Skip to main content
Moldavija

Poruka iz Rusije: Moldavija mora da se oslobodi kriminalnog režima

Foto: Profimedia
Specijalni predstavnik predsednika Rusije za razvoj ekonomskih odnosa sa Moldavijom, potpredsednik Vlade Dmitrij Kozak nazvao je "kriminalnim" akcije aktuelnih vlasti u Kišinjevu.

Kako je naglasio Kozak, usvajanje deklaracije parlamenta o „Okupiranoj državi“ je još jedna potvrda stava Moskve da treba poboljšati političku situaciju u Moldaviji.

- Postaju sve jasniji zahtevi ljudi, koji su često suprotni sa političkim ubeđenjima, da je potrebna deokupacija Moldavije od kriminalnog režima - rekao je potpredsednik Vlade Rusije novinarima.

Ova evropska zemlja proglasila sebe "okupiranom državom": Parlament izglasao nepoverenje Ustavnom sudu

Ova evropska zemlja proglasila sebe "okupiranom državom": Parlament izglasao nepoverenje Ustavnom sudu

TRAMP U PANICI: Plaši se uljeza pa diže oko Bele kuće BARIKADE koje će koštati 64 MILIONA DOLARA! (VIDEO)

TRAMP U PANICI: Plaši se uljeza pa diže oko Bele kuće BARIKADE koje će koštati 64 MILIONA DOLARA! (VIDEO)

TAČNO JE, UBIJAMO CIVILE U DONBASU! Najbliža saradnica Zelenskog JAVNO PRIZNALA UŽASNE ZLOČINE (FOTO)

TAČNO JE, UBIJAMO CIVILE U DONBASU! Najbliža saradnica Zelenskog JAVNO PRIZNALA UŽASNE ZLOČINE (FOTO)

Prema njegovim rečima, „pokušaji vladajuće, takozvane Demokratske partije Moldavije da predstavi politički proces poslednje nedelje kao želju Rusije da zaključi poseban sporazum sa Demokratskom partijom, predstavljaju pokušaj da se predstave želje za stvarnost".

- Lider Demokratske partije Vladimir Plahotnjuk je zaista predlagao da se zaključi tajni sporazum Socijalističke partije sa Demokratskom partijom uz obavezu poslednje da potpuno promeni spoljnopolitički kurs Moldavije sa zapada na istok. Kako nam je poznato, ti predlozi su bili kategorično odbijeni - naglasio je Kozak.

Kako je naveo potpredsendik Vlade, istorijska praksa pokazuje da svaki tajni sporazum neizbežno vodi ka katastrofi.

Proruska Socijalistička partija Moldavije Igora Dodona i proevropski blok ACUM formirali su juče parlamentarnu koaliciju. Nakon toga, Dodon je predložio za kandidata za mesta premijera Maju Sandu iz bloka ACUM. Parlament Moldavije usvojio je juče i deklaraciju o „Okupiranoj državi“, u kojem se navodi da je u toj zemlji široko rasprostranjena korupcija, a da su oligarsi dobili totalnu kontrolu nad sudovima.

Ustavni sud Moldavije ranije je objavio da su akcije parlamenta nezakonite, pošto poslanici nisu uspeli da izglasaju novu Vladu do ponoći 7. juna, do kada je bio rok.

Lider Demokratske partije Vladimir Plahotnjuk nazvao je akcije parlamenta „pokušajem državnog udara“ i da je predsednik Igor Dodon izgubio legitimitet.

Administracija predsednika Moldavije smatra da ustavni sud zemlje nema nadležnosti da se bavi ovim pitanjem. Vlasti su se obratile Evropskom sudu za ljudska prava i Venecijanskoj komisiji sa molbom da se da ocena ponašanju sudija i preduzmu mere.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd