fbpx
Skip to main content
korona virus

PANIKA U CELOM SVETU! Čeka nas "paklena" 2021. godina: Da li nam preti veća opasnost od novog soja korona virusa?

Foto: SD/ilustracija
Osim velike brzine širenja, dodatno zabrinjava da ova vrsta korone ima neobično veliki broj mutacija

Taman kad smo se svi ponadali da stižu vakcine i da će korona pošasti uskoro kraj, iz Velike Britanije stižu uznemirujuće vesti.

VELIKI TRENUTAK ZA SRBIJU U BORBI PROTIV KORONE: Avion sa prvim dozama Fajzerove vakcine sleteo na aerodrom (VIDEO)

VELIKI TRENUTAK ZA SRBIJU U BORBI PROTIV KORONE: Avion sa prvim dozama Fajzerove vakcine sleteo na aerodrom (VIDEO)

KONAČNA ODLUKA! Poznato je da li će biti masovnog okupljanja ZA DOČEK NOVE GODINE

KONAČNA ODLUKA! Poznato je da li će biti masovnog okupljanja ZA DOČEK NOVE GODINE

"VIRUS JE MUTIRAO 12.000 PUTA" Dr Ganjtović upozorila: Novi soj korone širi se 70 puta brže nego običan virus

"VIRUS JE MUTIRAO 12.000 PUTA" Dr Ganjtović upozorila: Novi soj korone širi se 70 puta brže nego običan virus

Novi soj korona virusa otkriven u Velikoj Britaniji, karakterističan po velikoj moći prenošenja, zbunio je stručnjake i izazvao popriličnu paniku u celom svetu. Mnoge evropske zemlje su u strahu odlučile da obustave sve avionske letove ka Velikoj Britaniji, ali i ograniče sva putovanja sa Ostrva.

Ipak, stručnjaci smiruju strasti najavom da će postojeća vakcina pružiti očekivanu zaštitu, ali i upozoravaju da su predviđanja za 2021. još uvek neizvesna.

Britanski zvaničnici su, naime, izjavili da je novi soj virusa izazvao više od 60 odsto novih slučajeva u Londonu samo tokom protekle nedelje. Podaci govore da je taj soj virusa koji cirkuliše u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj i do 70 odsto prenosiviji od dosadašnje verzije! Kažu i da nije opasniji od prethodnog, ali visoki nivo prenosivosti sa čoveka na čoveka jeste ono što zabrinjava. Zbog toga je ovaj deo Britanije od nedelje pod stožim merama, a Božić je praktično ukinut...

korona virus u Londonu
korona virus u Londonu
Foto: Reuters

Osim velike brzine širenja, dodatno zabrinjava da ova vrsta korone ima neobično veliki broj mutacija, tvrdi šefica odeljenja za infektivne bolesti na Kraljevskom koledžu u Londonu, Vendi Barkli.

- Obično se kod virusa vide jedna do dve promene, ali novi soj korone ima 22 mutacije. Ovo je znak za uzbunu. Međutim, moram da dodam da je biološki moguće da se virus tako menja zbog tih mutacija - rekla je ona.

Da li je u Srbiji prisutan ovaj virus?

Budući da je u Srbiji letos zabeležena ogromna virulentnost korone u odnosu na period mart-april, kao i da su italijanski zvaničnici izjavili da je soj srpskog korona virusa bio agresivniji od onoga koji je do tada bio poznat u Italiji, nameće se pitanje da li je kod nas ova nova vrsta virusa već prisutna.

Prof. dr Tanja Jovanović
Prof. dr Tanja Jovanović
Foto: Youtube/Printscreen/PRVA

Prof. dr Tanja Jovanović, profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu, virusolog i članica Kriznog štaba, smatra da se u našoj zemlji do sada nije pojavila nova varijanta virusa korona koji je nedavno otkriven u Velikoj Britaniji.

Ipak, i pored toga, jedno pitanje nas sve brine: da li će postojeće vakcine, od kojih je Fajzerova upravo odobrena i u Evropskoj uniji, delovati na ovaj novi soj virusa?

- I pored toga što se mutacije odgovorne za visoku prenosivost nove varijante virusa nalaze u genu čiji produkt stimuliše zaštitni imunitet u vakcinaciji, promene su još uvek minimalne i nema ni teorijske sumnje za uspešnost imunizacije! Te promene će se i dalje pratiti i analizirati, svakako će se i intervenisati ukoliko bi mogle da ugroze vakcinalni imunitet - ističe prof. dr Jovanović.

Više od 12.000 varijanti virusa od početka pandemije

Kako dodaje, korona virus mutira u fazi razmnožavanja tokom infekcije, ali je stopa mutacija izuzetno niska.

- Mutacije se dešavaju duž celog virusnog genoma. Na osnovu promena koje su se desile od početka pandemije u svetu do danas, otkriveno je više od 12.000 virusnih varijanti - kaže prof. dr Jovanović.

korona virus
korona virus
Foto: Reuters

Međutim, nijedna od mutacija nije dovela do promene virulencije virusa u smislu pojave lakših ili težih kliničkih simptoma.

- Na osnovu analize genoma virusnih izolata iz Srbije, često se identifikuje jedna mutacija koja je karakteristična za evropske sojeve, a utiče na brzinu transmisije virusa D614G mutacija. Međutim, mutacije koje ovaj superprenosiv virus izaziva predstavljaju akumulaciju 17 fiksiranih mutacija koje se pojedinačno mogu naći i u našim izolatima, ali ne zajedno u jednom virusnom genu. Mi smo se upravo dogovorili da ćemo sekvencisati najsvežije izolate, i tako proveravati potencijalni unos virusa iz Velike Britanije u našu zemlju - ističe dr Jovanović.

Korona virus će nastaviti da mutira

I britanski stručnjaci smatraju da će postojeće vakcine biti efikasne i protiv nove varijante virusa, jer vakcine podstiču imunološki sistem da napadne nekoliko različitih delova virusa, pa i ako je neki od njih mutirao.

Međutim, oni upozoravaju da bi slične mutacije mogle da naprave problem u budućnosti. Svakako, ne bi bilo ništa novo da se vakcina "prilagođava" iz sezone u sezonu, jer, kao što je poznato u slučaju gripa, za svaku novu sezonu vakcina se iznova "prilagođava" kako bi ostala delotvorna.

- Virus korona će svakako nastaviti da mutira, a do kakvih promena će one dovesti u ponašanju virusa niko ne može da pretpostavi - dodaje prof. Jovanović.

korona virus
korona virus
Foto: Reuters

Na pitanje da li postoji mogućnost da u budućnosti virus mutira u toj meri da postojeće vakcije ne daju dovoljnu imunološku zaštitu, dr Jovanović kaže:

- Naučili smo da je s virusom sve moguće, pa i ovaj scenario koji ste vi predstavili - da virus mutira pod selektivnim pritiskom vakcine, i da takve mutacije onemoguće prevenciju zaražavanja virusom koji cirkuliše u prirodi. Ali još jednom ponavljam da ovaj virus ima nisku stopu mutacija - zaključuje prof. dr Jovanović.

Obustava letova iz Britanije ka Srbiji?

Upitana da li će Srbija prekinuti letove s Velikom Britanijom, kao što su to učinile neke druge evropske zemlje, premijerka je navela da Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture gleda kakve su ugovorne obaveze i razmatra šta takva odluka nosi sa sobom.

- Čekamo još neke informacije i od naših partnera iz EU na osnovu kojih su oni doneli takvu odluku. I to smo razmatrali na Kriznom štabu. Čim budemo imali sve informacije i ako postoji potreba, donećemo takvu odluku - rekla je Ana Brnabić.

ŠTA ZNAMO DO SADA?
  • U novembru je četvrtina slučajeva u Londonu bila uzrokovana novom vrstom kovida 19
  • Procenjuje se da je ovaj soj za 70 odsto zarazniji nego drugi, te da se lakše i brže širi
  • Najviše ga ima u Londonu, jugoistoku i istoku Engleske, ali i Danskoj, Holandiji, Australiji...
  • Ovo nije prva mutacija virusa, korona otkrivena u Vuhanu, nije ista ovoj današnjoj
  • Identifikovano 17 mogućih, važnih promena na virusu, ali ne i na ključnom “šiljku proteina”
  • Vakcine koje su napravile vodeće svetske farmaceutske kuće biće efikasne i protoiv ovog soja

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd