fbpx
Skip to main content
Armin Lašet

"POLITIČKI NAJBLIŽI MERKELOVOJ" Lašet je novi naslednik nemačke kancelarke (VIDEO)

Foto: Reuters
Nemački demohrišćani izabrali su naslednika nemačke kancelarke Angele Merkel

Nemački demohrišćani izabrali su naslednika nemačke kancelarke Angele Merkel.

Armin Lašet izabran je za novog predsednika CDU.

U svom govoru pre izbora, Lašet je naglasio važnost jedinstva stranke i Nemačke.

- CDU nije potreban novi šef da je vodi već kapiten tima koji će predvoditi i držati stranku zajedno - rekao je on.

Premijer nemačke zapadne, industrijske države Severna Rajna-Vestfalija (NRV) predstavio se kao kandidat za kontinuitet Merkelove. On je "politički najbliži Merkelovoj" i jedini je kandidat od trojice koje kancelar nije potisnuo iz frontalne politike.

Lašet, 59, rekao je da je jedan od ključnih izazova Nemačke da ostane industrijska sila dok se bori protiv klimatskih promena i stvara jaču socijalnu koheziju.

- Mnogo je nezadovoljstva u društvu, toliko agresije, toliko besa, toliko mržnje - rekao je u februaru.

U očiglednom znaku svoje podrške, Merkel je rekla da je u avgustu imao "alate" za kancelariju. Rojters je u oktobru anketirao dve desetine visokih ličnosti u CDU i otkrio da svi očekuju da će Lašet pobediti. Ali drugi talas Covid-19 u Nemačkoj promenio je sve. Od oktobra, ukupan broj slučajeva i smrtnih slučajeva Covid-19 otprilike se učetvorostručio, pokazuju podaci Univerziteta Džon Hopkins. Lašetova država NRV, najmnogoljudnija država Nemačke, jedno je od najteže pogođenih područja u zemlji.

Državni premijer je glasno zagovarao popuštanje ograničenja zaključavanja i u junu je odbacio svaku vezu između ublažavanja ograničenja i skoka slučajeva virusa, samo da bi na jesen morao da pomogne u organizovanju drugog zaključavanja. Nedavno se našao na udaru kritika, optužen za nepotizam zbog dodeljivanja ugovora o zaštitnoj opremi modnoj kompaniji koja plaća sinu da odeću pokaže na svom Instagram kanalu. Lašet je tvrdnje nazvao "bezobraznim" i politički motivisanim.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd