Skip to main content
Hapšenje, Europol

Palo 30 švercera droge! U akciji učestvovalo 330 policajaca! Očekuju se nova hapšenja! (FOTO)

Foto: Profimedia
Osumnjičeni i za pranje novca

Više od 330 pripadnika policajskih snaga iz Nemačke, Italije, Španije i Evropola izvelo je jutros 35 pretraga po kućama i uhapsilo 30 članova grupe koja se bavi organizovanim kriminalom, a koja je umešana u međunarodni šverc droge i pranje novca, saopštio je danas Evropol.

NEZAPAMĆENA ZAPLENA: Preko 6 tona kokaina švercovali u starom gvožđu (VIDEO)

Istrage su još u toku, a u bliskoj budućnosti očekuju se i nova hapšenja, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, istražitelji su identifikovali i zaplenili sredstva vredna pet miliona evra u Nemačkoj, Italiji, Portugaliji, Španiji i Velikoj Britaniji, što je rezultat složene međunarodne istrage na čelu sa Nemačkom, Italijom i Španijom, uz podršku Evropola.

Ta istraga bila je fokusirana na organizovanu kriminalnu grupu koja je aktivna u više evropskih zemalja, a istragu je podržala i Evropska služba za pravosudnu saradnju (Evrodžast).

Kriminalci su trgovali drogom i prali novac koristeći razne finansijske šeme kao što su fiktivne kompanije.

Evropol je ponudio punu podršku državama članicama EU tokom istrage, pri čemu je deset stručnjaka Evropola za finansijsko obaveštavanje, sajber kriminal i organizovani kriminal - opremljeno mobilnim kancelarijama i forenzičkim spravama - raspoređeno u Nemačkoj, Italiji i Španiji kako bi podržali istražitelje.

IZGLADNJIVALI IH I TERALI NA PROSTITUCIJU: Uhapšena četvorica zbog šverca migranata

To je obuhvatilo i mogućnost pristupanja bazi podataka Evropola i unakrsnu proveru informacija, kao i izvlačenje digitalnih dokaza i podataka iz zaplenjenih telefona, tableta i kompjutera.

Takođe, između Italije i Španije potpisan je sporazum o zajedničkom istraživačkom timu (JIT), što je omogućilo istraživačkim timovima da identifikuju nekoliko kompanija kao što su restorani ili firme koje prodaju automobile, a koje kriminalci koriste za pranje novca.

Uz to, zaplenjena je oko tona droge, odnosno oko 520 kilograma kokaina i 450 kilograma hašiša i marihuane, zaključuje se u saopštenju.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
8 Beograd