broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"ORGIJE OTVARANJA" I "DONER UBISTVA" Ovi izrazi najbolje sumiraju vladavinu Angele Merkel dugu 16 godina

23.09.2021. 19:03
Piše:
Srbija Danas/Kurir
Angela Merkel
Angela Merkel / Izvor: Profimedia
Izbeglice, ruski lider i polugoli fudbaleri: većita nemačka kancelarka ima po nešto da kaže za svakog od njih.

Angela Merkel je 16 godina provela na mestu nemačke kancelarke i za sobom ostavlja pozamašnu zaostavštinu. Ono što definitivno neće biti deo nje je oratorsko umeće.

Merkel je noćna mora za svakog novinara. Teško ju je citirati, retko kad ima neke duhovite upadice. Čak je i sama rekla da ne veruje u vladanje držanjem govora. "Ideja da neka osoba može toliko da gane drugu rečima da oni promene mišljenje, nije nešto u šta verujem. Ali je to, svejedno, divna ideja", rekla je Merkel Špiglu 2016.

Pa ipak, posle deceniju i po na vlasti, sa koje odlazi posle izbora u nedelju, 26. septembra, u nemačke rečnike će ući brojne fraze i kovanice koje je ili ona sama smislila ili su ih smislili drugi kako bi opisali promene u zemlji koju je vodila.

KAZNE ZBOG MODERNIH FRIZURA? Frizeri u Avganistanu na mukama - stigla nova pravila (VIDEO)

KAZNE ZBOG MODERNIH FRIZURA? Frizeri u Avganistanu na mukama - stigla nova pravila (VIDEO)

SPREMA SE ČEGZIT? Desničari postavljaju uslov za učešće u Babišovoj vladi - neće mu biti lako!

SPREMA SE ČEGZIT? Desničari postavljaju uslov za učešće u Babišovoj vladi - neće mu biti lako!

VAZDUŠNA STRUJA IZ AMERIKE DONOSI EVROPI GLAD? Dramatično upozorenje naučnika - Ovo se već dogodilo u istoriji (VIDEO)

VAZDUŠNA STRUJA IZ AMERIKE DONOSI EVROPI GLAD? Dramatično upozorenje naučnika - Ovo se već dogodilo u istoriji (VIDEO)

Merkelin romb

Romb koji Merkel oblikuje prstima dok se obraća novinarima tokom samita ili državnih poseta postali su njen "trejdmark". I to slučajno.

Kancelarka je, naime, u razgovoru za Brigite magazin objasnila da nikad ne zna šta da radi sa rukama pa je tako smislila da prstima napravi oblik romba. "Merkel-Raute" ima i izvesnu simboliku - pre izbora 2013. njena Hrišćansko-demokratska unija prihvatila je romb kao simbol njihove snage, postavivši ogroman mozaik Merkelinih šaka spojenih u romb, ispred centralne stanice u Berlinu, uz slogan "Budućnost nemačke je u dobrim rukama".

Olaf Šolc, favorit za mesto kancelara, nedavno je fotografisan za naslovnu stranicu Zidojče Cajtunga kako šakama oblikuje romb.

Ertüchtigen

Ova reč u Merkelinom rečniku, koja žestoko vuče na staru Prusku, znači ojačati uz pomoć fizičkog vežbanja. Nemačka kancelarka rado je koristila ovaj izraz, naročito tokom krize evrozone, kako bi ilustrovala ono što ona vidi kao potrebu "starog kontinenta" da se modernizuje kroz ekonomske reforme i tako bude konkurent Kini i SAD.

Angela Merkel
Angela Merkel / Izvor: Profimedia

Javno prikazivanje

Anglicizam "public viewing" uvukao se u nemački jezik u leto 2006. godine kada se "javno prikazivanje" odnosilo na emitovanje fudbalskih mečeva nacionalnog tima tokom Svetkog kupa u javnim prostorima poput Brandenburške kapije. Tokom Merkeline ere, pružanje podrške uspešnoj Nemačkoj postalo je modernije nego ikada do tada.

Mutivacija

I sama kancelarka je uživala da prati napredak fudbalskog tima, što je ovekovečeno na nizu fotografija, od fotografisanja sa "momčadi" 2006, preko neonajavljene posete svlačionici 2010. to 2014. kada je postala nezvanična maskota tima prilikom pobede na Svetskom kupu u Brazuilu. Legendarni napadač Lukas Podolski opisao je njene posete kao "mutivaciju", aludirajući na Merkelin nadimak "Majke nacije".

Stres test

Stres test se koristi u medicini kako bi se utvrdio rad srca tokom neke napornije fizičke aktivnosti. U Merkelinoj eri, "stres test" se odnosio na niz ekonomskih i geopolitičkih kriza i njihov uticaj na sve strukture društva, od banaka, preko vladajućih koalicija do nuklearki. Kada je kancelarka 2011. odlučila da ukine nuklearne elektrane u zemlji do 2023. godine, Udruženje nemačkih lingvističara izabralo je "der stresstest" za reč godine.

Energiewende

"Die Wende" znači prekretnica i to je reč koja u Nemačkoj oznaćava događaje iz leta 1989. godine kada su se građani Nemačke Demokratske Republike mirno pobunili protiv socijalističkog režima. Termin "energiewende" odnosi se na prelaz na obnovljive, "zelenije" izvore energije. "Energetska prekretnica" i dalje traje budući da se Nemačka obavezala da će prekinuti ispuštanje gasova staklene bašte do 2045. godine.

Angela Merkel
Angela Merkel / Izvor: Profimedia

Alternativlos

Bukvalan prevod bio bi "manjak alternative". Alternativlos je Mergelina verzija rečenice koja se obično pripisuje Margaret Tačer: "Nema alternative" i važila je za sve, od spašavanja banaka, preko vojnih misija u Avganistanu do smanjenja nacionalnog duga. Ta njena fraza poslužila je i kao inspiracija za ime prvoj desničarskoj stranci koja je ušla u Bundestag - Alternativa za Nemačku.

Doner-ubistva

U periodu između 2000. i 2007. godine, neonacistička teroristička grupa Podzemna mreža nacional-socijalista (NSU) ubila je 10 ljudi, mahom turskog i kurdskog porekla. Kako je jedna od žrtava bio vlasnik kebabdžinice, mediji su o ovim ubistvima pisali kao o "doner ubistvima".

Termin je preživeo kao lekcija kako Nemačka nije reagovala na buđenje ultradesnice i kako su vlasti tretirale žrtve kao "parče mesta". Tek kada su dvojica pripadnika NSU pronađena mrtva posle neuspelog pokušaja pljačke banke u novembru 2011. policija je shvatila sa kim imaju posla.

Devičanska teritorija

"Devičanska teritorija" je termin kojim je Merkel opisala internet 2013. godine: "Internet je devičanska teritorija za sve nas". Ljudi su bili zbunjeni njenim komentarom jer je delovalo da je kancelarka tek sada shvatila da internet postoji.

Merkel je međutim pominjala "devičansku teritoriju" u kontekstu razgovora sa tadašnjim predsednikom SAD Barakom Obamom i prisluškivanju njenog telefona. Poenta ovog izraza bila je da je, iako je internet široko rasprostranjen, zloupotrebe u vidu nedozvoljenog nadzora i sajber špijunaže i borba protiv istih su bile "devičanska, neistražena teritorija".

Kultura dobrodošlice

Kada je 2015. Merkel odbila da zatvori granice zemlje pred izbeglicama, mahom migrantima iz Sirije, termin "kultura dobrodošlice" je iskorišćen da bi se opisao stav Nemaca prema novopridošlicama. Oko 55 posto Nemaca starijih od 16 godina ponudilo se da na neki način pomogne migrantima, od smeštaja u njihovim domovima do toga da ih uče nemački.

Možemo mi to

Nemačka je snažna zemlja, rekla je Merkel 2015. godine u pokušaju da umiri strhaovanja javnosti zbog sve većeg broja izbeglica. "Motiv sa kojim treba da pristupimo ovim stvarima mora da bude sledeći: Uspevali smo toliko toga, možemo mi to", dodala je."Možemo mi to" je postala Merkelina verzija Obamine "da, možemo", opuštenog komentara koji je svejedno svedočio o njenoj odlučnosti da se izbori sa logističkim i političkim izazovima tog vremena.

Lažljiva štampa

Fraza "lugenpresse" (lažljiva štampa) ušla je u nemački jezik u 19. veku da bi se posle Prvog svetskog rata raširila zahvaljujući intelektualcima koji su kritikovali način na koji su strani mediji pokrivali kajzerovu kolonijalnu vlast. Nacisti su termin koristili za Hitlerove kritičare. Osamdeset godina kasnije, termin se vratio u Nemačku sa talasom izbeglica i kritikama koje je Merkelina politika izazvala među delom populacije.

Der Putinversteher

Merkel je prvi Nemac, "Putinversteher" - "Šaptač Putinu", neko ko razume ruskog predsednika. Kao neko ko je učio ruski, Merkel je mogla da časka i čavrlja sa ruskim liderom bez prevodioca. Nešto figurativnije "Putinversteher" osnodio se na one koji su gajili simpatije prema Rusiji i protivili se evropskim sankcijama ovoj zemlji.

Asimetrična demobilizacija

Termin je iskoristio analitičar Matijas Jung kako bi objasnio razlog izbornog uspeha Angele Merkel 2009. "Asimetrična demobilizacija" odnosi se na izbornu strategiju izbegavanja komentarisanja kontroverznih tema čime se demobilišu protivnici i uzima im se oružje za napad iz ruke. Termin se koristi i za Merkelinu vladavinu mimo izbornih kampanja ali joj se obio o glavu 2017. i pokazao kao neefikasan kada je ultradesničarska Alternativa za Nemačku ušla u Bundestag.

"Orgije otvaranja"

Drugi kovid lokdaun podelio je Merkelinu partiju i pokrenuo debatu o "orgijama otvaranja". Izraz je skovao Vinfred Krečman, "zeleni" premijer Baden Vurtemberga. On je govorio da je Merkel jedna od onih političara koji su upozoravali da bi prerano otvaranje radnji, restorana ili barova moglo da im se obije o glavu. Mnogi članovi CDU, uključujući i njenog naslednika u stranci, Armina Lašeta, zagovarali su "život sa virusom" i prekid lokdauna.

Angela Merkel
Angela Merkel / Izvor: Profimedia

Gravitacija

Merkel je kvantni hemičar i obrazovanje je oblikovalo njen politički vokabular. Braneći svoje odluke tokom pandemije pred nemačkim parlamentom u decembru 2020. godine, kancelarka je pričala o opasnosti ignorisanja konkretnih činjenica.

"Odlučila sam da stgudiram fiziku jer sam bila prilično ubeđena da možete da suspendujete mnogo stvari ali ne i gravitaciju, ne i brzinu svetlosti. Dva i dva su četiri čak i u Istočnoj Nemačkoj", rekla je ona.

Na pitanje novinara koji se zakon fizike odnosi na politiku, Merkel je iz topa rekla "gravitacija": Bez mase nema dubine.

 

Piše:
Srbija Danas/Kurir
23.09.2021. 19:03