fbpx
Skip to main content
Poslanik austrojskog parlamenta

Koka kola ne može imati koronavirus: Austrijski poslanik priredio nesvakidašnju scenu, ali testirao na koronu pogrešno

Foto: Printscreen/YouTube/ FPÖ TV
Nesvakidašnja situacija za govornicom

U javnosti su se pojavile informacije o poslaniku Slobodarske partije Austrije Mihaelu Šnedlicu koji je kritikovao poteze austrijske vlade, ali je u "lošem tumačenju" njegovih reči, ali i u pogrešnom testiranju došlo do pogrešnih zaključaka. 

Naime, mediji su preneli da je austrijski poslanik kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe nepouzdanih testova pri masovnom testiranju stanovništva i da je svoju tvrdnju potkrepio neobičnim gestom. Mediji su naveli da je za govornicom obavio brzi antigenski test nad "koka-kolom" i da je rezultat bio pozitivan.

A šta je prava istina?

Dr Popović upozorava: Ne ignorišite NADUTOST - možda je deo većeg problema

Dr Popović upozorava: Ne ignorišite NADUTOST - možda je deo većeg problema

SRCE JOJ JE SADA PUNO: Pogledajte kako je Putin iskazao zahvalnost ruskoj heroini (VIDEO)

SRCE JOJ JE SADA PUNO: Pogledajte kako je Putin iskazao zahvalnost ruskoj heroini (VIDEO)

ŠTA SE TO DEŠAVA U KONGRESU? Iz Teksasa stiže neočekivana poruka, traže referendum o nezavisnosti (FOTO)

ŠTA SE TO DEŠAVA U KONGRESU? Iz Teksasa stiže neočekivana poruka, traže referendum o nezavisnosti (FOTO)

Istina je da su u Nacionalnom parlamentu Austrije poslanici imali priliku da prisustvuju nesvakidašnjoj sceni. Naime, poslanik poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic testirao je koka kolu na koronavirus i to za poslaničkom govornicom. 

Nije tajna da ova partija uopšte ne veruje u verodostojnost masovnih testova i brzih antigenskih testova, a njihovi predstavnici čak ne nose ni maske tokom sednica parlamenta. Kako bi ismejao mere austrijske vlade, generalni sekretar Mihael Šnedlic, poljoprivrednik iz Štajerske, “uživeo” se u ulogu medicinskog stručnjaka i demonstrirao testiranje na koronavirus koka kola napitka. Ali ono što je dodatno problematično jeste način testiranja koji je bio sasvim pogrešan.

Šta su antigenski testovi i kako se koriste?

Brzi, takozvani antigenski testovi, koriste se za masovna testiranja stanovništva zbog toga što brzo daju rezultate, te se njihovim korišćenjem može ažurnije reagovati, tj. na vreme izolovati zaraženu osobu.  Antigenski testovi razlikuju se od molekularnih (PCR) testova po tome što ne utvrđuju prisustvo genetskog materijala virusa (RNK), već utvrđuju prisustvo fragmenata proteina koje virus sadrži. Uzorak za obje vrste testa uzima se slično - testnim štapićem se iz respiratornog sistema uzima obrisak (bris). 

Može li koka kola da ima koronu? 

Tokom svog govora za skupštinskom govornicom on je stavio nekoliko kapi koka kole na test na koronu. Rezultat testa je bio pozitivan, i u kontrolnom području i u testnom području pojavila se obojena traka. Poslanik je ovim hteo da pokaže kako su brzi testovi podložni greškama. Poređenje koka kole i uzorka briza nazofarinksa još uvek nije utvrđeno. 

- Ova vlada troši desetine miliona novca poreskih obveznika na ovakve testove. U principu, ovo je čista, masovna preraspodela novca poreskih obveznika u pravcu farmaceutske industrije. OVP je uspostavio “diktatorsko svetlo”, a Austrijanci su lišeni svojih osnovnih prava poput građanskih sloboda i prava na slobodu izražavanja– rekao je poslanik u naknadnom obraćanju. 

Test koji je austrijski poslanik izveo u austrijskom parlamentu je dao pozitivan rezultat, ali budući da test nije pravilno urađen, koka-kola nije zapravo bila “pozitivna” na koronavirus. 

   

U čemu je pogrešio Mihael Šnedlic?

Nemački portal Welt je, tragom videa u kojem Šnedlic “dokazuje nepouzdanost” antigenskih testova u parlamentu, kontaktirao proizvođača testa koji poslanik u videu koristi, kompaniju Dialab. Odgovor koji su dobili potvrdio je da je poslanik napravio grešku prilikom testiranja. Naime, on nije koristio pufer- kiselinu koja održava pH vrednost testa stabilnom. 

U šestominutnom videu ne vidi se koliko je vremena prošlo od momenta u kojem on stavi štapić na test do navodnog “pozitivnog rezultata”, koji se takođe ne vidi. Vidi se da nije koristio pufersku kiselinu, već je štapić direktno stavio na antigenski test. 

Bez korišćenja puferske kiseline antigenski testovi ne mogu dati pouzdane rezultate. Ali, i da ju je koristio, rezultati ne bi bili pouzdani. Antigenski testovi se rade na ljudskim izlučevinama i napravljeni su da testiraju uzorke prikupljene iz respiratornog sistema, a ne da testiraju hranu/pića.

Test koji je austrijski poslanik izveo u austrijskom parlamentu je dao pozitivan rezultat, ali budući da test nije pravilno urađen, koka-kola nije zapravo bila “pozitivna” na koronavirus. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd