fbpx
Skip to main content
Ubica sa Grindera

OVO JE UBICA SA DRUŠTVENE MREŽE ZA UPOZNAVANJE: Mamio mlade momke u stan, silovao ih, drogirao pa UBIO

Foto: Met Police
Koristio je sajtove i aplikacije za upoznavanje poput "Grindra" da bi upoznao muškarce koji su bili mlađi od njega

Više od sedam godina nakon što je Stiven Port počinio ubistvo prvi put, započela je istraga o smrti njegove četiri žrtve.

JEZIVO! Devojčica (14) pronašla biološkog oca preko Fejsbuka, pa zažalila: Držao je zarobljenu i godinu dana je NEPRESTANO SILOVAO

JEZIVO! Devojčica (14) pronašla biološkog oca preko Fejsbuka, pa zažalila: Držao je zarobljenu i godinu dana je NEPRESTANO SILOVAO

ORBAN POTPISAO REZOLUCIJU: Mađarska dala punu podršku Poljacima, Varšava rekla "stop nadmoći EU"!

ORBAN POTPISAO REZOLUCIJU: Mađarska dala punu podršku Poljacima, Varšava rekla "stop nadmoći EU"!

POTRPUNI MRAK U LIBANU: Cela država ostala bez struje, a RAZLOG je...

POTRPUNI MRAK U LIBANU: Cela država ostala bez struje, a RAZLOG je...

Port (46) jedan je od samo 60 zatvorenika u Velikoj Britaniji koji služe doživotnu kaznu zatvora, što znači da će umreti iza rešetaka.

Između juna 2014. i septembra 2015. godine Port je namamio četvoricu mladića u svoj stan u istočnom Lononu, nadrogirao ih, silovao i ubio, prenosi Sky News.

Policija u početku nije mogla da pronađe vezu između ovih smrti, nakon čega su se izvinili porodicama žrtava, a protiv nekoliko policajaca pokrenuta je istraga jer nisu uspeli da ga uhvate, pre nego što je nastavio sa zločinima.

Istraga će trajati oko 10 meseci i ispitaće se da li je policija propustila priliku da ranije zaustavi serijskog ubicu.

Kada je 25. novembra 2016. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora, negirao je krivicu po 22 optužbe, ali je proglašen krivim za ubistva Antonija Valgatea (23), Džeka Tejlora (25), Danijela Vitvorta (21) i Gabrijela Kovarija (22).

Osuđen je za četiri silovanja, četiri seksualna napada i deset davanja nedozvoljenih supstanci.

Ubica sa Grindera
Ubica sa Grindera
Foto: Met Police

Poznat je i pod pseudonimom "Ubica sa Grindra".

Port je sa 16 godina otišao u umetničku školu, ali njegova porodica nije mogla da priušti da mu plaća studije, pa je promenio smer i umesto toga dve godine se obučavao za kuvara. Deklarisao se kao gej u dvadesetim godinama.

Radio je kao kuvar na raznim mestima u svom lokalnom području. U trenutku kada su zločini počinjeni bio je zaposlen kao kuvar u restoranu na autobuskoj stanici.

Muškarci sa kojima je bio u vezi pre nego što je počinio pomenuta ubistava rekli su policiji da redovno koristo drogu za silovanje. Koristio je sajtove i aplikacije za upoznavanje poput "Grindra" da bi upoznao muškarce koji su bili mlađi od njega.

Port je sa 32 godine bio u dvogodišnjoj vezi sa 16-godišnjim dečakom.

Prva žrtva Entoni Valgat

Entoni Valgat je imao 23 godine kada je pronađen mrtav ispred stambene zgrade u ranim satima 19. juna 2014. godine.

Studirao je modu na Univerzitetu Midlesek i živeo u iznajmljenom smeštaju daleko od svoje porodice. Povremeno je radio kao poslovna pratnja, a usluge nudio na veb stranici pod nazivom "Slipibojs" . Preko te stranice kontaktirao ga je Stiven ponudivši mu 800 dolara za seksualnu uslugu.

Njemu je ova ponuda bila sumnjiva, pa je kako njegovi prijatelji kažu, sa sobom poneo makaze, ako bude bilo potrebno da se brani.

Od kada se uputio ka Stivenovom stanu, niko za njega nije čuo do momenta kada Port poziva hitnu pomoć u 4.18 ujutru tvrdeći da se neki mladi dečko srušio ispred njegove kuće.

- Verovatno je napadnut ili je samo bio pijan - rekao je tada policiji.

Kada su bolničari stigli zajedno sa policijom, zatekli su Entonijevo mrtvo telo naslonjeno na Stivenovu zgradu. Pored tela je imao crnu torbu sa flašom vode, ali kod sebe nije imao mobilni telefon. Port je rekao policiji da se vratio iz noćne smene oko četiri sata ujutro i zatekao čoveka kako leži ispred njegovih vrata.

Tvrdio je da je pokušao da ga probudi šamaranjem, a kada to nije uspelo, pozvao je hitnu pomoć i ostavio ga napolju.

Nedelju dana kasnije, policija je otkrila da je Entoni radio kao poslovna pratnja, a da je Port pristupio njegovom profilu i dogovorio se da se sastane sa njim.

Uhapšen je 26. juna pod sumnjom da je lagao na uviđaju.

Stiven je tada promenio priču, trvdeći je da je njegova žrtva konzumirala drogu poznatu kao MDMA i da su imali dva puta seks, a zatim zaspali. Kada se oko tri ujutro trgao iz sna, počeo je da paniči jer je Entoni bio ukočen. Odvukao ga je van stana zbog straha da će biti okrivljen za njegovu smrt.

Tada je osuđen je na osam meseci zatvora, ali je odležao samo četiri meseca i u junu 2015. godine je pušten na slobodu.

Gabrijel Kovari

Gabrijel Kovari je Stivenova druga žrtva. Njegovo telo je pronađeno na groblju u crkvi Svete Margarete.

U ovom trenutku Stiven je bio na uslovnoj kazni. Gabrijel je tada imao 22 godine i tek se doselio iz Španije u London. Poreklom je bio Slovak.

Njegovo telo pronađeno je tek tri nedelje nakon ubistva u dvorištu crkve. Na njega je slučajno naišla žena koja je šetala psa 20. septembra 2014. godine.

Treće ubistvo isplanirano do detalja

Treća Stivenova žrtva je 21-godišnji Danijel Vitvort. Danijel i Stiven su se dopisivali oko mesec dana preko aplikacije za sastanke, a onda odlučili da se upoznaju.

Nakon tog sastanka Danijel se nije pojavio na poslu, a njegovi prijatelji prijavili su nestanak. Istog dana obrisan je i Danijelov profil na društvrnim mrežama.

Nekoliko dana zatim telo je pronađeno na istom groblju i verovalo se da se radi o samoubistvu. Pronađena je njegova beleška u kojoj je “napisao” kako ne može više i kako koristi tablete za spavanje i drogu za silovanje.

- Molim te, nemoj da kriviš momka sa kojim sam bio sinoć, imali smo seks, ali on ne zna ništa o tome šta sam radio - pisalo je u delu beleške.

Ali, niko detaljnije nije istraživao, jer su supstance koje su navedene u belešci pronađene u Danijelovom organizmu, pa niko nije sumnjao u to da je ona prava.

Četvrta žrtva

Džek Tejlor je bio je vozač viljuškara iz istočnog Londona i imao je 25 godina.

On je bio Stivenova poslednja žrtva. Njegovo telo pronađeno je 15. septembra 2015. godine, dva meseca nakon što je Stiven pušten iz zatvora.

Džek je živeo kod kuće sa roditeljima i imao dve sestre. Nije bilo poznato da je homoseksualac.

Tri dana pre nego što je pronađen mrtav, izašao je u klub. Kada se vratio u ranim jutarnjim satima 13. septembra, njegov otac je bio budan i poželeo mu laku noć. Ali ubrzo je seo na taksi i ponovo otišao do grada.

Poslednja poruka na njegovom telefonu jeste Stivenova u kojoj ga pita da li je ikada uzimao kristal met.

Pronađen je takođe na groblju, bez telefona, a i profil na sajtu za upoznavanje mu je izbrisan.

I ovaj slučaj je okarakterisan kao predoziranje. Policija u to nije želela da poveruje, te je pokrenula istragu. Zahvlajujući tome, 15. oktobra 2015. godine, Stiven je uhapšen zbog sumnje da je drogiranjem izazvao smrt sve četiri žrtve.

Nakon podizanja optužnice, još nekoliko muškaraca se javilo sa pričama da ih je Stiven drogirao i silovao u svom stanu nakon što su se upoznali na internetu.

Jedan od njiih opisao je kako ovaj čin izgleda.

Stiven mu je sipao čašu vina, primetio je da je "imao gorak ukus" i da je na dnu čaše "mulj". Ispostavilo se da je to droga ta silovanje. Bila je toliko jaka da je nekoliko minuta kasnije pao u nesvest.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-2 Beograd