fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

RUSKI MEDIJI PIŠU - PORUKA MOSKVE JASNA KAO DAN! Bitka za Srbiju se nastavlja, Beograd nije ustuknuo pred pritiscima i ucenama Brisela

Foto: Profimedia/Shutterstock/SD/Ilustracija
Najznačjaniji ruski medij o pritiscima Brisela

- Srbija bi trebalo da se aktivnije uključi u spoljnopolitički režim sankcija EU, što je jedan od elemenata zbližavanja spoljne politike u okviru procesa pristupanja EU - rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

HOROR U BRAZILU: Tinejdžer mačetom ubio tri deteta i učiteljicu

HOROR U BRAZILU: Tinejdžer mačetom ubio tri deteta i učiteljicu

GNUSNA OSVETA: Napad bubašvabama u Tajvanu - dva muškarca bacila 1000 štetočina na restoran, evo ko stoji iza incidenta! (VIDEO)

GNUSNA OSVETA: Napad bubašvabama u Tajvanu - dva muškarca bacila 1000 štetočina na restoran, evo ko stoji iza incidenta! (VIDEO)

LUDILO! PROFESOR KOGA ZOVU "SPERMINATOR" Otac je 78 dece, a još 13 žena čeka dete sa njim (VIDEO)

LUDILO! PROFESOR KOGA ZOVU "SPERMINATOR" Otac je 78 dece, a još 13 žena čeka dete sa njim (VIDEO)

Vučić, moramo mu odati čast, nije podlegao provokaciji, već je odgovorio sasvim nežno, diplomatski, analizira novinarka "Raša Tudej" Ana Šafran, u tekstu objavljenom 30. aprila ove godine:

- Što se tiče koordinacije stavova Srbije sa deklaracijama EU u vezi sa raznim političkim temama koje se pojavljuju u različitim zemljama sveta, ovde očekujem poteškoće.

Generalno, pitam se na šta je Borelj računao? Da su Srbi potpuno zaboravili istoriju i da su spremni kao Ukrajinci da napuste svoje bratsko vekovno prijateljstvo radi čipkastih gaćica koje se dodeljuju svakoj zemlji koja se pridružuje Evropskoj uniji? Ili se, naprotiv, nadao da će se Vučić rasplamsati, oštro odgovoriti, a da će istovremeno biti moguće uvesti sankcije protiv Srbije?

Žosep Borelj
Žosep Borelj
Foto: Profimedia

Ipak, očigledno, ni prvo ni drugo. Zvaničnici Brisela su u svom virtuelnom svetu, veoma daleko od stvarnosti, u kome je Evropska unija najviša vrednost, a sankcije su jedini mogući način komunikacije sa onima koji ne dele ovu ideju.

Zašto Srbija treba da se pridruži Evropskoj uniji, koja ubrzano gubi vrednost u stvarnom svetu, nije jasno. Naravno, neophodno je komunicirati, trgovati, a Rusija takođe smatra da političke razlike ne bi trebalo da postanu prepreka ekonomskim odnosima. Ali žrtvovati svoj politički suverenitet - zbog čega? Za koga?

Sigurna sam da je bombardovanje Jugoslavije zločin protiv čovečnosti, za koji će NATO u celini i pojedine članice Alijanse ipak morati da odgovaraju. Kao što je Nemačka platila odštetu zemljama sveta pogođenim Hitlerom, sve članice NATO moraće da plate štetu Srbiji zbog tih vazdušnih napada. Da, samo je Crna Gora odbila bilo kakvu nadoknadu kada je napustila savezništvo sa Srbijom i ušla u NATO. Međutim, ako Beograd želi to, ko će to zabraniti?

NATO
Foto: Profimedia/ilustracija

Srbiji, naravno, nije lako u trenutnoj situaciji. Prvo, u zemlji deluje dobro hranjen, bogat i aktivan prozapadni lobi. Ponekad se pitam, kako to da je toliko ljudi koji su zaboravili ne samo na vekovno prijateljstvo sa Rusijom, već na nacionalne interese uopšte, ne samo u baltičkim državama, nego i u Ukrajini, Gruziji, Jermeniji, Kazahstanu, Belorusiji i u istoj Srbiji?

Zapad je decenijama od raspada SSSR-a aktivno uložio milijarde dolara u obrazovanje nove elite u ovim zemljama. Obrazovni programi, "besplatni" grantovi, a u stvarnosti u potpuno prozapadne medije, i zašto bi se iznenadili?

Da propaganda ne funkcioniše, niko u nju ne bi ulagao milijarde. Zapadu ne treba da dobije većinu - ne, dovoljna je aktivna manjina koja će doći i napraviti revoluciju. I tada će većina biti primorana da to prihvati. U Ukrajini je pre dve godine većina glasala za Zelenskog, koji je obećao mir, jedinstvo i ruski jezik. Ni jedno obećanje nije ispunjeno, a sledeći predsednik će biti isti - jednostavno neće smeti da bude drugačije.

Mnogo je stvari koje nas povezuju sa Srbijom, ali i sa Ukrajinom. Stoga se mora koristiti svaka neprijateljska greška. Borelj je, zapravo, intervenisao u unutrašnjim poslovima Srbije, jer svaka država sama odlučuje da li će se pridružiti nekoj vrsti sankcija. A naš zadatak je da Srbi tačno čuju te podatke.

 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd