Skip to main content
Sergej Lavrov

PERSIJSKI ZALIV PROKLJUČAO: Lavrov zabrinut, Amerika kao i obično pronašla krivca!

Foto: Profimedia
SAD je optužila Iran da podržava husite u Jemenu

Situacija u Persijskom zalivu je nestabilna kao i pre i postoji opasnost da se stvari razviju prema krajnje nepredvidivim scenarijima, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Ambasadorka SAD u UN Keli Kraft smatra da je glavna pretnja u regionu Iran.

KONAČNO! Počinje najbolji fudbal na svetu, već večeras će sve da puca

KONAČNO! Počinje najbolji fudbal na svetu, već večeras će sve da puca

Bugarski predsednik  Rumen Radev pozitivan na koronu!

Bugarski predsednik  Rumen Radev pozitivan na koronu!

NOVI ZAKON O RASIZMU PODELIO AMERIKANCE: Kritičari tvrde da je Ime propisa neprimereno, a razlog je neverovatan

NOVI ZAKON O RASIZMU PODELIO AMERIKANCE: Kritičari tvrde da je Ime propisa neprimereno, a razlog je neverovatan

 

- Osiguravanje mira u regionu Persijskog zaliva je važan i aktuelan zadatak za čitavu međunarodnu zajednicu. Nezdrava atmosfera u toj oblasti za posledicu ima destabilizaciju međunarodnih odnosa. Smatramo da to pitanje treba da bude u fokusu stalne pažnje Saveta bezbednosti UN - rekao je Lavrov u on-lajn obraćanju na sednici tog tog tela UN posvećenoj tom regionu.

Prema njegovim rečima, neophodno je nastaviti dijalog kako bi se videlo šta se može preduzeti da se stvari pomere od linije rizika i da se dugoročno stabilizuje situacija u regionu.

- Svi se sećaju atmosfere s početka ove godine, tada su mnogi osetili bojazan od realne mogućnosti izbijanja rata velikih razmera u Zalivu, ali je najgori mogući scenario izbegnut. Ipak, nema razloga za optimizam – situacija je nestabilna kao i pre i svakog trenutka može doći do opasnih i nepredvidljivih scenarija - rekao je Lavrov i podsetio na ruski koncept regionalne bezbednosti.

Podsetimo, još u julu prošle godine rusko Ministarstvo spoljnih poslova je predstavilo koncept kolektivne bezbednosti u regionu, u okviru kojeg je predloženo stvaranje zajedničke antiterorističke koalicije pod okriljem UN, kao i organizacije za bezbednost i saradnju u zoni Persijskog zaliva. U dokumentu je takođe naglašeno da tenzije u regionu "ne opadaju" poslednjih decenija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je početkom godine rekao da bi se, pored država regiona, međunarodnoj organizaciji za rešavanje problema u Persijskom zalivu kao posmatrači mogle pridružiti i Rusija, SAD, EU, Kina i druge zemlje.

Stalna predstavnica Amerike pri UN Keli Kraft, međutim, kaže da nema potrebe za ruskim konceptom. Ona je označila Iran kao glavni faktor koji ugrožava bezbednost regiona.

- Savet bezbednosti ima sve instrumente da privoli Iran na odgovornost. Shvatam da su ruske kolege predložile koncept kolektivne bezbednosti u cilju osiguranja stabilnosti u regionu. Uz dužno poštovanje, mislim da je rešenje daleko prostije. Ovaj Savet mora da nađe hrabrosti i da privoli Iran na odgovornost - rekla je ona.

Kraft je optužila Iran da podržava husite u Jemenu, za aktivnosti na teritoriji Sirije, naoružavanje Hezbolaha u Libanu i pretnje bezbednosti Izraela.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd