fbpx
Skip to main content
Poljska

ŽESTOKO SKRNAVLJENJE - CRKVE IŠARANE KRVLJU DO TEMELJA! Hiljade žena traži "abortus bez granica"!

Foto: Reuters
Protestanti širom zemlje imaju jasan zahtev

Nakon što je Ustavni sud u Poljskoj, presudom, oglasio zakon kojim se dozvoljava abortus fetusa sa urođenim defektima, neustavnim, usledile su brojne kritike i niz protesta u toj zemlji.

ABORTUS IZ POLJSKE GOTOVO ISKORENJEN! Postoje uslovi pod kojima će jedino moći da se obavi (FOTO)

ABORTUS IZ POLJSKE GOTOVO ISKORENJEN! Postoje uslovi pod kojima će jedino moći da se obavi (FOTO)

Poljski predsednik Duda pozitivan na korona virus

Poljski predsednik Duda pozitivan na korona virus

NAPETI PROTESTI ŠIROM EVROPE: Sve gori od Londona do Rima! (VIDEO)

NAPETI PROTESTI ŠIROM EVROPE: Sve gori od Londona do Rima! (VIDEO)

Presuda je doneta na zahtev desničarskih poslanika koji su tvrdili da prekid trudnoće zbog defekata fetusa, što je najčešći razlog za legalni abortus u Poljskoj, krši ustavnu odredbu koja poziva na zaštitu života svake individue.

Nakon što presuda stupi na snagu, u Poljskoj će biti dozvoljen abortus samo u slučaju silovanja, incesta ili pretnje po zdravlje i život majke.

Sud je svoju odluku pravdao time što je naveo da ne može biti zaštite dostojanstva pojedinca bez zaštite života.

Pripadnici policije čuvali su zgradu suda dok su se grupe aktivista za pravo na abortus i aktivisti za borbu protiv abortusa okupljale napolju u trenutku dok je presuda objavljivana.

Reagujući na odluku poljskog Ustavnog suda, komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović napisala je na Tviteru da je to tužan dan za prava žena. 

Nakon što je presuda doneta, širom Poljske počeo je talas protesta, a prvog dana demonstracija policija uhapsila je 15 osoba. U nedelju su Aktivisti za ženska prava u Poljskoj organizovali proteste tokom crkvenih službi.

Oganizator protesta,"Ženski štrajk" tvrdi da će prisiljavanje žena da rađaju deformisane fetuse rezultirati nepotrebnim fizičkim i mentalnim patnjama.

U Otvocku, gradu blizu Varšave, transparent sa sloganom "ženski pakao" bio je okačen na ogradu crkve.

U Krakovu su demonstranti okačili crni donji veš i ostalu odeću na konopac izmedu drveća, dok se u Lođu, u centralnoj Poljskoj, oko 2.000 ljudi okupilo ispred katedrale uzvikujući "odvojite crkvu od države".

Aktivisti širom zemlje nosili su plakate sa prikazom razapete trudnice. U Varšavi su demonstranti sprejom na zidu crkve ispisali "abortus bez granica", a na drugoj crkvi je napisano "na rukama imate krv".

Lideri protesta kažu da je poljska konzervativna vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) iskoristila sud da bi promenila politiku i zadovoljila uticajnu poljsku Rimokatoličku crkvu, što je PiS negirala.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Fog
0 Beograd