Utorak 19. mar 2024.
Orloj sat u Pragu

ODLUKA JE DONETA Češka neće potpisati sporazum o migracijama, a evo i ZAŠTO

Foto: Profimedia
Dokument UN predstavlja pretnju po bezbednost i suverenitet zemlje?

Češka vlada odlučila je danas da ta zemlja ostane izvan sporazuma Ujedinjenih nacija o međunarodnom pristupu bezbednim i urednim migracijama.

Ta odluka je doneta pošto se češki premijer Andrej Babiš oštro usprotivio ovom dokumentu, za koji je rekao da predstavlja pretnju po bezbednost i suverenitet zemlje, prenosi AP.

Moskva pravi SUPERKOMPJUTER, rusko naoružanje dobija POJAČANJE, evo o čemu je REČ

Babiš je istakao da je taj dokument, koji treba da bude zvanično usvojen na sastanku 11. i 12. decembra u Marakešu, opasan, iako nije obavezujući, jer "zapravo definiše migracije kao osnovno ljudsko pravo".

Babiš je napomenuo da sporazum odbacuju i SAD, Austrija i Mađarska.

Prag
Foto: Profimedia

Potpredsednik vlade Rihard Brabec rekao je na konferenciji za novinare da se Češka Republika odavno zalaže za princip odvajanja legalne od ilegalne migracije, prenosi Rojters.

- To je cilj predloga Češke Repblike i drugih evropskih zemalja. Konačni tekst ne odražava te predloge - rekao je Brabec.

Putin na samitu u Singapuru: Daleki istok za Rusiju ima veliki značaj

Češka je ranije odbacila plan EU da se državama članicama dodeli određeni broj tražilaca azila.

Gobalni sporazum o bezbednim, urednim i regularnim migracijama odobrile su u julu sve 193 članice UN, izuzev SAD.

Migranti
Migranti
Foto: Profimedia

Pored Češke, Mađarske i Austrije, sporazum odbacuje i Bugarska, u čijoj je koalicionoj vladi i antimigraciono nastrojena Partija ujedinjenih patriota, a čiji će parlament danas glasati o tom pitanju, navodi britanska agencija, dodajući da je i Poljska najavila moguće odbacivanje sporazuma.

Sporazum UN se bavi pitanjima kako zaštiti migrante, kako ih integrisati u nove zemlje i kako ih vratiti u zemlje iz kojih potiču.

Specijalna predstavnica UN za međunarodne migracije Luiz Arbur nazvala je odbacivanje sporazuma žalosnim i pogrešnim potezom, istakavši da je cilj tog sporazuma jednostavno da se poboljša upravljanje prekograničnim kretanjima ljudi.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd