fbpx
Skip to main content
korona virus

PRETI NAM "TIHI TREĆI TALAS" PANDEMIJE? Naučnici izdali novo upozorenje, moguće širenje još jedne bolesti

Foto: Profimedia/ilustracija
Naučnici smatraju da ovo može da se desi, kao što je bio slučaj sa "španskom groznicom"

Svet se grčevito bori sa korona virusom, ali prema rečima naučnika, preti nam još jedna opasnost od ove infekcije koja je prema poslednjim podacima odnela više od 978.000 života u svetu.

Proverite zašto je svi imaju u telefonu! Svako ko ovo koristi, rešava sve probleme jednim klikom

Proverite zašto je svi imaju u telefonu! Svako ko ovo koristi, rešava sve probleme jednim klikom

DA LI SVET TREBA DA STRAHUJE? Broj zaraženih koronom premašio 32 miliona (FOTO)

DA LI SVET TREBA DA STRAHUJE? Broj zaraženih koronom premašio 32 miliona (FOTO)

TAČNIJI OD PCR TESTA: Psi tragači na aerodromu otkrivaju zaražene koronom

TAČNIJI OD PCR TESTA: Psi tragači na aerodromu otkrivaju zaražene koronom

Naime, stručnjaci tvrde da je reč o "tihom talasu" neuroloških posledice koje bi mogle da nastupe posle koronavirusa. Iako su pretpostavke naučnika na bazi hipoteze, postoji stvarna zabrinutost i smatra se da će dugoročni efekti pandemije koronavirusa biti nalik onima koje je ostavila "španska groznica" u prošlom veku.

Kako ističe portal, bolest COVID-19 povezana je sa neurološkim simptomima i gubitkom pamćenja.

- Iako istraživači još otkrivaju kako korona virus uspeva da napadne mozak i centralni nervni sistem, ali činjenica je da mu to "polazi za rukom" - kaže neurolog Kevin Barnam sa Instituta za neuronauku i mentalno zdravlje u Australiji.

- Smatramo da virus može da prodre u mozak i potencijalno izazove degeneraciju nervnih ćelija - dodao je on.

Barnam i koautori novog istraživanja smatraju da "treći talas" pandemije neće toliko činiti porast novozaraženih, već povećani broj obolelih od Parkinsonove bolesti. Iako i dalje ne postoje čvrsti dokazi da će do ovako nečega uopšte doći, ali brine činjenica da se već slična stvar desila svetu.

Naime, reč je o pandemiji "španske groznice" iz 1918. godine, kada je taj virus izazivao određenu vrstu zapaljenje mozga "encephalitis lethargica", koje povećava za dva do tri puta šanse da čovek oboli od Parkinsonove bolesti.

- Možemo da iskoristimo ono što smo saznali posle pandemije "španske groznice". Svet se opet suočava sa viralnom pandemijom, i vrlo brine pomisao da je veća mogućnost da će doći do rasta obolelih od neuroloških bolesti. Svet je prvi put zatečen spuštenog garda, ali ne mora tako da bude ovog puta - kaže Barnam.

Slučaj iz Izraela

U prilog navodima australijskih naučnika ide i objavljeni izveštaj iz Izraela. Naime, reč je o 45-godišnjem muškarcu koji je oboleo od bolesti COVID-19. On je u martu hospitalizovan sa simptomima kao što su kašalj, bolovi u mišićima i gubitak čula mirisa.

Međutim, tokom boravka u izolaciji počeo je da ima probleme sa govorom, ali i pisanjem. Takođe, imao je poteškoće da hoda, a testom je utvrđeno da ima Parkinsonovu bolest.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd