fbpx
Skip to main content
ljudi na ulici

PRETI IM TOTALNI NESTANAK: Ove zemlje za nekoliko godina više neće postojati

Foto: Profimedia/ilustracija
Kroz istoriju su padala brojna carstva i države, nacije su nestajale ili se transformisale - a taj proces svakako nije okončan

Ako su kroz vekove mogla padati jaka carstva i države, realnost je da će se to događati i ubuduće.

Kroz istoriju su padala brojna carstva i države, nacije su nestajale ili se transformisale - a taj proces svakako nije okončan.

Politički analitičari objašnjavaju kako pojam nacije, odnosno države, nije trajan, a svakako ni večan. Iako su države najčešće nestajale tako što su bile osvojene i podeljene između njihovih neprijatelja, čini se kako će zemlje u budućnosti imati pre neke druge probleme koje će ih razjediniti, odnosno uništiti.

SRBIJA DANAS U NIKOZIJI: Tri imena, dve vere, a jedan grad - ovo je JEDINA podeljena prestonica (GALERIJA)

Od pretnji kao što su podizanje morske razine do kulturalnih i etničkih podela unutar samog društva, pitanje je hoće li ovih 10 država preživeti u sadašnjem izdanju narednih 100 godina.

1. Holandija

Keukenhof bašta, Holandija
Foto: Profimedia

Efekti klimatskih promena uzrokovani globalnim zagrevanjem deluju razorno na tropska ostrva, ali teško je zamisliti da one mogu naneti štetu evropskim državama.

Većina teritorija ove države nalazi se ili na nivou mora ili tek jedan metar iznad. Upravo zbog te činjenice globalno zagrevanje je pitanje opstanka za Holandiju.

U kartonskoj kutiji u podrumu našao 269.500 EVRA, pa uradio nešto ŠTO NIJE NIKO!

Oni se već godinama bore s rastućim nivoom mora povišenjem svojih nasipa i njihovim proširivanjem. Uprkos tome, skloni su poplavama.

2. Severna Koreja

Severna Koreja
Foto: Profimedia

Budući da se ova zemlja nalazi pod diktaturom dinastije Kim od 1940-ih, čini se kako je samo pitanje vremena kada će nezadovoljstvo unutar društva kulminirati i eksplodirati.

Postoje razne glasine o pokušajima nekoliko vojnih pučeva koji su se tajili od medija. Brojni analitičari veruju kako će do urušavanja sistema doći i zbog nezadovoljstva unutar samog političkog vrha (Kim Džong Un je već nekoliko puta sproveo čistke među svojim najbližim saradnicima i članovima porodice pokazujući da za nikog nema milosti).

Dobre vesti za državu, nakon pada dinastije Kim, je svakako činjenica da je Južna Koreja spremna da ulaže kako bi nadoknadila štetu i ujedinila naciju.

3. Belgija

Belgija
Foto: Profimedia

Iako je ova država dom Ujedinjenih nacija, sama Belgija možda neće biti tako ujedinjena za 100 godina. Ona je podeljena u sukobu etničkog pitanja podele na Flamance i Valonce.

Budući da ne dele isti jezik i imaju brojne druge kulturološke raznolikosti, za očekivati je da Valonci uspeju u svojim nastojanjima stvaranja neke vrste saveza s Francuskom ili postizanja vlastite nezavisnosti, kao i Flamanaca koji to ne žele dopustiti već ciljaju na apsolutnu nezavisnost zajedničke države.

Zbog rastućih napetosti, brojni analitičari nagađaju da će do podele zemlje doći već u sledećih 20-ak godina.

4. Maldivi

Maldivi
Foto: Profimedia

Za sve one koje ne veruju u koncept globalnog zagrevanja, Maldivi su stvaran primer na koji treba da obrate pažnju. Ta ostrvska nacija locirana između Indije i Afrike suočava se s ozbiljnom opasnosti potonuća.

HAOS NA LETU: Ženu kapetana izbacili iz aviona jer je plašila putnike pričom o razvodu i politici

Pretnja je postala toliko velika da je bivši predsednik države razmatrao opciju kupovine zemlje u južnoj Aziji gde bi preselio celokupno stanovništvo ako se nastavi podizanje nivoa mora.

Prema projekcijama, Maldivi su prva zemlja koja će nestati zbog globalnog zagrevanja, a to bi se moglo dogoditi oko 2085. godine.

5. Ujedinjeno Kraljevstvo

Referendum u Škotskoj
Foto: Profimedia

Budući da se radi o uniji različitih država u kojima postoje jake težnje za nezavisnosti, moguće je kako će raspad zateći i ovu svetsku silu.

Škotska je imala neuspeli pokret za nezavisnost 2014. Pošto je Velika Britanija prošle godine odlučila da izađe iz Evropske unije, taj postupak nije jednako odobren iz svih delova države i to može postati tačka razdora.

Veruje se kako će zbog toga neke države izaći iz Ujedinjenog kraljevstva te se kao nezavisne pridružiti EU, a taj proces će biti razrešen u sledećih 20 godina.

6. Irak

Kurdski vojnik
Foto: Profimedia

U ratnom stanju od 2011. ova je država pravi primer svakodnevnog raspadanja. Nakon hvatanja i egzekucije Sadama Huseina koji je držao zemlju na okupu, stanovništvo je danas žestoko podeljeno.

Rast popularnosti ISIS-a privukao je pažnju na ovu podelu te je prilično očito kako se zemlja na jedvite jade održava.

Irak je podeljen na tri grupacije: Sunite, Kurde i Šiite, za koje je poprilično neverojatno da će se ujediniti te se očekuje kako će se zemlja raspasti na tri manje tvorevine u tom procesu.

7. Kiribati

Kiribati
Foto: Profimedia

Ta ostrvska država u središnjem delu Tihog okeana do 1979. godine je bila britanska kolonija, a čine je tri sasvim odvojene ostrvske grupe raspršene na ogromnom prostoru Tihog okeana - Žilber, Finiks i Lajn.

Smatra se oličenjem tropskog raja, ali svako ko želi da ga iskusi trebao bi to brzo učiniti, jer je povišen nivo mora već preplavio 2 ostrva.

AMERIKANCI SE MASOVNO ODRIČU DRŽAVLJANSTVA: Ne žele više da budu građani SAD

Ukoliko se ovaj trend nastavi, veliki deo države bi mogao postati more, a ostatak više neće moći pružati osnovne uslove za život.

Predsednik države već je tražio pomoć od Novog Zelanda i Fidžija kako bi prihvatili ljude s Kiribata kao stalne izbeglice.

8. Španija

Protesti antirojalista u Madridu
Foto: Profimedia/ilustracija

Kad je ekonomska kriza pogodila Španiju 2008. godine, učinila je toliko štete da je zemlju dovela na samu ivicu raspada - a još uvek se nije oporavila.

Nezaposlenost je iznosila 24 odsto u januaru 2015. a do danas nije ništa značajno bolja. Kao da to nije dovoljno, postoji i duboka podela među stanovništvom. Region Katalonija na zapadu Španije planira sticanje nezavisnosti uz veliku podrđku u javnosti.

TRAMP OMILJEN LIK U TURSKOJ?! Sad se pojavljuje u "Hvaljenoj ljubavi"

Na severu zemlje nalazi se Baskija sa svojim terorističkim ćelijama, koji pokušavaju steći vlastitu nezavisnost.

Ako se ekonomska kriza ne reši i ovi regioni nastave da dobijaju popularnost u borbi za otcepljenje, velike su šanse da je Španiji kakvu je danas poznajemo vreme odbrojano.

9. SAD

američki Kongres
Foto: Profimedia

S obzirom na istoriju, činjenica je kako je američko stanovništvo podeljeno s dubokim kulturalnim razlikama te političkim stavovima između severa i juga još od Građanskog rata.

U 2012. svih 50 država je primilo na hiljade pisama svojih građana koji traže izuzimanje od unije. Ako se ne dogodi nešto što će ujediniti zemlju i ukoliko se nastave događaji koji samo produbljuju razlike - poput odabira Donalda Trampa za predsednika, velike su šanse da će se SAD preoblikovati. Najverovatnije je kako će se Aljaska i Teksas prvi odvojiti.

10. Kina

javni prevoz, Kina
Foto: Profimedia/ilustracija

Uprkos tome što Kina ima jedno od najvećih ekonomija na svetu i jaku vojsku, to ne znači da je zaštićena od kolapsa u sledećih 100 godina.

Kina ima i ogroman problem ekološkog zagađenja koji je toliko preteći da čak 250 hiljada Kineza zbog njega prevremeno umire svake godine.

Predviđanja same kineske vlade otkrivaju kako bi ta zemlja mogla ostati bez pitke vode do 2030. velike su šanse da država u sadašnjem obliku ne doživi 2050. godinu.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd