fbpx
Skip to main content
Zagađenje

PANDEMIJA NATERALA AMERE NA POŠTENJE: Kovid-19 primorao svetske siledžije da pomognu planeti!

Foto: Shutterstock
BNEF procenjuje da će ovogodišnji pad biti najveći ikad zabeležen

Pandemija kovida-19 izazvala je zdravstvenu, socijalnu i ekonomsku krizu šiom sveta, ali je imala i jedan pozitivan efekat - rekordno smanjenje emisije ugljen dioksida.

UBIO SE PUTINOV ČOVEK! Pucao na sebe u Kremlju

UBIO SE PUTINOV ČOVEK! Pucao na sebe u Kremlju

EKSPLOZIJA U BEJRUTU: Velike sile obećale kule i gradove, a ruševine stoje, iste kao prvog dana! (VIDEO/FOTO)

EKSPLOZIJA U BEJRUTU: Velike sile obećale kule i gradove, a ruševine stoje, iste kao prvog dana! (VIDEO/FOTO)

OBOREN RATNI AVION ETIOPIJE! Snage Tigraja slave, zarobljen pilot!

OBOREN RATNI AVION ETIOPIJE! Snage Tigraja slave, zarobljen pilot!

Kako se procenjuje u novom izveštaju istraživačke kompanije "Blumberg Nju Enerdži Fajnens" (BNEF), emisija ugljen dioksida u Sjedinjenim Državama biće manja ove godine za 9,2 odsto nego 2019., odnosno spustiće se na nivo koji je poslednji put zabeležen davne 1983. godine.

Mada emisije ugljen-dioksida u SAD opadaju već desetak godina, BNEF procenjuje da će ovogodišnji pad biti najveći ikad zabeležen.

Najveći udar ikada

Bez uticaja kovida-19, kako se dodaje, emisija bi pala za pala za oko jedan procenat. Glavni direktor BNEF-a Natanijel Bulard naveo je u izveštaju da je sektor transporta, koji inače ima najveći udeo u emisiji gasova sa efektom staklene bašte u SAD, pretrpeo najveći međugodišnji udar ikada.

- Emisije iz saobraćajnog sektora će verovatno pasti za više nego dvostruko u odnosu na period finansijske krize 2008-2009. Udeo emisije iz sektora električne energije će takođe verovatno zabeležiti rekordan pad, dok emisije iz industrije neće - ocenjuje Bulard.

SAD dobile "drugu šansu" da ispune obavezu

- Pad emisija koji predviđamo za 2020. godinu vratiće SAD na put da ispuni prvobitno obećanje dato u Parizu da će do 2025. godine smanjiti emisije za 26-28 procenata na nivo iz 2005. Pandemija je nehotice dala SAD drugu šansu da ispune svoju obavezu - zaključuje se u izveštaju Blumberg Nju Enerdži Fajnensa.

Šta nas čeka posle pandemije?

Dok se predviđa da će pad emisija u sektorima transporta i energetike biti 4,0, odnosno 2,8 procenata, istovremeno se procenjuje da su ovogodišnji šumski požari povećali udeo u ukupnim američkim emisijama za 2,8 odsto, čime je zbrisan efekat smanjenja iz elektroenergetskog sektora.

Ipak, napominje da je uticaj šumskih požara obično privremen, jer se atmosferski ugljen-dioksid čisti sa ponovnim rastom šuma.

Druga strana medalje je ta da BNEF očekuje nakon ovogodišnjeg rekordnog smanjenja emisija njihov značajan skok posle pandemije.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-2 Beograd