fbpx
Skip to main content
Češka

POVRATAK U 2020. GODINU: Vlada ove zemlje proglasila VANREDNO stanje na 30 dana!

Foto: Shutterstock
Alarmantna situacija

Češka vlada proglasila je novo vanredno stanje na 30 dana, od 26. novembra do 26. decembra, rekao je premijer Andrej Babiš.

Razlog za uvođenje vanrednog stanja je pogoršanje pandemije korona virusa.

BILA JE DVA MESECA U KOMI ZBOG KORONE: Svi su je otpisali - ali desilo se nešto ŠOKANTNO!

BILA JE DVA MESECA U KOMI ZBOG KORONE: Svi su je otpisali - ali desilo se nešto ŠOKANTNO!

NAJMUTIRANIJI SOJ DO SADA! Otkrivena nova varijanta korone - već se proširila na TRI ZEMLJE

NAJMUTIRANIJI SOJ DO SADA! Otkrivena nova varijanta korone - već se proširila na TRI ZEMLJE

EMA PRESEKLA! Odobrena Fajzer vakcina za decu od pet do 11 godina, evo pod kojim uslovima će se davati

EMA PRESEKLA! Odobrena Fajzer vakcina za decu od pet do 11 godina, evo pod kojim uslovima će se davati

Vlada razmatra zabranu velikih javnih događaja i ograničavanje radnog vremena restorana i barova, a ne potpuno zatvaranje.

- Preduzećemo dalje mere da ograničimo kontakte - rekao je Babiš, prenosi Prague morning.

I pre sednice kabineta, ministar zdravlja Adam Vojteh razgovarao je o svojim predlozima sa antikovid timom buduće vlade.

Pregovori sa antikovid timom pokazali su da će ministarstvo predložiti ne samo vanredno stanje već i ograničavanje masovnih dešavanja preko 1.000 ljudi, zatvaranje pabova, restorana, zatvaranje noćnih klubova i barova u 22 sata, ukidanje božićnih marketa.

- Preduzimamo sve mere da izbegnemo blokadu koja, prema mišljenju Ministarstva zdravlja i drugih stručnjaka, neće ništa rešiti - rekao je Babiš u intervjuu za češku televiziju.

Rekordan broj novoobolelih

Da podsetimo, Češka je juče prijavila najveći dnevni porast novih infekcija kovida-19, jer je broj slučajeva prvi put premašio 25.000, što je izvršilo dodatni pritisak na bolnice.

Češko ministarstvo zdravlja prijavilo je 25.864 novih slučajeva korona virusa, dok je broj hospitalizovanih obolelih od kovida skočio na oko 5.600, sa manje od 1.000 pre mesec dana, prenosi agencija Rojters.

To je i najveći broj od aprila, ali ispod je maksimuma od 9.551.

Bolnice u nekim češkim regionima suočene su sa većom navalom pacijenata nego u prethodnom talasu, a jedan istočni region je juče najavio mere za ograničavanje društvenog života na dve nedelje.

Zemlja sa 10,7 miliona stanovnika ima četvrtu najveću stopu zaražavanja kovidom u svetu po glavi stanovnika, prema podacima portala "Our World in Data", jer je Evropa ponovo epicentar pandemije.

Češka vlada je nedavno uvela nove mere koje zabranjuju nevakcinisanim ljudima da posećuju restorane, bioskope i druge usluge poput frizera, sa ciljem da poveća broj vakcinisanih budući da u vakcinaciji zaostaje za mnogim zemljama u Evropskoj uniji.

Odlazeća češka vlada želi i da uvede obavezne vakcine za osobe starije od 60 godina i neke profesije, poput zdravstvenih radnika.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
4 Beograd