Skip to main content
Korona virus

PRIBLIŽAVAMO SE KRAJU PANDEMIJE? Direktor SZO: "Treba da budemo vrlo oprezni"

Foto: SD/ilustracija/Profimedia
Omikron soj korona virusa koji bi mogao da zarazi 60 odsto Evropljana do marta pokrenuo je novu fazu pandemije kovida-19 u regionu i mogao bi da ga približi kraju, ocenio je danas direktor SZO za Evropu.

- Moguće je da se region približava kraju pandemije - rekao je za Frans pres Hans Kluge pozivajući ipak na obazrivost zbog promenljivosti virusa.

On je rekao kada se smiri talas omikrona biće tokom nekoliko nedelja i nekoliko meseci globalni imunitet, ili zbog vakcine ili zato što su ljudi imunizovani time što su se zarazili, a takodje i zbog sezonskog pada zaraze.

Kluge je ipak naglasio da još nismo u fazi kada to postaje endemska bolest. ; "Endemski znači da možemo da predvidimo šta će se desiti, ovaj virus je iznenadio više nego jednom, stoga treba da budemo vrlo oprezni", rekao je Kluge.

U regionu Evrope koji broji 53 zemlje, od kojih se neke nalaze u centralnoj Aziji, omikron je 18. januara predstavljao 15 odsto novih slučajeva kovida, što je preko 50 posto više nego prethodne nedelje, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. ; U Evropskoj uniji i Evropskom ekonomskom prostoru ovaj soj, koji se pojavio krajem novembra, zarazniji nego delta i sada je dominantan, prema evropskoj zdravstvenoj organizaciji.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd