fbpx
Skip to main content
poljska belorusija

POČEO HAOS NA GRANICI POLJSKE I BELORUSIJE! Bačen suzavac, lete kamenice - Lukašenko tvrdi: Ima ih 20.000 (VIDEO)

Foto: Reuters
Napeto na granici između Poljske i Belorusije. Veliki broj poljskih snaga bezbednosti čuva zatvoren granični prelaz Bregzi od hiljada migranata. Počeo sukob.

Prema najnovijim informacijama sa terena, migranti su nagrnuli na žicu i počeli da je seku, dok su poljske snage bezbednosti gađali kamenicama. Upotrebljen je i vodeni top, a bačen je i suzavac. Sporadični sukobi i dalje traju.

EVROPSKI SUD DONEO PRESUDU PROTIV POLJSKE! "To je kršenje zakona EU"

EVROPSKI SUD DONEO PRESUDU PROTIV POLJSKE! "To je kršenje zakona EU"

AUSTRIJA DOŽIVLJAVA SLOM: Korona UNIŠTAVA sistem, zaposlene vraćaju kući - testiranje više nema nikakvog SMISLA

AUSTRIJA DOŽIVLJAVA SLOM: Korona UNIŠTAVA sistem, zaposlene vraćaju kući - testiranje više nema nikakvog SMISLA

NEMCI SPUSTILI RAMPU! Obustavljena sertifikacija "Severnog toka 2"

NEMCI SPUSTILI RAMPU! Obustavljena sertifikacija "Severnog toka 2"

Poljske bezbednosne snage dopremile su na granicu s Belorusijom vodeni top u ponedeljak, tešku vojnu mašineriju, a celo područje nadletao je ratni helikopter. Kako prenose mediji, protekle noći, na poljskoj strani granice, umesto jednog vodenog topa, pojavila su se četiri.

Takođe, zbog hladnog vremena migranti se sve više javljaju lekarima nevladinih organizacija koje pokušavaju da im pomognu. Oni pokušavaju da se ugreju paljenjem drveća i drugih prdmeta tako da se na snimcima iz vazdha vidi dim koji kulja iz mnogobrojnih žarišta.

Lukašenko pomenuo oružje dato migrantima; Tvrdi: 20.000 ih je

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji se smatra odgovornim za nastali haos na granici njegove zemlje i Poljske međutim, kaže da je za Minsk trenutno najvažnije da zaštiti svoju zemlju i narod, i da spreči sukobe.

- Znam da je već bilo pokušaja da bude isporučeno oružje u kamp migranata blizu granice sa Poljskom - rekao je Lukašenko, objavljeno je na njegovom sajtu. Istakao je da to ni u kom slučaju ne treba dozvoliti.

Predsednik Belorusije je rekao i da Evropska unija, umesto da zajedno sa beloruskom stranom traži rešenja, odustaje od projekata prekogranične saradnje i preti novim sankcijama i izgradnjom zida.

Lukašenko je rekao da se na granicama suseda Belorusije, pre svega na granici sa Poljskom, ne nalaze samo graničari. Naveo je da se na granici sa Poljskom nalazi udarna grupa do 20.000 ljudi sa avionima i oklopnim vozilima i da se to radi pod izgovorom zaštite Evropske unije od invazije izbeglica iz zemalja koje je, kako je rekao, "bombardovala i opljačkala zapadna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama". Lukašenko je rekao da ne razume kako je prilivom migranata moguće pravdati razmeštanje aviona, helikoptera i tenkova na granici.

Izbeglice iz bliskoistočnih država stigle su 8. novembra iz pravca Belorusije na granicu Poljske, granični prelaz "Bruzgi". Među migrantima su porodice sa ženama i decom. Oni ne kriju da im je cilj da odu u Nemačku zbog čega periodično pokušavaju da probiju bodljikavu žicu na poljskoj granici.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd