fbpx
Skip to main content
Putin i Merkelova

POLITIČKA PARTIJA ŠAHA IZMEĐU NEMAČKE I RUSIJE: Da li išta može narušiti dobre odnose dve zemlje?

Foto: Profimedia
Od "napada otrovom" na ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, u Nemačkoj se vodi živahna rasprava o mogućim posledicama, pa tako i za projekat gasovoda Severni tok 2.

Političari CDU-a i Zelenih sada pozivaju bivšeg kancelara Gerharda Šredera da odustane od kompanije koja upravlja gasovodom. Političar SPD-a i predsednik upravnog odbora "Nord Stream 2 AG", u kojem je ruska kompanija "Gazprom" formalno jedini akcionar, je pod oštrom kritikom za lobiranje u ime Kremlja. Šreder se mora "odmah odreći svojih kancelarija i položaja u Rusiji", rekao je zamenik parlamentarne grupe CDU-a Johan Vadepul:

- Ruska vlada bila je isključivo odgovorna za napad na Navaljnog neurotoksinom. Čak i ako Moskva negira svoju odgovornost, bivši savezni kancelar ne bi trebalo da to ignoriše bilo politički ili moralno - rekao je političar CDU-a i dodao:

- Ako gospodin Šreder i dalje ima političku pristojnost i vrednosne standarde, onda dalja saradnja s njim ne dolazi u obzir. Parlamentarna čelnica Zelenih Katrin Gering-Ekart takođe je pozvala Šredera da izvuče lične zaključke iz napada otrovom.

- Bivši kancelar SPD-a Šreder sada mora odlučiti je li na strani demokratije i ljudskih prava - rekla je novinarima.

Istovremeno je pozvala da se projekat cevovoda odmah zaustavi.

- Građevinski radovi na cevovodu u saveznoj pokrajini Meklenburg-Zapadna Pomeranija moraju se odmah zaustaviti. Ako se projekat cevovoda nastavi, Nemačka će "uspostaviti zajednički cilj s režimom koji se ne ustručava upotrebiti zabranjena sredstva za masovno uništavanje kako bi otrovao ljude - u svojoj zemlji kao što je Navaljni, ali i usred EU, kao što je pokazao slučaj Skripalj" - rekla je Gering-Ekart.

POŽAR OPET GRIZE ATIKU: Ogroman broj vatrogasaca pokušava da obuzda stihiju

POŽAR OPET GRIZE ATIKU: Ogroman broj vatrogasaca pokušava da obuzda stihiju

BITI SVOJ GAZDA SA 18 GODINA: Ova devojka je ostvarila san, započela isplativ biznis u teškom trenutku (VIDEO)

BITI SVOJ GAZDA SA 18 GODINA: Ova devojka je ostvarila san, započela isplativ biznis u teškom trenutku (VIDEO)

"IMAM SENZACIJU O NAVALJNOM" Lukašenko ima podatke kojih se zapad plaši

"IMAM SENZACIJU O NAVALJNOM" Lukašenko ima podatke kojih se zapad plaši

Angela Merkel nije ostala nema nakon "trovanja Navaljnog". Poruka bez presedana s mnogo jasnoće i strogosti otišla je iz Berlina u Moskvu, bez trunke toplih pozdrava. Nediplomatski rečeno, Merkelovoj je dosta. Merkel više nije spremna popuštati i sada zaoštrava stav. Ovo nije dvoboj između nje i Putina, već bitka vrednosti, i zbog toga Merkel takođe želi mobilizovati EU, ne bi li time napravila imidž kako će ukrotiti Putina - ili bolje reći pokušati da to učini – a možda će to biti njen poslednji veliki napor tokom nemačkog predsedavanja EU.

Znači li to da će Nemačka odustati od Severnog toka 2? Sasvim sigurno neće, uprkos pritiscima od političkih stranaka u zemlji i iz EU. U tome se Merkel ipak upušta u određen politički rizik. Pružajući medicinsku pomoć Navaljnom, vlada je takođe preuzela političku odgovornost. I njen nedvosmislen odgovor na otkrivanje prirode trovanja Navaljnog pokazuje da je u potpunosti svesna te činjenice.

Za Nemačku i Evropsku uniju ovo nije prvi, već još jedan dubok prekid odnosa s Rusijom. Kritika, koliko god oštra bila, neće biti dovoljna. Ni dodatne manje sankcije. Naravno, ne treba predočiti mnogo dokaza javnosti. Teško je reći šta je najviše iznenađujuće u "dokazima" koje su izneli Nemci: da super smrtonosno otrovno sredstvo još jednom nije uspelo likvidirati osobu koja je dosadna ruskoj državi - no i dalje ga tvrdoglavo koristi? Ili da je Novičok avionom upotrebljen protiv Navaljnog bez ikakvih posledica za ostale putnike, lekare ili bilo koga drugog? Ili da je Rusija dopustila blogeru da ode na lečenje u inostranstvo - jamčeći da će biti u središtu međunarodnog skandala ako se otkrije otrov? No, i Rusija je suočena s ozbiljnom dilemom.

Ili Rusija sada započinje istragu, u tom slučaju čak i formalni postupak koji rizikuje da vlasti osude same sebe. Ili će rizikovati nove sankcije zbog kojih one nametnute Belorusiji izgledaju poput dečje igre. Njeni odnosi s Nemačkom takođe su zatrovani - poput odnosa s Britanijom nakon slučaja Skripalj. To je pravi otrov, onaj koji ne pogađa samo jednog pojedinca i to ne baš najefikasnije, već koji stremi rušenju jedine ozbiljne veze Moskve i Zapada.

Aleksej Navaljni
Foto: Profimedia

Putin još uvek ima priliku sprečiti Zapad da zauzme oštriji stav. Ovo je poslednja prilika Kremlja da pritisne kočnice neposredno pre sukoba koji će verovatno rezultovati novim sankcijama i diplomatskim bojkotom. Uprkos tome, takve nade mogu se srušiti u narednim danima. Zar bi išta sada pomoglo Rusiji i zar bi ikakva istraga koja bi imala ishod drugačiji od zacrtanog u geopolitičkim središtima Zapada pomogla u razrešenju sukoba?

No, Putin može biti miran kod jedne stvari, a to je Severni tok 2. Na pitanje može li Kremlj biti kažnjen izlaskom Nemačke iz projekta Severni tok 2, kako to zahteva nekoliko uticajnih predstavnika CDU-a, kancelarka Merkel je odgovorila da bi slučaj Navaljnog trebalo biti rešen kao posebna stvar. Drugim rečima: ništa neće Berlin odvratiti od intenzivne saradnje s Kremljom.

Ministar insotranih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu u Moskvi rekao je da sve to liči na priču Skripalj: zapadni partneri ne mogu pokazati ništa osim patetike. Prema njegovim rečima, Evropa neutemeljeno optužuje Rusiju za trovanje Alekseja Navaljnog i skriva rezultate svoje istrage. Rasplet je neizbežan, a bilo kakve ozbiljne sankcije su teško sprovodive. Prvo, potrebno je ostvariti konsolidovanu poziciju. Ali svi u Evropi imaju različite interese. To se posebno vidi kod rasprave oko Severnog toka 2. Berlin kaže da se cevovod mora dovršiti bez obzira na sve. Ali, s druge strane, iz dana u dan sve je više glasova u zemlji da taj projekt treba zatvoriti, jer je on zapravo simbol moderne ruske politike.

Međutim, Nemci treba zimi da se ogreju, treba im jeftino gorivo. I od toga zavisi uspeh političara na izborima. Takva otvorena slabost takozvanog kolektivnog Zapada dobro se vidi u Kremlju. Stoga, naravno, niko neće posipati pepeo po glavi. Uprkos tome, Moskvi verovatno ipak nije potrebno veliko sučeljavanje. Napokon, to je ekonomski nepovoljno. Angela Merkel, koja je vodila optužnicu protiv Rusije, odvažila se igrati ovu igru. I ona ne može a da ne razume sve prednosti i nedostatke svog položaja. 

gasovod Severni tok 2
Foto: Profimedia/ilustracija

Liberalne demokratije nisu spremne ući u žešći sukob, ne samo iz straha od odmazde iz Rusije, već i zbog straha da bi ruski stereotip mogao početi da propada. I šta onda kada više ne bude imaginarnog velikog neprijatelja u sibirskim stepama? Drugi važan aspekt je taj što liberalne demokratije nerado nanose štetu Rusiji, jer je Rusija integrisana u zapadnu ekonomiju, a ruska elita je i vrlo orijentisana prema Zapadu. Ruska vladajuća klasa već dugo gradi zaštitni zid na Zapadu, koji se sastoji od čitave klase koja služi njenim potrebama.

Primer je bivši kancelar Šreder. To znači da odgovor Zapada često nije ništa drugo nego mehur od sapunice zbog kojeg Moskva samo treba sačekati da se stvari smire. Jasno je da se posebni odnosi Berlina s Moskvom neće pogoršati zbog Navaljnog. Oni se nisu pogoršali uprkos žestokim kontroverzama nakon krimske krize 2014. godine, a nemačko-ruski odnosi nikada nisu bili zamrznuti. Veza dve zemlje je jaka. Toliko snažna da je Nemačka spremna staviti interese svojih evropskih partnera na drugo mesto kako bi izbegla uznemirivanje Rusije.

AMERIKANAC UPOZORIO SRBE NA NEMAN: Bela ajkula dugačka četiri metra KRSTARILA U PLIĆAKU (VIDEO)

AMERIKANAC UPOZORIO SRBE NA NEMAN: Bela ajkula dugačka četiri metra KRSTARILA U PLIĆAKU (VIDEO)

KAO GROM IZ VEDRA NEBA! Lukašenkova opozicija iznela neočekivanu tvrdnju, a tiče se Rusije!

KAO GROM IZ VEDRA NEBA! Lukašenkova opozicija iznela neočekivanu tvrdnju, a tiče se Rusije!

ĆERKA GODINAMA ZLOSTAVLJALA OCA: Policija čula zapomaganje starca (87) i spasila ga užasnog zatočeništva (FOTO)

ĆERKA GODINAMA ZLOSTAVLJALA OCA: Policija čula zapomaganje starca (87) i spasila ga užasnog zatočeništva (FOTO)

OTKUD RĐA NA MESECU? Naučnici veruju da su konačno odgonetnuli NAJVEĆU TAJNU našeg satelita

OTKUD RĐA NA MESECU? Naučnici veruju da su konačno odgonetnuli NAJVEĆU TAJNU našeg satelita

PRONALAZAK VAKCINE DOVEDEN U PITANJE? Eksperti objasnili sudbinu testiranja ključnog "oružja" u borbi sa kovidom

PRONALAZAK VAKCINE DOVEDEN U PITANJE? Eksperti objasnili sudbinu testiranja ključnog "oružja" u borbi sa kovidom

 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
-9 Beograd