fbpx
Skip to main content
Žair Bolsonaro

PREDSEDNIK BRAZILA VEĆ ZAPLAŠIO CELU PLANETU: Bolsonaro najavljuje auto-put kroz Amazon!

Foto: Profimedia/ilustracija
Novi brazilski predsednik Žair Bolsonaro najavio je izgradnju auto-puta kroz Amazon, najveću svetsku prašumu poznatu kao pluća planete, jer smtara da zemlji ne trebaju tolike zaštićene prirodne zone

Bolsonaro Amazon, čije se dve trećine nalaze na području Brazila, smatra ekonomskim balastom. On je poručio da "previše zaštićenih prirodnih područja šteti ekonomskom razvoju".

BRAZIL IMA NOVOG PREDSEDNIKA: Nacionalista Bolsonaro pobedio!

Žair Bolsonaro
Foto: Reuters

Zato Bolsonaro razmišlja o izgradnji auto-puta kroz Amazon i zabrani ulaska u zemlju međunarodnim zelenim udruženjima poput "Grinpisa", pa i o ukidanju brazilskog Ministarstva ekologije.

Politički analitičari procenjuju da su Brazilci iscrpljeni korupcijom, rastom nasilja i lošom ekonomijom, a Bolsonaro ih je pridobio kada je obećao da će rešiti baš te probleme. On je obećao da će zadržati Brazil u Pariskom sporazumu o klimi, ali najava gradnje auto-puta kroz Amazon ne sluti ne dobro, procenjuju organizacije koje se bave zaštitom prirode.

Planovi novoizabranog predsednika za industrijalizaciju Amazona su u korelaciji sa brazilskim i međunarodnim poljoprivrednim i rudarskim biznisom i izazvaće uništenje najveće prašume na planeti, a samim tim i katastrofu za globalnu klimu, tvrde ekolozi.

- Mislim da idemo ka vrlo mračnom periodu u istoriji Brazila - smatra klimatski istraživač na Univerzitetu u Sao Paolu Paulo Artakso ističe da je izbor Bolsonara za predsednika najgore što se moglo desiti kada je reč o zaštiti životne sredine.

 

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd