fbpx
Skip to main content
korona virus

ISPRAVKA: Pentagon nije razvio mikročip koji detektuje kovid ispod kože, već hemijski biosenzor koji kontinuirano testira krv

Foto: Profimedia
Nespretna medijska interpretacija intervjua sa vojnim lekarom Metom Hepbernom, koji u agenciji Ministarstva odbrane SAD “DARPA” radi na inovativnim metodama za suzbijanje aktuelne pandemije, učinila je da postapokaliptični sajberpank mit o čipovanom čovečanstvu na tren postane realan i izvestan.

Mediji, a među njima i naš portal, prvobitno je preneo informaciju o tome kako se pojavio mikročip koji detektuje koronu pre simptoma, ali te informacije nisu u potpunosti bile tačne i u ovom tekstu se nalazi ispravka takvih informacija i promenjena je struktura članka tako da se sada jasno vidi šta je istina. Tekst je ispravljen na osnovu analize organizacije istinomer.rs

Naime, nespretna medijska interpretacija intervjua sa vojnim lekarom Metom Hepbernom, koji u agenciji Ministarstva odbrane SAD “DARPA” radi na inovativnim metodama za suzbijanje aktuelne pandemije, učinila je da postapokaliptični sajberpank mit o čipovanom čovečanstvu na tren postane realan i izvestan.

U nedavnom izdanju emisije „60 minuta“, koja se emituje na američkoj televiziji CBS, govorilo se o vojnim programima i projektima Pentagona čiji je cilj doprinos konačnom okončanju pandemije.

Jedan od sagovornika bio je vojni lekar Met Hepbern koji je objašnjavao tekuće istraživačke projekte. Posebnu pažnju, međutim, privukla je priča o inovativnoj tehnologiji u obliku senzora koji se postavlja ispod kože.

Iako je Hepbern u razgovoru za CBS detaljno objasnio o kakvoj tehnologiji se radi, te jasno naglasio da “nije u pitanju nikakav zastrašujući vladin mikročip koji prati svaki vaš pokret, već gel sličan tkivu koji kontinuirano testira krv”, strani i domaći mediji su odlučili da u svojim naslovima upotrebe baš ovu reč. Dakle, nije u pitanju nikakav mikročip. A osim toga, zabunu unosi i netačna tvrdnja da ovo sredstvo može da “detektuje koronu”. Ne može. Hepbern je u intervjuu objasnio šta ovaj gel zapravo detektuje.

-Ovu sićušnu zelenu stvar stavite ispod vaše kože. Ono što će vam reći jeste da li se u vašem telu odvijaju određene hemijske reakcije koje signaliziraju da ćete sutra imati simptome.

Američki časopis Njuzvik kontaktirao je Hepberna i zamolio ga da još jednom razjasni celu stvar.

-Nastala je zabuna. Nema mikročipa, nema elektronike, ništa od toga. Gel vam ne bi pokazao da li imate grip ili kovid -  istakao je Hepbern u razgovoru za Njuzvik 14. aprila.

Tehnologija je, kako kaže, zapravo hidrogel, spužvasta supstanca dizajnirana da ima sličan sastav kao i okolno tkivo u ljudskom organizmu, tako da telo ne pokušava da ga odbaci. Korišćenjem hemijskih reakcija hidrogel se može prilagoditi tako da reaguje na razne supstance u telu. Kada se to dogodi, gel svetli vrlo slabo i to može detektovati senzor koji je izvan kože. Primera radi, jedna od suptanci koju hidrogel može da detektuje jeste laktat. Povišeni nivoi laktata mogu da ukažu na to da će neko uskoro da se razboli. Međutim, Hepbern ističe da to samo pokazuje da možda nešto nije u redu u organizmu, te da se konačna i precizna dijagnoza može potvrditi korišćenjem testova na kovid ili neki drugi patogen na koji se sumnja.

Prvobitno objavljena vest: 

Naučnici koji rade u tajnoj jedinici Pentagona, ustanovljenoj na vrhuncu Hladnog rata, stvorili su mikročip koji se ubacuje pod kožu i koji, navodno, detektuje kovid pre nego što se pojave simptomi, prenosi britanski Dejli mejl. Oni su takođe otkrili, kako navodi ovaj portal, i revolucionarni filter koji može da ukloni virus iz krvi kada se prikači na mašinu za dijalizu.

Tim Agencije za napredne odbrambene istraživačke projekte (DARPA) godinama je radio na sprečavanju i zaustavljanju pandemija, nalazeći rešenja i naprave koje više deluju kao naučna fantastika, a manje kao nauka, piše Dejli mejl. Članovi ovog tima su u američkoj emisiji "60 minuta" sada otkrili da su dizajnirali mikročip koji detektuje kovid infekciju pre nego što se simptomi pojave.

Kako ideja mikročipovanja izaziva veliki otpor kod ljudi, penzionisani pukovnik Met Hepbern iz tima DARPA istakao je da Pentagon nema nameru da prati svaki korak koji ljudi naprave. Hepbern, koji je inače stručnjak za infektivne bolesti, pokazao je u emisiji gel nalik tkivu koji je dizajniran tako da konstantno testira krv.

Mikročip
Mikročip
Foto: CBS/Printscreen

- Ubrizgate ga ispod kože i on će vam reći da li se u vašem telu odvija neka hemijska reakcija, a to je signal da ćete sutra osetiti simptome - objasnio je on. Hepbernov tim je osmislio i filter koji se kači na mašinu za dijalizu i uklanja virus iz krvi. Ovaj tretman testiran je na ženi koja je bila na intenzivnoj nezi u septičkom šok i koja se nakon nekoliko dana potpuno oporavila.

- Pokrenete ga, on izvuče virus i vrati nazad krv - rekao je Hepbern.

Američka agencija za lekove FDA navodno je već odobrila upotrebu filtera, koji se trenutno primenjuje u lečenju gotovo 300 kritično bolesnih pacijenata. Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže da mu sve ovo deluje kao naučna fantastika.

Žarko Ranković
Žarko Ranković
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Prvo, ne znam ko bi uopšte pristao da mu se ugradi čip, a drugo, vrlo je nejasno koja je to uopšte hemijska reakcija koja bi dokazala da se radi baš o koronavirusu. Što se tiče pročišćavanja krvi, u medicini se već koristi postupak plazmafereze kojim se iz plazme uklanjaju neželjeni sastojci. Primenjuje se kod različitih bolesti - neuroloških, autoimunih, kod lupusa... Ali nije se radilo pročišćavanje cele krvi, već samo određene količine. Sem toga, virus se vezuje za ćeliju i nalazi se u tkivu. On napada sve živo - pluća, srce, bubrege i sve druge organe, te je jako teško da se to na taj način uradi. Ne možemo, a da se ne zapitamo, i koji su to filteri koji selektivno prečišćavaju samo ovaj virus?! - kaže dr Ranković, koji podseća da se i sa antigenskim testom eventualno prisustvo virusa određuje za petnaestak minuta.

Razarač bio povod

Čak 1.271 članova posade imalo koronu

Met Hepburn, iz DARPA tima rekao je da su članovi tima, prilikom pravljenja čipa, bili inspirisani naporima da se obuzda širenje virusa na razaraču Teodor Ruzvelt gde je 1.271 član posade bioo pozitivno na koronu.

- Ovo je kao kontrolna lampica. Mornari dobiju signal, onda izvade krv i testiraju se na licu mesta. Informaciju možemo da dobijemo za tri do pet minuta. Na taj način, dijagnostikom i tretiranjem, zaustavljate širenje infekcije - rekao je on.

 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd