako slične ideologije, ali zasnovane na dva međusobno suprotstavljena ideala.

Borci stranke Socijal-nacionalista Sirije
Borci stranke Socijal-nacionalista Sirije / Izvor: Profimedia

ALARMANTNA BROJKA: Da li znate koliko ljudi je poginulo u ratu u Siriji?!

Aflak je bazirao batističku ideologiju na panarapskim idejama i socijalizmu prilagođenom arapskim uslovima, što je stvorilo široku bazu podrške njegovim idejama, naročito u Siriji i Iraku. Antoun Sadeh je imao sasvim drugačiji pristup. I on je kao i Aflak odbacio verske podele i zasnovao je svoju stranku na strogom sekularizmu, ali je ujedno odbacio i pan-arapsku ideju kao ksenofobnu i nametnutu od spolja.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ideologija stranke socijal-nacionalista i "Velika Sirija"

Umesto verskog fundamentalizma i pan-arapskog nacionalizma Sadeh je razvio jedinstvenu ideologiju baziranu na konceptu „Velike Sirije“. Iako je ovaj termin izazvao oštre kritike zbog njegove asocijacije sa Hitlerovom Velikom Nemačkom, Sadeh i njegovi sledbenici su uvek odbacivali tvrdnje o povezanosti sa fašizmom i nacizmom i isticali da je njihov koncept Velike Sirije isključivo građanski, a ne rasistički i supremacistički. Velika Sirija prema njihovoj viziji predstavlja naciju čiji temelji sežu hiljadama godina u prošlost, sve do drevnog asirskog carstva (čak je i simbol na zastavi stranke preuzet iz ove epohe, a četiri kraka na njemu predstavljaju četiri ideala stranke: slobodu, dužnost, disciplinu i moć).

Zastava Socijal-nacionalističke stranke Sirije
Zastava Socijal-nacionalističke stranke Sirije / Izvor: Profimedia

RUSI RASTURAJU DŽIHADISTE: Teroristi ne znaju šta ih je snašlo jer su EKSPLOZIJE BILE OGROMNE (FOTO)

Sirijski koreni sežu do prve asirske države

Sirija koju oni žele da stvore nije ograničena samo na današnju državu Siriju, već obuhvata i Liban, Palestinu, Jordan, Irak, pa čak i neke delove Turske i Irana, kao i ostrvo Kipar. Kada se pogledaju originalne teritorijalne ambicije socijal-nacionalista, primećuje se izuzetna geografska podudarnost njihove Velike Sirije sa teritorijom nekadašnje asirske imperije iz vremena Asurbanipala. Traženje nacionalnog identiteta u drevnoj imperiji koja je postojala pre skoro tri hiljade godina na prvi pogled može izgledati apsurdno, ali treba se setiti da čak i danas na teritoriji Sirije i Iraka žive brojni direktni potomci drevnih Asiraca, koji su očuvali svest o svom poreklu i etničkom identitetu.

STIGLA BRAĆA U POMOĆ: Ovi momci su rešeni da RASTURE džihadiste jednom ZA SVAGDA (FOTO)

Antoun Sadeh- osnivač stranke
Antoun Sadeh- osnivač stranke / Izvor: Profimedia

Podrška od strane pravoslavnog naroda Sirije

U periodu nakon Drugog svetskog rata socijal-nacionalisti su pokušali da u Libanu i Siriji stvore bazu za izgradnju novog velikosirijskog identiteta, koji bi bio suprotstavljen pan-arapskom nacionalizmu koji je u to vreme sve više jačao. Ipak, njihova nastojanja nisu naišla na previše uspeha. Izuzev značajne podrške među pravoslavnim stanovništvom u Siriji i Libanu, kao i nešto sledbenika među šiitima, stranka nije uspela da pridobije većinu žitelja Velike Sirije za svoj projekat.

U Libanu, katolici (Maroniti) su ostali nezainteresovani za ideologiju koja je ugrožavala njihovu dominaciju nad novostvorenom libanskom državom, dok su suniti i u Siriji i u Libanu socijal-nacionaliste posmatrali kao potencijalnu pretnju arapskom jedinstvu.Vlasti u Siriji i Libanu su imale još manje razumevanja za nacional-romantičarske snove socijal-nacionalista i često su ih proganjale.

OVAKAV DŽIHADISTIČKI FANATIZAM NIJE VIĐEN: Boriće se pa makar SVI DO JEDNOG IZGINULI! (FOTO/VIDEO)

Smrt osnivača stranke socijal-nacionalista Sirije

Antoun Sadeh je u to vreme boravio u Siriji, ali ga je tadašnja sirijska vlada uhvatila i isporučila Libanu, koji ga je odmah streljao 1949. godine. Socijal-nacionalisti su ubrzo zabranjeni i progonjeni i u Siriji. 1955. godine jedan član stranke je izvršio ubistvo pukovnika Adnana el-Malikija, visoko rangiranog člana BAT stranke i uticajnog oficira u sirijskim oružanim snagama. Formalno, Socijal-nacionalistička stranka će u Siriji ostati zabranjena sve do 2005. godine, ali s dolaskom na vlast Hafeza al-Asada 1970. godine, odnos između stranke i novog sirijskog političkog sistema će postati puno komplikovaniji.

SIRIJA: Pogledajte kako RUSI uništavaju teroriste! (FOTO/VIDEO)

Sirijska vojska osvoja grad
Sirijska vojska osvoja grad / Izvor: Profimedia

Hafez al Asad

Dok na unutrašnjem planu Hafez al-Asad nije dozvoljavao razvoj bilo kakve stvarne alternative vlasti BAT stranke, na spoljno-političkom planu je bio spreman da pokaže više fleksibilnosti. Sa početkom građanskog rata u Libanu 1975. godine, Socijal-nacionalistička stranka se iz omraženog rivala i potencijalne pretnje pretvorila u korisnog saveznika u borbi protiv falangista i izraelskih okupacijskih snaga.Kao deo programa političke i socijalne liberalizacije sirijskog predsednika Bašara al-Asada, Sirijska socijal-nacionalistička stranka će biti legalizovana 2005. godine, nakon tačno pola veka provedenih u ilegali.

POTPUNI PORAZ: Sirijska vojska ubila DESETINE MILITANATA u ZASEDI!

Poboljšanje odnosa sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom

U odnosu na doba kada je stranka bila osnovana, politička klima se značajno promenila. Arapski nacionalizam je bio praktično na samrti, a radikalni islamistički fundamentalizam u naglom porastu. Sirija je ostala jedina država na Bliskom Istoku koja je još uvek baštinila ideje pan-arapskog jedinstva, a novi sirijski politički sistem je pokazivao i sklonost ka određenim formama sirijskog nacionalizma sličnog onom koji su zagovarali socijal-nacionalisti.Ovo je bilo dovoljno vođstvu sirijskih socijal-nacionalista da nađu izgovor za određenu koegzistenciju i kolaboraciju sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom, opravdavajući ih islamističkom pretnjom i potrebom za održavanjem stabilne i funkcionalne, multi-etničke i multi-konfesionalne Sirije.

KRVAVA BITKA ZA SIRIJU: Iz OVIH razloga je 400.000 ljudi moralo da umre!

Sirija
Sirija / Izvor: Profimedia

Građanski rat u Siriji u učešće socijal-nacionalista

Početak građanskog rata u zemlji 2011. godine će dodatno učvrstiti ovaj stav u redovima socijal-nacionalista i dovešće do nestanka i ono malo kolebanja koje je postojalo oko neophodnosti njihove zajedničke saradnje.Tokom prvih par godina građanskog rata socijal-nacionalisti neće imati previše zapaženo učešće jer tada još uvek jaka sirijska arapska vojska nije osećala toliku potrebu za paravojnim formacijama kao danas.

Manji broj stranačkih pripadnika je učestvovalo u odbrani hrišćanskih četvrti i naselja od napada islamističkih džihadističkih grupa, što je bilo razumljivo budući da je to zajednica iz koje dolazi većina članova stranke.Sa postepenim povlačenjem sirijske vojske iz nekih delova Sirije, socijal-nacionalisti su postajali sve značajniji vojni akter u redovima pro-vladinih snaga. Iako stranka formalno prihvata članove svih verskih i etničkih grupa, pravoslavni hrišćani su dominantan element u jedinicama stranke.

U TOKU NAJDRAMATIČNIJA BORBA ZA ALEPO: Rusi BOMBARDUJU MILITANTE da bi sprečili HAOS! (VIDEO)

Socijal-nacionalistička stranka Sirije
Socijal-nacionalistička stranka Sirije / Izvor: Profimedia

Zaštitnici sirijskih hrišćana i saveznici Bašara al Asada​

Ovo je verovatno i razlog zašto se najznačajnija vojna uporišta stranke nalaze u hrišćanskim naseljima u Siriji i zašto je stranka podnela najviše žrtava prilikom odbrane ovih mesta.U provinciji Hama borci socijal-nacionalističke stranke igraju zapaženu ulogu u odbrani hrišćanskih gradova Mahardeh i As-Sukajlabija, izloženih napadima džihadista Džajš al-Fatah. Snage socijal-nacionalista imaju značajnu ulogu i u održavanju bezbednosti u hrišćanskim četvrtima grada Homs, a bila je zapažena i njihova uloga u odbijanju napada ID-a na grad Sadad krajem 2015. Veliki vojni kontingenti socijal-nacionalističke stranke prisutni su i u ostalim hrišćanskim gradovima kao što su Maloula, Sednaja i Kasab.

Sirijska socijal-nacionalistička stranka ne deluje u okviru sirijskih oružanih snaga, niti kao deo paravojnih Nacionalnih odbrambenih snaga, već ima vlastitu oružanu formaciju zvanu Nusur al-Zavba. Postoje različite procene njene trenutne vojne snage, ali pojedini izvori govore da stranačka vojska možda ima čak i do deset hiljada boraca. Sama stranka često navodi da ima oko sto hiljada članova, ali ovi brojevi bi mogli da predstavljaju i preuveličavanje vlastite snage.

IMAO JE LUDAČKU SREĆU: Za DLAKU je izbegao SIGURNU SMRT! (VIDEO)

Savezništvo za bolje sutra

S izuzetkom BAT stranke, Sirijska socijal-nacionalistička stranka predstavlja najorganizovaniju i najsnažniju političku organizaciju na područjima koja su još uvek pod kontrolom sirijske vlade. Za razliku od birokratizovane i inertne vladajuće stranke, socijal-nacionalisti poseduju polet i jasnu ideologiju koju mogu iskoristiti da mobilišu široke slojeve društva. Značaj stranke najbolje je odražen u novom ministarskom kabinetu u kojem je vođa socijal-nacionalista, Ali Hajdar, dobio značajnu poziciju ministra za nacionalno pomirenje. Kada sirijska država izađe iz rata kao pobednik,  Sirijska socijal-nacionalistička stranka će imati velike šanse da postane jedan od ključnih političkih aktera u novoj demokratskoj Siriji.

 

Piše:
Srbija Danas/Advance.hr
10.08.2016. 10:06