fbpx
Skip to main content
Marija Zaharova

Zaharova odgovara na pretnje Vašingtona: Branićemo se svim sredstvima

Foto: Profimedia
Predstavnica ruskog ministarstva odgovara na novi američki vojni budžet

Novi odbrambeni budžet SAD pokazuje da Vašington želi da dominira u svetu, izjavila je predstavnica MIP-a Rusije Marija Zaharova na redovnoj pres-konferenciji.

Zakon koji je američki predsednik potpisao 13. avgusta o rashodima za nacionalnu odbranu za finansijsku 2019. godinu beleži politiku povećanja dominantne uloge Vašingtona na međunarodnoj areni uz pomoć sile -izjavila je Zaharova.

U Makedoniji počela kampanja za REFERENDUM: Da li ste za NATO i EU prihvatanje sporazuma između Makedonije i Grčke?

Po njenim rečima, toliko punjenje američkog vojnog budžeta bez presedana uništava sistem međunarodne bezbednosti i vodi u ćorsokak rusko-američke odnose.

Ona je obećala da će Moskva preduzeti sve mere da osigura sopstvenu bezbednost.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp potpisao Zakon o odbrambenoj politici vredan 176 milijardi dolara, što je za 3 odsto više nego u budžetu za 2017. godinu.

Marija Zaharova
Marija Zaharova
Foto: Profimedia

U dokumentu je vrlo široko pomenuta i Rusija. Potvrđen je nastavak politike nepriznavanja Krima delom ruske teritorije i u vezi s tim ograničenjima se nastavlja vojna saradnja sa Rusijom.

Budžet konstatuje postojanje pretnje u Evropi zbog „ruske agresije“, za čije obuzdavanje je potrebno preduzeti vojne mere zajedno sa saveznicima iz NATO-a. U sklopu „Evropske inicijative za obuzdavanje“ predviđa se potrošnja 6,3 milijardi dolara, koja će uticati na povećanje vojnog prisustva SAD na granici sa Rusijom.

 

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd