Skip to main content
Parlament Moldavije

Ova evropska zemlja proglasila sebe "okupiranom državom": Parlament izglasao nepoverenje Ustavnom sudu

Foto: Profimedia
Parlament Moldavije usvojio je deklaraciju o "Okupiranoj državi".

U deklaraciji se navodi da je u toj zemlji široko rasprostranjena korupcija, a da su oligarsi dobili totalnu kontrolu nad sudovima. Moldavski poslanici su naveli da su zabrinuti zbog narušavanja ljudskih prava i sloboda.

- Parlament Republike Moldavije, kao jedini zakonodavni organ u zemlji konstatuje sa zabrinutošću da su državne i pravne institucije zemlje okupirane - navedeno je u tekstu deklaracije koju je pročitao kopredsednik bloka ACUM Andrej Nestase.

RAMA I META opasno ZARATILI! Predsednik otkazao izbore, a premijer OBEĆAVA DA ĆE IH IPAK BITI!

RAMA I META opasno ZARATILI! Predsednik otkazao izbore, a premijer OBEĆAVA DA ĆE IH IPAK BITI!

TAČNO JE, UBIJAMO CIVILE U DONBASU! Najbliža saradnica Zelenskog JAVNO PRIZNALA UŽASNE ZLOČINE (FOTO)

TAČNO JE, UBIJAMO CIVILE U DONBASU! Najbliža saradnica Zelenskog JAVNO PRIZNALA UŽASNE ZLOČINE (FOTO)

JOŠ JEDNA DESNIČARSKA VLADA U EVROPI! Moldavija ima novu premijerku: MAJU SANDU! (FOTO)

JOŠ JEDNA DESNIČARSKA VLADA U EVROPI! Moldavija ima novu premijerku: MAJU SANDU! (FOTO)

Prema njegovim rečima, deklaracija predstavlja izglasavanje nepoverenja Ustavnom sudu Moldavije. Ona podrazumeva ostavku glavnog tužioca, šefa Službe za informisanje i bezbednost, članova Centralne izborne komisije, rukovodstva Nacionalnog antikorupcionog centra i drugih državnih institucija.

Nastase je rekao da je neophodno pod hitno usvojiti dokumente neophodne za oslobađanje tih ustanova i ukidanje mešovitog izbornog sistema. Za deklaraciju su glasali svi poslanici koji su prisustvovali sednici.

Ranije su Socijalistička partija Moldavije i blok ACUM inicirali obnavljanje konstitutivne sednice parlamenta koja je počela 21. marta, ali nije nastavljena, jer su poslanici zatražili pauzi i nisu se više okupili.

Moldavija
Foto: Profimedia

Jučerašnjoj sednici u moldavskom parlamentu prisustvovali su predsednik države Igor Dodon, ambasadori Rusije i SAD Oleg Vasnecov i Derek Hogan, kao i šef delegacije Evropske unije u toj zemlji Peter Mihalko. Poslanici Demokratske partije, partije "Šor" i troje nezavisnih poslanika nisu došli na zasedanje.

Ranije 8. juna poslanici su za predsednika parlamenta izabrali Zinaidu Grečanuju, a nakon toga odobrili kandidaturu Maje Sandu za funkciju premijera.

Ustavni sud Moldavije je, međutim, dejstva paralmenta proglasio nezakonitim, jer su poslanici bili dužni da vladu formiraju do ponoći 7. juna.

Administracija predsednika Moldavije smatra da je Ustavni sud prekoračio svoja ovlašćenja. Vlasti će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava i Venecijanskoj komisiji s molbom da daju ocenu dejstava sudija i da preduzmu odgovarajuće mere protiv njih.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd