fbpx
Skip to main content
Jan Kučiak

Postoji li veza između ubistava novinarke s Malte i slovačkog novinara?

Facebook / Martina Kušnirova
Kome su smetali istraživački novinari još uvek se istražuje

Sinovi ubijene novinarke iz Malte oštro su kritikovali EU zbog ubistva slovačkog novinara Jana Kučiaka i izjavili da je njegov život mogao biti spašen.

Samo četiri meseca nakon ubistva malteške istraživačke novinarke Dafne Karuana Galicia, ubijen je još jedan istraživački novinar u EU-u. Jan Kučiak i njegova verenica Martina Kušnirova pronađeni su mrtvi u nedelju, 25. , u njegovoj kući, a policija smatra da su ubijeni zbog Kučiakovog istraživanja korupcije u državi.

Daphne Caruana Galizia
Daphne Caruana Galizia,
Facebook/Unofficial: Pakistan Defence Command

Andrej Karuana Galicia, sin ubijene novinarke iz Malte, na tviteru je reagovao na Kučiakovo ubistvo: -Moja porodica je upozorila Evropsku komisiju da je Malta atentatom na moju majku postavila novi standard dopuštenog ponašanja u EU-u i da će i drugi umirati ako se nešto ne preduzme. Jan Kučiak je mogao biti spašen- glasi post na tviteru.

 - Ovog jutra je Europu dočekala vest o ubistvu koja nas podseća, već drugi put u nekoliko meseci, da se nismo udaljili od varvarluka - objavio je na Facebooku nakon Kučiakog ubistva njen drugi sin, Metju Karuana Galicia .

- Ako autobomba koja je ubila moju majku 16.oktobra nije bila dovoljna da privuče pažnju na korupciju i krizu vladavine prava koja guši periferne europske države, onda tome dodajte zvuk pucnja iz pištolja i padanja dva tela na pod - napisao je između ostalog Metju.

Metju je na tviteru takođe istaknuo da je Kučiak prošle godine primio pretnje od slovačkog biznismena Mariana Kočnera kojeg je istraživao zbog korupcije, ali policija nije reagovala na pretnje.

- Isto se dogodilo s mojom majkom. Do ovoga je doveo sistemski neuspeh vladavine prava - poručio je Metju.

Slovačka na nogama: Hiljade ljudi na protestu zbog ubistva novinara Jana Kucijaka (FOTO)

U međuvremenu je otkrivena veza Mariana Kočnera s Maltom. U 2014. godini Malta Today je objavio da je jedna malteška banka platila Kočneru 4 miliona evra koje su slovačke vlasti kasnije povezali s navodima o mitu koje je plaćeno slovačkim političarima.

Organizacija istraživačkog novinarstva OCCRP (Projekt izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji) objavila je članak koji je Kučiak dovršavao u vreme ubistva.

U središtu priče je bivša takmičarka mis sveta Maria Troskova koja je zaposlena kao pomoćnica slovačkom premijeru Robertu Ficu. Troskova je navodno pre toga osnovala firmu s Italijanom koji živi u Slovačkoj, za koju se sumnja da je povezana s mafijom 'Ndranghetom, jednom od najmoćnijih kriminalnih organizacija na svetu.

Kučiak je pisao za web stranicu Aktuality.sk, gde se uglavnom bavio pričama o izbegavanju plaćanja poreza. Poslednju priču objavio je 9. februara, a pisao je o mogućoj poreznoj prevari povezanoj s luksuznim kompleksom stanova u Bratislavi poznatim pod imenom Rezidencija pet zvjezdica. U tekstu je naveo da su otkrivene sumnjve transakcije u pet firmi povezanih sa slučajem. Marian Kočner bio je povezan s rezidencijom, a Kučiak je i sam na Facebooku napisao kako mu je biznismen zapretio, ali vlasti nisu odgovorile kada je to prijavio.

OCCRP je izjavio da će objaviti i detalje Kočiakove istrage o vezama vlasnika poljoprivrednih zemljišta s italijanskom mafijom, koji su navodno koristili zemlju kako bi došli do subvencija iz EU fondova.

Slovačka policija uhapsila je nekoliko talijanskih državljana za koje je sumnjala da su povezani s ubistvom novinara, ali ubrzo su pušteni na slobodu jer nije bilo dokaza da su povezani sa zločinom.

Slovački premijer Robert Fico ponudio je na konferenciji za novinare milion evra nagrade za svakoga ko pomogne u istrazi ubistva.
 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd