fbpx
Skip to main content
Učionica u doba korone

OHRABRUJUĆA VEST IZ ŠKOLA: Mali broj dece i zaposlenih se zarazi koronom!

Foto: Profimedia
Ovo su pokazala nasumična testiranja

Nasumična testiranja na koronavirus su pokazala da su američke i britanske škole mesta gde se vrlo mali broj dece i zaposlenih zarazi koronavirusom. Oni koji su radili na istraživanju su poručili da ono treba biti upotpunjeno, ali da im je ovo ohrabrujuće saznanje.

Korona lomi Ukrajinu: U jednom danu 8.312 zaraženih

Korona lomi Ukrajinu: U jednom danu 8.312 zaraženih

KOLONA DUGA 700 KILOMETARA: Francuzi pohrlili u prodavnice pre zatvaranja (VIDEO)

KOLONA DUGA 700 KILOMETARA: Francuzi pohrlili u prodavnice pre zatvaranja (VIDEO)

ODLUKA DONETA: Izglasan zakon o legalizaciji eutanazije

ODLUKA DONETA: Izglasan zakon o legalizaciji eutanazije

- Što mi je više podataka dostupno, to mi je sve više drago što deca nisu značajan prenosnik koronavirusa, posebno ne u školskim uslovima - izjavila Bruk Nikolson sa Boston University School of Public Health.

Ipak, to ne znači da deca i mladi ne mogu biti zaraženi.

Doktor Majkl Bič iz Centra za prevenciju i kontrolu zaraze je ocenio da smernice za rad američkih škola tokom pandemije nisu u skladu sa poslednjim istraživanjima koja su pokazala da se i spomenuta populacija može zaraziti.

Među ključnim pitanjima za naučnike je koliko često se koronavirus prenosi sa dece. Dosadašnja istraživanja su pokazala da se ne dešava tako često da se virus prense sa deteta na odraslu osobu.

Manje je poznat rizik zaraze među nešto starijom decom tj. među učenicima u srednjim školama. Međutim, stručnjaci su mišljenja da se i među njima rizik može smanjiti ako se poštuju epidemiološke mere.

Pedijatar Dejvid Rubina sa Univerziteta Pensilvanija je jedan od onih koji su stava da škole trebaju biti otvorene tokom pandemije.

- Mislim da postoje prilično dobri dokazi da škole mogu biti otvorene uz dobre antipandemijske mere, pa čak i onda kada je incidenca zaraze veća od očekivane - kazao je.

Bio je u grupi onih koji su osmislili antipandemijske mere u američkim školama i naglasio je da u pandemiji treba pratiti trend broja zaraženih, a ne apsolutni broj zaraženih. Pri tome je napomenuo da nulti rizik zaraze ne može postojati.

I on smatra da pre svega treba zatvoriti neke druge javne objekte, a ne škole u cilju prevencije zaraze. Stručnjaci priznaju da je nedostatak to što je malo škola koje često testiraju učenike i zaposlene, pa je zbog toga nekada vrlo teško identifikovati izvor zaraze. Upravo slučajno testiranje u školama bi moglo dati uvid u trend zaraze i doprineti ranom uočavanju klastera.

Helen Dženkins sa Univerziteta Boston je ukazala da se u mnogim studijama o uticaju koronavirusa na decu svaka osoba mlađa od 18 godina tretira kao dete, što je za nju upitno. Kroz nekoliko studija je utvrđeno da koronavirus ne utiče na decu mlađu od 10 godina i da se on među njima manje širi nego što je to slučaj kod starije dece i odraslih.

Nedavno slučajno testiranje 16.000 radnika i učenika škola u Njujorku je pokazalo da je samo njih 28 bilo pozitivno na korona virus.

Istraživanja u Velikoj Britaniji su pokazala da čak i nešto starija deca retko zaraze starijeg člana porodice. Međutim, slučajno testiranje u ovoj zemlji je pokazalo da je porastao broj zaraženih među decom starijom od 11 godina, ali da to nije doprinelo povećanju broja zaraženih među odraslima.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
0 Beograd