clear sky

Srbija Danas/Logicno
Kina
Kina / Izvor: Profimedia
Izrael je okupirao i anektirao oko 1.200 kvadratnih kilometara sirijske Golanske visoravni, nakon Šestodnevnog rata, koji se dogodio u junu 1967. godine.

UN su taj potez osudile kao "ništavan i bez međunarodnog pravnog dejstva". Damask je obećao da će jednog dana vratiti svoju teritoriju, "na bilo koji način."

CRNI BILANS U AUSTRIJI: Najveći broj od početka pandemije, 7.063 novozaraženih i 85 umrlih

BAJDEN SE PODMLADIO ZA IZBORE: Kandidat za predsednika SAD dao čitavo bogatstvo plastičnoj hirurgiji!

OČEKUJE NAS VELIKI PREOKRET? Tramp zna kako da se VRATI NA VLAST

Kina i Grupa 77 pozvale su Izrael na izvršavanje "trenutnog i potpunog" povlačenja s teritorije sirijske Golanske visoravni i svih ostalih okupiranih arapskih zemalja.

U ministarskoj deklaraciji koju je grupa usvojila nakon virtualnog sastanka, učesnici su "potvrdili neotuđiva prava palestinskog naroda i stanovništva okupirane sirijske, Golanske visoravni nad njihovim prirodnim resursima, uključujući zemlju, vodu i energetske resurse, te su zatražili da Izrael, u ovom slučaju okupatorska sila, zaustavi eksploataciju, nanošenje štete, crpljenje i ugrožavanje prirodnih resursa tog područja, kao i iz okupiranih libanskih zemalja."

Nastavak okupacije ove teritorije "predstavlja kršenje međunarodnog prava i ozbiljno podriva sposobnost područja održivom razvoju" smatra G77, dodajući da bi se izraelske snage trebale povući odmah iza granica koje su definisale pre 04. juna 1967. godine.

U izjava se osuđuju jednostrane ekonomske sankcije nametnute Siriji, koje imaju negativan uticaj na razvoj i prosperitet naroda Sirije, te G77 poziva na hitno ukidanje tih sankcija.”

Trampova administracija formalno je priznala izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni u proleće 2019. godine. Potez je kritikovalo nekoliko američkih saveznika, kao i Kina i Rusija. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je to "svesnom, namernom demonstracijom bezakonja."

Izrael je okupirao Golansku visoravan u junu 1967. nakon Šestodnevnog rata u kojem su sudelovali Izrael i koalicija arapskih država, uključujući Siriju, Egipat i Jordan. Izrael je formalno anektirao stratešku teritoriju 1981. godine, a članice SB UN-a – uključujući SAD, jednoglasno su odbile da priznaju tu odluku.

Oko 23.000 etničkih Druza i dalje živi na Golanskoj visoravni, većina ne želi izraelsko državljanstvo i neprestano organizuje demonstracije, izražavajući želju za pripajanjem te teritorije Siriji.

Ministarska deklaracija G77 takođe je pozvala na ukidanje američke ekonomske, finansijske i komercijalne blokade Kube i izrazila podršku izraelsko-palestinskom mirovnom sporazumu u skladu s Arapskom mirovnom inicijativom iz 2002. godine. Sastanak je izrazio podršku iranskom nuklearnom sporazumu i zatražio ukidanje svih jednostranih sankcija protiv Islamske Republike, kao i Sudana, Venecuele i Severne Koreje.

Takozvanu Grupu 77 stvorile su 1964. godine 77 nesvrstanih zemalja u razvoju. Grupa se od tada proširila na 134 člana. Kina pruža političku i finansijsku podršku G77, ali formalno se ne smatra članicom. U skladu sa tim, službeni dokumenti grupe nazivaju "Grupom 77 i Kine."

Srbija Danas/Logicno
14.11.2020. 18:12