fbpx
Skip to main content
Černobilj

ODLUČILI DA OKO ČERNOBILJA BERU PEČURKE? Ukrajinska granična policija odmah reagovala

Foto: Profimedia
Ukrajinska granična policija uhapsila je dvojicu zemljaka koji su odlučili da u zaštićenoj zoni oko Černobilja beru pečurke, navodno za ličnu upotrebu.

Pravilo da se ne prelazi granica zaštićene zone u radijusu od 30 kilometara oko nuklearne elektrane Černobilj i danas se poštuje što iz straha od radijacije, što od ukrajinske državne granične službe koja nadzire granicu zaštićene zone.

DŽINOVSKI FRIŽIDER, JOŠ UVEK NAJVEĆI NA SVETU: Evo gde se nalazi "večno smrznuto tlo" (VIDEO)

DŽINOVSKI FRIŽIDER, JOŠ UVEK NAJVEĆI NA SVETU: Evo gde se nalazi "večno smrznuto tlo" (VIDEO)

Misterija iz Drugog svetskog rata: Ko je namerno bombardovao neutralni Vatikan?

Misterija iz Drugog svetskog rata: Ko je namerno bombardovao neutralni Vatikan?

RUSIJA IMA JASAN PLAN: U moskovskoj oblasti masovna vakcinacija za dve nedelje

RUSIJA IMA JASAN PLAN: U moskovskoj oblasti masovna vakcinacija za dve nedelje

Ipak postoje ljudi koji se oglušuju o apele vlasti, iako se zna da je radijacija u delovima obraslim vegetacijom značajno veća. Tako su dvojica Ukrajinaca, navodno za ličnu upotrebu, unutar zabranjene zone nabrali 40 kilograma pečuraka i završili u pritvoru.

Iznošenje predmeta, flore i faune iz zaštićene zone je strogo zabranjeno, jer bi upotreba u ishrani bilo čega što je izraslo na tlu zagađenom posle havarije u nuklearnoj elektrani 1986. godine moglo izazvati smrtne posledice. U Češkoj se, na primer, i dalje upozoravaju stanovnici da divlje svinje koje migriraju iz tih oblasti ne treba koristiti u ishrani zbog kontaminiranosti.

Ulazak u zonu strogo kontrolišu ukrajinske vlasti i nezakonito je prelaziti granicu zaštićene zone od 2.600 kvadratnih kilometara bez dozvole. Prema ukrajinskom zakonu, za kršenje ove zabrane zaprećena kazna se kreće od novčane do tri godine zatvora.

Černobilj
Foto: Profimedia

Zaštićena zona uspostavljena je ubrzo nakon eksplozije u elektrani Černobilj i evakuisano je stanovništvo iz okolnih oblasti u radijusu od deset kilometara, no ubrzo je prošireno na 30 kilometara, pošto su sovjetski zvaničnici počeli da uviđaju svu težinu katastrofe.

Tokom godina područje zaštićene zone je menjano, ali se i dalje proteže na 2.600 kvadratnih kilometara prostora oko Pripjata koje je uglavnom nenaseljeno. U susednoj Belorusiji takođe još uvek postoji deo zaštićene zone u koju je zbog radijacije zabranjen pristup.

Radijacija je dosta opala na ovoj teritoriji, mada je u okolini same elektrane na približno istom nivou kao i u vreme odmah posle nesreće 1986. godine. Naučnici smatraju da Pripjat i njegova okolina neće biti bezbedni za ljude bar još nekoliko vekova.

Prošlog meseca naučnici sa britanskog Univerziteta u Bristolu poslali su robota-psa u zaštićenu zonu da izmeri nivo zračenja kako bi izradili tri-de mape radioktivnosti na tom području.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd