fbpx
Skip to main content
okean

ISTRAŽIVAČI PRONAŠLI NEŠTO ZASTRAŠUJUĆE NA DNU OKEANA: Niko ne zna kako je dospelo tu, strah od nepoznatog

Foto: Shutterstock
Stručnjaci su se bacili na rešavanje misterije

Redak radioaktivni izotop plutonijuma star milionima godina nedavno je pronađen na dnu okeana, navevši naučnike da se zapitaju kako je dospeo na Zemlju.

RAT OD PAR DANA OSTAVIO VIŠEGODIŠNJE POSLEDICE: Gaza potpuno uništena, pomoć joj je hitno neophodna (VIDEO)

RAT OD PAR DANA OSTAVIO VIŠEGODIŠNJE POSLEDICE: Gaza potpuno uništena, pomoć joj je hitno neophodna (VIDEO)

POŽAR NASTAVLJA DA DIVLJA U GRČKOJ: Vatra guta sve pred sobom, jedan faktor posebno otežava situaciju (VIDEO)

POŽAR NASTAVLJA DA DIVLJA U GRČKOJ: Vatra guta sve pred sobom, jedan faktor posebno otežava situaciju (VIDEO)

KINEZI OSVAJAJU CRVENU PLANETU: Džurong uspešno sleteo, sledi velika misija (FOTO)

KINEZI OSVAJAJU CRVENU PLANETU: Džurong uspešno sleteo, sledi velika misija (FOTO)

Opasni hemijski element poznat kao plutonijum 244, pronađen na dubini od 1,5 kilometara na dnu Pacifika, rezultat je "nasilnih kosmičkih događaja" koji su se dogodili u dubokom svemiru pre više miliona godina.

- Priča je komplikovana - moguće je da je plutonijum 244 rezultat eksplozija supernove ili je možda ostatak starijeg ali još spektakularnijeg dogašaja kao što su sudari i detonacije neutronskih zvezda - rekao je profesor Anton Valner sa Australijskog nacionalnog univerziteta.

Naučnici kažu i da je na dnu mora otkriven još jedan element, gvožđe 60.

Datiranjem je utvrđeno da su i plutonijum 244 i gvožđe 60, koji su postojali kada je Zemlja formirana pre više od 4 milijarde godina, najverovatnije nastali posle više supernova eksplozija koje su odjeknule u blizini Zemlje.

- Naši podaci mogli bi da budu prvi dokaz da supernove zaista proizvode plutonijum 244 - rekao je Valner.

"Životni vek" gvožća 60 je oko 2,5 miliona godina pre nego što počne da propada i pretvori se u nikl. Sa druge strane, rok trajanja plutonijuma 244 je oko 80 miliona godina. To je dovoljno da se "sećaju" događaja od pre nekoliko miliona godina ali ne i dovoljno da potiču iz vremena kada je nastao Sunčev sistem, rekao je koautor studije dr Majkl Hotčkis.

Valner je naveo i da je plutonijum 244 već postojao u trenutku supernove i da ga je kroz Sunčev sistem "progurala" ta eksplozija.

Ova elementa trebalo je da pre mnogo vremena "propadnu" u stabilne oblike ali, s obzirom na stanje u kojem su pronađeni, naučnici sada smatraju da su se siloviti kosmički događaji dogodila pre svega nekoliko miliona godina.

Dalja studija izotopa omogućiće naučnicima da nauče nešto više o masivnim eksplozijama u Sunčevom sistemu koje su se dogodile pre više miliona godina.

Plutonijum 244

Njegov životni vek duži je od bilo kog drugog izotopa plutonijuma. Prvi tragovi ovog elementa otkriveni su početkom 1970ih.

Osim na Zemlji, plutonijum 244 je detektovan i u meteorskoj prašini.

Teorijski, može da bude i nus proizvod nuklearnog oružja, ali nikada nije pronađen u dovoljnoj količini da to i bude dokazano.

Vremenska prognoza
Clear sky
36 Beograd