Skip to main content
Donald Tramp

"Poklon ISIS-u, ponižavajuća konferencija sa Putinom" Ovo je 10 NAJGORIH TRAMPOVIH POTEZA u 2018. godini

Foto: Reuters
Trampov rejting na kraju godine je samo 39 odsto podrške – jer većina Amerikanaca više pažnje posvećuje njegovoj napadnoj pojavi.

U toku druge godine svog mandata, američki predsednik Donald Tramp uradio je dosta pozitivnih stvari, ali i loših, koje je list "Vašington post" rangirao od neprijatnih do katastrofalnih.

Očigledno je da, kako piše list, sa izuzetkom povlačenja trupa i razdvajanja porodica, najveći broj propusta sa liste jesu vezani za njegov stil, ne za suštinu. Bez obzira na galamu, Trampov mandat je dobar, bolji od konzervativne političke perspektive. Ali, Trampov rejting na kraju godine je samo 39 odsto podrške – jer većina Amerikanaca više pažnje posvećuje njegovoj napadnoj pojavi.

10. Komentar o "nazadnim" zemljama prekinula je pregovore, koji bi mu doneli zid na granici

Pre skoro godinu dana, Tramp je dao hrabru ponudu demokratama – stavljajući na sto ne samo pravni status, već i put do državljanstva za skoro 1,8 miliona mladih ilegalnih imigranata. Tada je ovaj neukusni komentar pokolebao demokrate, koje su bile ozbiljne povodom raskida dogovora i dali su izgovor onima koji prethodno nisu bili za to.

Vašington
Vašington
Foto: Profimedia

9. Napadni tvitovi nastavljaju da podrivaju njegovu službu

Nazivanje bivše savetnice Bele kuće, Omarose Manigalte Njuman "psom" i Stormi Denijels "konjskom glavom" – među bezbrojnim drugim objavama – nije samo nedostojno jednog predsednika, već udaljava potencijalne glasače, kojima se sviđa njegova politika, ali ih on ovakvim postupcima podseti koliko im nije simpatičan.

8. Zloupotreba moći načinila je od kritičara mučenike

Opoziv bezbednosne provere bivšeg direktora CIA Džona Brenana i novinarske propusnice dopisnika "Si-En-Ena" iz Bele kuće Džima Akoste, pretvorilo je osramoćene kritičare u žrtve – i dalo im čak bolju poziciju da nastavljaju da ga napadaju.

CIA
Foto: Profimedia

7. Odvukao je glasače iz predgrađa i uzrokovao da Republikanci izgube kontrolu nad Predstavničkim domom

To se dešava, jer Tramp nastoji da ojača svoju bazu na način koji odbija glasače. Ako želi da pobedi na narednim izborima, predsednik mora da ponovo osvoji glasove Republikanaca iz predgrađa.

6. Držanje na sahrani senatora Džona Mekejna bilo je nisko i puno nepoštovanja

Tramp nije voleo Mekejna, ali kada ste predsednik, nekada ste prinuđeni da odate poštu i ljudima koji vam se ne dopadaju. Mekejn se smatra američkim herojem. Trampova nemogućnost da izgovori uljudnu reč o onima koje ne podnos, loše se reflektuje na njegov imidž kao predsednika.

5. Rukovođenje slučajem ubistva Džamala Kašogija narušilo je moralni položaj SAD

Tramp je u pravu kada tvrdi da trajno kršenje odnosa sa Saudijskom Arabijom nije prihvatljivo, jer ne postoji druga zemlja na Bliskom istoku koja može da parira Iranu. Ali, bilo je neugodno da izjavi "Amerika je na prvom mestu" i "nećemo da se odreknemo stotine milijardi dolara".

Džamal Kašogi
Džamal Kašogi
Foto: Profimedia

4. Konferencija za novinare u Helsinkiju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom bila je ponižavajuća

Njegov susret sa Putinom usledio je zbog ruske namere da se izvrši ubistvo disidenta na britanskom tlu, korišćenjem zabranjenog hemijskog oružja, i optužnice protiv dvanaest Rusa za mešanje u predsedničke izbore 2016. godine. Umesto da osudi ove akcije, Tramp je javno stao na stranu Putina, stavljajući ga iznad sopstvene obaveštajne službe.

3. Politika da odvoji decu migranata od njihovih porodica na granici bila je tragedija koja je mogla da se izbegne Nema ničeg pogrešnog u netoleranciji prema ilegalnom prelasku granice. Ali, neuspeh Trampove administracije je što nisu naslutili i pripremili strategiju kako da se izbore sa migrantskim porodicama, umesto nemara i simptoma haosa koji podriva njegov mandat.

Vladimir Putin
Foto: Profimedia

2. Povlačenje američkih snaga iz Avganistana je poklon talibanima i Al-Kaidi

U decembru je Tramp naredio vojsci da počne da planira povlačenje oko 7. 000 trupa – polovina od broja američkih snaga koje su u Avganistanu. Vesti su usledile baš kada su američki zvaničnici pregovarali sa talibanima, čiji je zahtev broj jedan bio povlačenje trupa SAD.

1. Povlačenje američkih trupa iz Sirije jeste otvoren prostor teroristima

Trampova tvrdnja da je "ISIS poražen u Siriji" jeste žalosna. Islamska država još uvek ima oko 30.000 boraca u Iraku i Siriji i skoro 400 miliona evra sredstava. Islamska država nije poražena i nijedan član Trampovog bezbednosnog tima se ne slaže sa ovom odlukom. Ako je ostavio Islamskoj državi prostora, kao što je to uradio Obama u Iraku 2011. godine, cena može da bude previsoka.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd