fbpx
Skip to main content
Vakcinacija

PITANJE JE DANA - VAKCINACIJA MEDICINARA U SRBIJI ĆE BITI OBAVEZNA? Jedna zemlja EU presekla, šta joj to dodnosi

Foto: Profimedia
U još nekoliko zemalja se o takvom potezu govorilo

I pored punih kovid bolnica, i pored desetina umrlih od posledica korona virusa svakog dana, brojni zdravstveni radnici u Srbiji i dalje odbijaju da se vakcinišu. Struka je rešila da se uhvati u koštac sa tim problemom, pa je, sudeći prema najavama, pitanje dana kada će vakcinacija medicinara biti obavezna.

RADIOAKTIVNA VODA IZ NUKLEARKE FUKUŠIMA BIĆE ISPUŠTENA U OKEAN: Svet šokiran, da li će Japan uništiti morski svet?

RADIOAKTIVNA VODA IZ NUKLEARKE FUKUŠIMA BIĆE ISPUŠTENA U OKEAN: Svet šokiran, da li će Japan uništiti morski svet?

PREKINUTA PROSLAVA ROĐENDANA zbog tri pucnja: Devojčica (9) pozvala policiju da PRIJAVI OČUHA!

PREKINUTA PROSLAVA ROĐENDANA zbog tri pucnja: Devojčica (9) pozvala policiju da PRIJAVI OČUHA!

SITUACIJA U RUSIJI I DALJE TEŠKA: Direktorka savezne službe otkrila razmere epidemije

SITUACIJA U RUSIJI I DALJE TEŠKA: Direktorka savezne službe otkrila razmere epidemije

Srbija nije jedina zemlja koja muku muči sa zdravstvenim radnicima antivakserima. Nijedna država za sada ne razmatra obaveznu vakcinaciju za opštu populaciju, ali glasne su rasprave o tome treba li to da bude moralna i profesionalna dužnost onih koji su položili Hipokratovu zakletvu i kojima ljudi poveravaju svoje zdravlje i život.

Dok se zdravorazumski deo čovečanstva pita u šta još ne veruju lekari koji ne veruju u jedno od najvećih dostignuća medicine i nauke uopšte, jedna zemlja EU je presekla i odlučila da vakcina ne sme biti stvar ličnog izbora tamo gde se to kosi sa etičkim standardima struke. U još nekoliko zemalja se o takvom potezu govorilo.

Italija

Кada je 79-godišnji pacijent umro od kovida-19 na odeljenju koje je navodno izolovano od virusa, oglasila se uzbuna.

Istraga o njegovoj smrti 11. marta otkrila je klaster od 19 slučajeva među pacijentima i osobljem bolnice San Martino u Đenovi, a sumnja se da je izvor bila medicinska sestra koja je pre toga odbila da primi vakcinu.

Incident, praćen sa nekoliko sličnih mini-epidemija u italijanskim bolnicama i domovima za negu, istakao je zabrinjavajući trend odbijanja vakcine od strane zdravstvenih radnika.

korona virus
korona virus
Foto: Profimedia

Vlada je povodom toga zauzela oštar stav, odobrivši krajem marta hitan zakon kojim su vakcine protiv korona virusa obavezne za sve zdravstvene radnike, uključujući farmaceutsko osoblje u apotekama. Oni koji ipak odbiju cepivo, biće premešteni na drugo radno mesto na kojem neće dovoditi pacijente i kolege u rizik ili suspendovani bez plate na godinu dana.

Vlada je rekla da su pravila namenjena "zaštiti medicinskog osoblja i onih koji se nalaze u sredinama koje su izloženije riziku od zaraze".

Oni zbog kojih je ova uredba i doneta, očekivano su se pobunili. Zatvorena Fejsbuk stranica posvećena medicinskom osoblju koje se protivi vakcinaciji, oformljena je 28. marta i već sada broji 18.000 članova. Polovina članova se uključila u poslednjih sedam dana, a broj stalno raste.

korona virus
korona virus
Foto: Profimedia

Na toj stranici lekari, medicinske sestre, psiholozi i tehničko medicinsko osoblje se uzajamno savetuju kako, uz pomoć advokata ili pozivanjem na "savest", zaobići zakon koji nalaže medicinskom osoblju obaveznu anti-kovid vakcinaciju.

Policiju koja ispituje slučaj posebno uznemiravaju predlozi članova da se masovnim izostankom sa posla, to jest iz bolničkih odeljenja, vlasti prinude da odstupe.

Organizatori stranice na koju pristup imaju samo članovi, planiraju za 21. april velike proteste u Rimu pod motom "Samo ujedinjeni, pobeđujemo".

Velika Britanija

Vakcinacija protiv kovida mogla bi da bude obavezna za zdravstvene radnike koji brinu o najstarijim osobama, rekao je krajem marta minister zdravlja Velike Britanije Met Hankok. Iako vakcine, kako je istakao, ne bi postale obavezne za širu javnost, mogle bi da budu obavezna za one čiji je posao da rade sa najugroženijima.

Priznao je tada da, iako je više od 90 odsto štićenika domova za negu primilo cepivo, stopa vakcinacije među osobljem bila je niža, oko 75 odsto.

korona virus
korona virus
Foto: Profimedia

Prema pisanju britanskih medija, nacrt vladinog dokumenta uključuje detalje o planovima za uvođenje zakona koji će zahtevati vakcinaciju negovatelja. Hankok je tada naglasio da "nisu donete nikakve odluke", ali je priznao da vladina radna grupa razmatra to pitanje.

Nešto ranije je pisano da među zvaničnicima britanske Nacionalne zdravstvene službe postoji "žustra debata" o tome treba li vakcinacija da bude profesionalna obaveza medicinskog osoblja. Šef te službe Kris Viti otvoreno je rekao da smatra da je vakcinacija "profesionalna dužnost" medicinara i da bi oni koji je odbijaju trebalo da budu suočeni sa disciplinskim postupkom. Njegov stav je podržalo Britansko lekarsko udruženje.

Irska

Još sredinom februara mediji u Irskoj su pisali da bi zdravstveni radnici koji odbiju da prime vakcinu mogli da ostanu bez posla.

Povod za to bila je izjava izvršnog direktora Irske zdravstvene službe Pola Rajda da je "neoprostivo" da bilo koji zdravstveni radnik koji radi sa pacijentima ne primi vakcinu. Dodao je da svako ima pravo da odbije vakcinu, ali da Zakon o zdravlju i bezbednosti dozvoljava da zaposleni budu uklonjeni sa radnog mesta ako predstavljaju opasnost za druge ljude.

korona virus
korona virus
Foto: Profimedia

Nakon toga je i Tag Dali, direktor službe za domove za negu, rekao da bi on i njegova agencija podržali vladu ukoliko se odluči da vakcinaciju učini obaveznom za medicinare. Kako je dodao, smatra potpuno neprikladnim da jedan zdravstveni radnik odbije cepivo.

- Lično smatram to neprikladnim. Mislim da bismo kao društvo u nekim aspektima morali da imamo nultu toleranciju prema odbijanju vakcinacije, posebno s obzirom na ono kroz šta smo prošli kao zemlja u poslednjih godinu dana - kazao je.

Kanada

O obaveznoj vakcinaciji za one koji su na prvoj liniji fronta u borbi protiv pandemije govorilo se i u Kanadi. Naime, otkriveno je da se do kraja marta oko 4.000 radnika Univerzitetske zdravstvene mreže u Torontu (UHN) i dalje nije prijavilo za vakcinu.

Interna prepiska zvaničnika ove ustanove otkrila je da je to smatrano "zabrinjavajućim", a s obzirom na to da se zemlja nalazi usred trećeg epidemiološkog talasa, pokrenule su se diskusije o mogućoj obaveznoj vakcinaciji.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd